Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Видалення верхнього ікла

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
23.81 Кб
Скачать

Видалення верхнього ікла

Ікло на верхній щелепі - однокореневі, найбільший і міцний серед фронтальних зубів. Його коронка має списоподібна (клиновидную) форму, висоту 10-12 мм і ширину 7-8мм. Корінь конічний, майже овального поперечного перерізу з огляду на кілька більшою, ніж у різців, сплюснутости в медіодістальном напрямку, діаметр у шийки 7-8.5 мм в вестібулонебном і 5-6 мм в медіодістальном напрямках, верхівка в товщі кістки Кликова ямки. Десна в області ікла тонка, кругова зв'язка міцна.

Кровопостачання зубів здійснюється гілками верхньощелепної артерії. До зубах верхньої щелепи підходять передні і задні верхні альвеолярні артерії, від яких відходять більш дрібні гілки до зубів, яснах і стінок лунок.

Зуби іннервуються гілками трійчастого нерва і гілками, що відходять від вегетативних вузлів. Зуби верхньої щелепи іннервуються верхніми альвеолярними нервами: передні - передніми гілками, , премоляри - середньої гілкою, моляри - задніми гілками. Усі гілки верхніх альвеолярних нервів утворюють верхнє зубне сплетення, від якого відходять верхні зубні гілки до зубів і верхні ясенні гілки до ясен і стінок зубних лунок.

Видалення починають після ретельного руйнування кругової зв'язки зуба і відшарування ясна гладилкою або распатором. Проводять видалення прямими або S-образними щипцями для видалення премолярів, з широкими щічками. Вихитуюсь зуб маятникоподібними вестібулооральном і обертальними рухами. Перше рух робити вестибулярно. При правильному підборі щипців і строгому дотриманні техніки видалення фрактура кореня або інші ускладнення трапляються рідко.

Перед проведенням видалення різців та іклів на верхній щелепі проводять: инфильтрационную анестезію з боку переддень порожнини рота, а також провідникову анестезію у резцового отвори.

Показання до екстракції

Чи можна видаляти ікло на верхній щелепі? Подібна процедура проводиться за наявності певних показань. Операцію роблять планово, коли викорінення зуба необхідна для проведення протезування. Це буває в тих випадках, коли коронка ікла сильно пошкоджена і її не можна використовувати для установки імплантів.

До свідчень відноситься виражена рухливість зуба, яка часто розвивається при значних ураженнях пародонту. Операцію проводять при хронічному періодонтит, коли відсутній позитивний ефект від медикаментозної терапії.

Екстрено видалити ікла може знадобитися в разі виникнення гнійного ураження тканин ясен в області зубів і при інших патологіях. До них відносяться:

  • остеомієліт;

  • періостит;

  • періодонтит;

  • синусит;

  • лімфаденіт (за умови того, що осередок інфекції знаходиться у хворому зубі).

Показання для термінового видалення іклів включають перелом коронки зуба з травмуванням пульпи. Тільки повна викорінення всіх частин, що залишилися дозволить уникнути повторного ушкодження тканин.

Як проводиться процедура

Люди дуже неохоче йдуть на те, щоб прибрати ікла. Це обумовлено не тільки тим, що в ряді зубів з'явиться лисина, а й психологічним страхом перед процедурою.

Видалення верхнього ікла характеризується рядом складнощів, що пов'язано з особливостями його будови. Це найбільший і міцний зуб. Має один, але масивний корінь, в поперечній площині нагадує форму трикутника. Десна на цій ділянці дуже тонка, але при цьому має міцну зв'язку, що робить процедуру досить проблематичною.

Кожен пацієнт в обов'язковому порядку повинен пройти рентгенологічне дослідження. Це дозволить уникнути помилки і не прибрати здоровий зуб в разі екстреної операції.

Процедура проводиться під анестезією інфільтраційної. Укол роблять з боку передодня порожнини рота. Після розтину зв'язки додатково роблять провідникове знеболювання. Як анестетика використовують сучасні препарати, що відрізняються не тільки хорошими результатами, але і невеликою кількістю побічних реакцій. На лікарський засіб обов'язково роблять пробу на чутливість, щоб не допустити виникнення алергічної реакції.

Перед видаленням зуба лікар розсікає кругову зв'язку і відокремлює ікло від ясен спеціальним інструментом - гладилкою або распатором. Це дозволить полегшити процес екстракції, оскільки вирвати зуб не так легко. При необхідності видалення ікла з правого боку голова пацієнта повинна бути повернута наліво і навпаки. Подібне положення забезпечує найзручнішу позицію для лікаря, якому потрібно докласти масу зусиль для екстракції.

Спершу зуб розхитують в піднебінну і губну боку, обертають вздовж осі. Це дозволить зруйнувати періодонтальні волокна, які утримують ікло. Тільки після цього лікар зможе вирвати зуб.

Ускладнення після процедури

Видалення зуба на верхній щелепі в деяких випадках супроводжується виникненням побічних реакцій і ускладнень. Це залежить від індивідуальних особливостей організму людини, больового порогу, наявності супутніх хронічних патологій. Важливу роль у розвитку ускладнень грає і тип операції - планова або екстрена. Адже термінове видалення іклів найчастіше проводиться при виникненні вираженого запального процесу в яснах і прилеглих тканинах. Крім того, кожен пацієнт по-різному реагує на сам факт екстирпації зуба, відчуваючи не тільки фізичний дискомфорт, а й психологічне перенапруження.

У деяких випадках це призводить до втрати свідомості і шоку. При недостатньому введенні анестетика пацієнти відчувають сильний біль.

Місцеві реакції характеризуються такими проявами:

  • Перелом видаленого зуба. Порушення його цілісності може статися в області як кореня, так і коронки.

  • Перфорація дна гайморової синуса, що загрожує попаданням в неї чужорідного тіла. В результаті розвивається запалення додаткової пазухи носа.

  • Пошкодження або навіть перелом сусіднього зуба. Виникає в тих випадках, коли ікло розташований дуже незручно, в результаті чого при захопленні відбувається зісковзування медичного інструментарію.

  • Порушення цілісності м'яких тканин, що загрожує появою кровотечі і приєднанням вторинної інфекції.

  • Виникнення запального процесу в лунці. Найчастіше розвивається альвеоліт.

  • Вивих або перелом верхньої щелепи.

Кровотеча з лунки. Може тривати не 2-3 години, як природний фізіологічний процес після видалення зуба, а тривати кілька днів.

Профілактичний стоматологічний огляд слід проходити регулярно. Не потрібно чекати виникнення сильного зубного болю і поширеного ураження ясен. Своєчасне лікування карієсу та інших патологій запобіжить розвитку багатьох захворювань, в ряді випадків дозволить позбавити пацієнта від видалення іклів