Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

МВ Дослідження експлуатаційних властивостей автомобіля в дорожніх умовах

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
740 Кб
Скачать

При цьому продовжує підсвічуватися індикатор 14 каналу поки оперативна інформація випробувань переписується в постійно-запам'ятовуючий пристрій контролера.

1.4. Для виключення бортового контролера, після того, як згасне підсвічування індикатора 14 каналу, встановити тумблер ЖИВЛЕННЯ в положення ВІДКЛ.

2. Запис інформації випробувань на переносний комп'ютер.

2.1Підключити переносний комп'ютер через кабель Ethernet до бортового контролера.

2.2Включити комп'ютер.

2.3Перед запуском прикладної програми перевірити регіональні настройки. Роздільником цілої і дробової частин числа повинна бути крапка.

2.4Запустити прикладну програму «hadi».

2.5Перенести інформацію на переносний комп'ютер, використовуючи відповідну команду головного меню (рис. 1.7).

Рис. 1.7. Головне меню прикладної програми

3. Робота з базою даних випробувань

3.1Включити опцію «Робота з графіками» головного меню прикладної програми.

3.2Для роботи з базою даних випробувань використовуються опції основного меню (Рис. 1.8).

11

Рис. 1.8 Основне меню, що використовується при роботі з базою даних

3.3Відкрити необхідний файл бази даних, використовуючи відповідну оп-

цію (рис. 1.8).

3.4Завантажити випробування з бази даних, використовуючи відповідну опцію (рис. 1.8).

Контрольні запитання

1.Призначення і будова ходової лабораторії.

2.Які функції виконують бортовий контролер і переносний комп'ютер ходової лабораторії?

3.Перерахуйте датчики, що використовуються на ходовій лабораторії, для вимірювання експлуатаційних властивостей автомобіля.

4.Призначення і будова приладу «п'яте колесо».

12

Лабораторна робота № 2 Визначення ефективності робочої гальмівної системи автомобіля

Мета роботи – засвоїти методику та придбати уміння і навики проведення гальмівних випробувань автомобіля.

Задачі:

-ознайомитися з вимогами до випробувань робочої гальмівної системи автомобіля;

-виконати вимірювання гальмівного шляху і сталого уповільнення автомо-

біля;

-встановити залежності змін гальмівного шляху і часу гальмування від початкової швидкості автомобіля.

Короткі теоретичні відомості. Критерії оцінки ефективності робочої гальмівної системи

Відповідно до існуючих вимог [3], критеріями оцінки ефективності робочої гальмівної системи при дорожніх випробуваннях автомобілів категорій М і N (пасажирські і вантажні автомобілі) є гальмівний шлях і стале уповільнення. Гальмівний шлях – це відстань, яку автомобіль проходить від початку до кінця гальмування, тобто від моменту торкання водієм гальмівної педалі до моменту зупинки автомобіля. Стале уповільнення – це середня величина уповільнення автомобіля за час фази сталого гальмування, тобто від моменту припинення зростання уповільнення автомобіля до кінця гальмування [4, 6].

Методи випробувань за визначенням гальмівних властивостей автомобілів серійного і масового виробництва і дослідних зразків встановлюються діючим галузевим стандартом ОСТ 37.001.067-86 [7]. Згідно з цим стандартом гальмівний шлях і стале уповільнення автомобіля повинні визначатися за гальмівною діаграмою. Гальмівна діаграма відображає функцію уповільнення автомобіля на інтервалі часу від початку до кінця гальмування (рис. 2.1).

Час запізнювання гальмування – це інтервал часу від початку гальмування до моменту, коли з'являється уповільнення автомобіля. Час наростання уповільнення – це інтервал часу від моменту, коли з'являється уповільнення автомобіля під дією гальмівних сил, до моменту, коли уповільнення стає постійним. Час сталого гальмування – це інтервал часу, на якому уповільнення автомобіля постійне.

У сукупності інтервали часу запізнювання гальмування і часу наростання уповільнення визначають час спрацьовування гальмівної системи, як проміжок часу від початку гальмування до моменту, коли уповільнення досягає свого сталого значення:

13

tc = tзап + tнар .

(2.1)

Рис. 2.1 Гальмівна діаграма:

tзап - час запізнювання гальмування; tнар - час наростання уповільнення; tуст - час гальмування зі сталим уповільненням; jуст - стале уповільнення

Згідно ДСТУ 3649-97 час спрацьовування гальмівної системи з гідравлічним приводом гальм не повинен перевищувати 0,5с, а з пневматичним або іншим типом привода - 0,8с. Стале уповільнення, що розвивається за допомогою робочої гальмівної системи, для легкових автомобілів не повинне бути менше 5,8 м/с2. Для всіх інших автомобілів, включаючи автопоїзди, стале уповільнення повинне бути не менше 5,0 м/с2. Для автомобілів випуску до 1988 г допускається 10 % зменшення величини уповільнення автомобіля в сталій фазі гальмування і 10 % збільшення часу спрацьовування [5].

Способи оцінки ефективності робочої гальмівної системи

Ходова лабораторія кафедри автомобілів ХНАДУ дозволяє оцінити ефективність гальмівної системи автомобіля двома різними способами – за допомогою приладу «п'яте колесо» і за допомогою вимірювання уповільнення автомобіля електронним датчиком прискорення.

При використанні приладу «п'яте колесо» гальмівний шлях автомобіля визначається комп'ютером безпосередньо шляхом підрахунку імпульсів від датчика обертів колеса. Один імпульс датчика відповідає 0,026м пройденого шляху.

У разі використовування датчика прискорення гальмівний шлях визначається розрахунковим шляхом автоматично згідно з математичною моделлю:

14

ST

=(

+ 0,5

tнар

) V +

 

V2

(м).

(2.2)

 

 

tзап

 

 

2

jуст

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де tзап - час запізнювання гальмування, с; tнар - час наростання уповільнення, с; V- початкова швидкість автомобіля, м/с; jуст - стале уповільнення, м/с2.

Умови випробування

Випробування з визначенням ефективності робочої гальмівної системи розділяють на три типи: випробування тип «нуль», випробування тип І, випробування тип ІІ. Дана лабораторна робота передбачає проведення випробувань за типом «нуль», коли температура гальмівних механізмів не перевищує 100оС.

Ділянка дороги, на якій проводяться випробування, повинна бути пряма і горизонтальна. Допускаються поздовжні ухили, що не перевищують 0,5%. Покриття дороги повинне бути твердим і сухим, і достатнім для забезпечення високого коефіцієнта зчеплення колеса з дорогою (φ≥0,7).

Випробування повинні проводитися при температурі від +5 до +30оС і швидкості вітру не більше 5 м/с.

При контрольних гальмуваннях не допускається доводити до блокування колеса автомобіля. Результати випробувань за визначенням ефективності гальмування вважаються незаліковими, якщо автомобіль в процесі гальмування повертається на кут понад 15о. При цьому не допускається коректування траєкторії руху автомобіля рульовим керуванням, якщо цього не вимагає безпека випробувань.

Похибки вимірювань

Згідно ОСТ 37.001. 067-86 похибки вимірювання не повинні перевищувати при визначенні гальмівного шляху ±1,5%, початкової швидкості гальмування

±1,5%, уповільнення ±4,0% [4].

Ходова лабораторія ХНАДУ забезпечує вимірювання параметрів з наступними похибками:

- похибка пройденого шляху при гальмівних випробуваннях не перевищує

1,3%;

-похибка вимірювання швидкості 1%;

-похибка вимірювання прискорення при використовуванні приладу «п'яте колесо» 2,1%.

Дані похибки справедливі при швидкостях, що перевищують 1,5 м/с. Похибка вимірювання інтервалів часу, що присутня при всіх вимірюваннях, складає

0,1%.

15

Вимоги техніки безпеки при проведенні дорожніх гальмівних випробувань

Дорожні випробування гальмівних систем автомобілів є різновидом випробувань, які відрізняються підвищеною небезпекою. Тому під час випробувань (контрольних гальмувань) екіпаж повинен надіти захисні шоломи і бути пристебнутим ременями безпеки, а на автомобілі повинно бути включено дальнє світло фар

[7].

Автомобіль, що бере участь у випробуваннях, повинен бути технічно справний, а також мати попереджувальні написи «Гальмівні випробування».

Випробування можуть проводитися як на дорогах загального користування, так і на автополігонах. При проведенні випробувань на дорогах загального користування органи ДАІ повинні бути своєчасно попереджені про місце і час проведення випробувань.

Вказівки до проведення випробувань і обробки одержаних даних

1.Виїхати на випробувальну ділянку, зупинити автомобіль, перевести (опустити) прилад «п'яте колесо» в робоче положення.

2.Виконати вимоги техніки безпеки:

-учасники випробувань, які не можуть бути пристебнуті ременями безпеки і не мають захисних шоломів, повинні покинути автомобіль;

-на автомобілі включити дальнє світло фар;

-переконатися, що в безпосередній близькості від випробувальної ділянки не знаходяться сторонні люди, автомобілі або інши предмети.

3. Включити апаратуру на режим запису.

4. Розігнати автомобіль до швидкості на 3-5 км/ч вище заданої початкової швидкості гальмування, вимкнути передачу і пустити автомобіль накатом.

5. При досягненні автомобілем заданої швидкості провести гальмування.

6. Зробити не менше 4-х контрольних гальмувань – по два гальмування під час руху в обох напрямках випробувальної ділянки дороги.

7. Зупинити автомобіль і закінчити випробування.

8. На бортовому контролері натиснути кнопку СТОП.

9. З’єднати з бортовим контролером переносний комп'ютер. 10. Запустити прикладну програму «hadi».

11. Записати вимірювання на переносний комп'ютер відповідно до методичних рекомендацій, які приведені у лабораторній роботі №1.

12. Обробити результати вимірювань, які одержані в електронному вигляді,

вкласі систем автоматизованого проектування.

13. У головному меню прикладної програми «hadi» активізувати піктограму “Робота з графіками” (рис.1.7).

16

14. Викликати з бази даних результати випробувань відповідно до методичних рекомендацій, які приведені у лабораторній роботі №1.

15 У меню «канали» (зліва від поля графіків рис.2.2) відзначити вікно з символікою, яка відповідна величині, що вимірюється: S – пройдений шлях; Fпт – зусилля на гальмівній педалі.

16.У меню «функції від 5 колеса» (праворуч від поля графіків рис.2.2) відзначити вікно з символікою, яка відповідна вимірювальній величині: V – швидкість; j – уповільнення.

17.Для побудови гальмівної діаграми в автоматизованому режимі на полі графіка виділити ділянку уповільнення, яка відповідна початку і закінченню гальмування, і відзначити в меню «функції від 5 колеса» вікно f(j) (рис. 2.2).

Рис.2.2 Результати випробувань, що характеризують гальмівну ефективність автомобіля

18.Роздрукувати результати випробувань, використовуючи опцію основного меню «друк результатів випробувань» (рис. 1.8).

19.Занести в протокол випробувань, який оформлено у вигляді таблиці (табл.2.1), величини початкової швидкості гальмування V, гальмівного шляху Sи, сталого гальмування jуст і зусилля F на педалі гальма, часу запізнювання га

17

льмування tзап, часу наростання уповільнення tнар, tc часу спрацьовування гальмівної системи.

 

 

 

Результати випробувань

 

Таблиця 2.1

 

 

 

 

 

 

V,

F, Н

tзап, с

tнар, с

tc, c

Sи, м

jуст,

jуст, м/с2

 

п/п

м/с

 

 

 

 

 

м/с2

середнє

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.Використовуючи вирази (2.2) і значення параметрів гальмування (табл.2.1), провести розрахунок гальмівного шляху Sт.

21.Порівняти зміряний Sи і розрахунковий Sт гальмівний шлях, використовуючи формулу відносної погрішності:

γ =

| Sи ST |

100% .

(2.3)

 

 

Sи

 

22. Проаналізувати одержані в ході випробувань значення сталого уповільнення і часу спрацьовування гальмівної системи.

Контрольні запитання

1.Якими показниками оцінюється ефективність робочої гальмівної системи автомобіля?

2.Що розуміється під гальмівною діаграмою і як вона будується?

3.Як впливає початкова швидкість гальмування на показники ефективності гальмування?

4.Умови і вимоги техніки безпеки при проведенні гальмівних випробувань.

5.Похибки виконаних вимірювань.

18

Лабораторна робота № 3 Визначення швидкісних властивостей автомобіля

Мета роботи – засвоїти методику та придбати уміння і навики експериментального визначення швидкісних властивостей автомобіля.

Задачею випробування є визначення параметрів розгону автомобіля в заданих умовах руху.

Короткі теоретичні відомості. Параметри швидкісних властивостей автомобіля

Показники швидкісних властивостей автомобіля встановлюються згідно з ГОСТ 22576-77 [1]. Одним з основних показників є час розгону автомобіля до заданої швидкості з моменту початку руху автомобіля.

Кінцеві швидкості розгону задаються залежно від типу автомобіля: для легкових автомобілів 100 км/г; мікроавтобуси, міжміські автобуси, автомобілі малої вантажопідйомності 60км/г; міські автобуси, вантажні автомобілі і автопоїзда 60 км/г.

Загальні вимоги до проведення швидкісних випробувань

1.Автомобіль повинен знаходиться в справному технічному стані.

2.Тиск в шинах повинен відповідати нормативно-технічним вимогам. Перед випробуванням зафіксувати ступінь зносу протектора шин.

3.Вікна і двері повинні бути закриті.

4.Випробування повинні проводитися при повному навантаженні на автомобіль, яке імітується закріпленим баластом у вигляді мішків з сипким наповнювачем.

5.Вимірювальна ділянка повинна бути завдовжки не менше 2 км (в певних випадках не менше 1 км), прямолінійною, горизонтальною, з асфальтобетонним покриттям, допустимі подовжні ухили не більше 0,5% на ділянці не більше 50 м.

6.Повинні дотримуватися наступні атмосферні умови: швидкість вітру не більше 3 м/с, відсутність опадів, температура повітря від -5 до +250С.

7.Похибки вимірювань часу і шляху не повинна перевищувати ±0,5%, швидкості 1%.

Методичні вказівки до визначення швидкісної характеристики

1.Встановити автомобіль на початку вимірювальної ділянки.

2.Прилад „п'яте колесо” перевести в робоче положення.

19

3.Включити вимірювальний комплекс і почати запис вимірювань відповідно до методичних рекомендацій, приведених в лабораторній роботі №1.

4.Почати рух автомобіля з передачі, що використовується при зрушенні з місця.

5.Здійснити розгін при повній подачі палива і перемиканні передач на номінальній частоті обертання вала двигуна.

6.Випробувальні заїзди провести у двох протилежних напрямах.

7.Після зупинки автомобіля завершити вимірювання і перенести інформацію на переносний комп'ютер відповідно до методичних рекомендацій, що приведені в лабораторній роботі №1.

8.Обробити результати вимірювань, які одержані в електронному вигляді, в класі систем автоматизованого проектування.

9.Запустивши прикладну програму «hadi», викликати з бази даних результати випробувань згідно з методичними рекомендаціями, що приведені в лабораторній роботі №1.

10.У головному меню прикладної програми «hadi» активізувати піктограму “Робота з графіками” (рис.1.7).

11. У меню «канали» (зліва від поля графіків рис.3.1) відзначити вікно з символікою, яка відповідна величині, що вимірюється: S – пройдений шлях.

20