Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори кривий.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
136.7 Кб
Скачать

54 Вимоги охорони праці при проведенні масових заходів

Відповідальними за проведення масових заходів (вечорів, концертів...) і дотримання гігієнічних норм і вимог з охорони праці та пожежної безпеки є заступник директора з виховної роботи та відповідальний за електро- і пожежну безпеку.

Заступник директора з виховної роботи і відповідальний за електро- і пожежну безпеку проводять інструктаж з черговими вчителями, класними керівниками, класоводами, вихователями, учнями про заходи пожежної безпеки і правила евакуації дітей з приміщень на випадок пожежі та правила поведінки учнів, при проведенні масових заходів.

На час проведення масових заходів необхідно обов'язково організувати чергування членів добровільної пожежної дружини даного закладу, а приміщення забезпечувати необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння (вогнегасниками, відрами з водою, ящиками з піском і лопатами), що зосереджені в суміжному приміщенні.

Приміщення, в яких проводяться масові заходи (дитячі вечори, новорічні ялинки, спектаклі, концерти тощо), повинні мати не менше як два виходи назовні.

У дерев'яних будівлях шкіл і дитячих закладах, а також у будівлях із горючими перекриттями проводити масові заходи дозволяється в приміщеннях, розміщених не вище другого поверху.

Кількість місць у приміщеннях, призначених для проведення масових заходів, установлюється з розрахунку 0,75 м2 на одну людину. Заповнювати приміщення людьми понад установлену норму не дозволяється.

Забороняється проводити масові заходи, зокрема дитячі вечори і новорічні ялинки, спектаклі, концерти й кіносеанси, в тих шкільних та інших будівлях, які не відповідають правилам пожежної безпеки.

Коридори, проходи і виходи з будівель, призначені для евакуації людей, повинні бути вільними. Двері приміщень під час проведення масових заходів забороняється замикати на замок або запори, які важко відчиняються.

Біля кожних дверей повинен невідлучно перебувати черговий з числа викладацького, обслуговуючого персоналу або учнів старших класів.

Вікна приміщень не повинні мати решіток. На час проведення масових заходів вікна не можна зачиняти ставнями, якщо немає постійних джерел електроживлення; пересувна електростанція повинна встановлюватися на відстані не ближче як 10 м від будівлі і споруд.

55 Вимоги до збереження горючих матеріалів

Усі установи і навчальні заклади, в яких проводяться роботи з використанням легкозаймистих рідин і горючих рідин , повинні мати спеціально обладнані склади.

Відкриті склади легкозаймистих рідин та горючих рідин слід розміщувати на майданчиках, які мають нижчу позначку відносно прилеглих будівель. При неможливості виконання цієї вимоги майданчики відкритих складів повинні мати за периметром обвалування (стінки), яке перешкоджає розтіканню рідин у разі аварії. Обвалування необхідно виконувати таким чином, щоб місткість його дорівнювала максимальному об'єму всіх резервуарів, що є в цьому обвалуванні, і була не менше як 0,5 м.

Обвалування (стінки), перехідні містки, сходи слід постійно підтримувати в справному стані. Випадково розлиті Легкозаймисті Рідини та Горючі Рідини слід негайно прибрати, а місця розлиття посипати піском.

Територію резервуарних парків (нафтобаз), насосних станцій для перекачування легкозаймистих рідин та горючих рідин потрібно обгороджувати огорожею із негорючих матеріалів не менше 2,0 м заввишки.

Склади легкозаймистих рідин та горючих рідин слід захищати від прямого попадання блискавки і розрядів статичного електроструму, потрібно здійснювати нагляд за справністю блискавковідводів та заземлювальних пристроїв з перевіркою на омічний опір один раз на рік .

Наземні резервуари мають бути пофарбовані білою (світлою) фарбою для запобігання дії сонячного проміння.

На кожний резервуар слід складати технологічну картку, в якій вказується номер резервуара, його тип, призначення, максимальний рівень наливання, мінімальний залишок.

Зберігання легкозаймистих рідин та горючих рідин у тарі слід здійснювати в будівлях або на майданчиках під навісами. Навіси слід влаштовувати лише із негорючих матеріалів. Не дозволяється зберігати на відкритих майданчиках легкозаймистих рідин з температурою спалахування 45 С і нижче.

Дверні отвори в приміщеннях для зберігання легкозаймистих рідин та горючих рідин у тарі повинні мати пороги з пандусами заввишки не менше 0,15 м для запобігання розливанню рідини в разі аварії.

На територіях складів не дозволяється: палити, а також застосовувати відкритий вогонь для освітлення і підігріву горючих рідин підігрівання замерзлих чи загуслих нафтопродуктів, трубопроводів тощо, слід тільки парою, гарячою водою; застосування транспорту, який не обладнаний спеціальними іскрогасниками, а також засобами пожежогасіння і пристроями для зняття статичного електроструму; експлуатація резервуарів, які мають перекоси, тріщини, а також застосування несправних контрольних приладів, підвідних продуктопроводів та іншого обладнання; застосування для вигвинчування пробок інструментів, які дають іскри; зберігання пакувального матеріалу та порожньої тари безпосередньо у сховищах.

Для місцевого освітлення під час зливно-наливних операцій слід застосовувати акумуляторні ліхтарі у вибухобезпечному виконанні.

Прямий телефонний зв'язок складу легкозаймистих рідин та горючих рідин з найближчою пожежною частиною повинен постійно утримуватися у справному стані із щоденним контролем справності перед початком роботи складу.