Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мега важлива _нформац_я _нф..docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.04.2019
Размер:
269.36 Кб
Скачать

‘Ютерних навчальних систем.

61. Перспективи розвитку комп‘ютерних навчальних систем.

Одним з найбільш яскравих проявів технічного прогресу у галузі навчання є впровадження комп’ютерних засобів. У наш час з’явилися технології, завдяки яким можливості комп’ютера перейшли на якісно новий рівень.

Застосування у навчанні набувають глобальні комп’ютерні мережі, зокрема Інтернет, які дозволяють миттєво отримувати інформацію майже з будь-яких куточків світу. Доступ до засобів зв’язку спростився і полегшився такою мірою, що зараз опанування засобами телекомунікацій стає складовою загальної ерудиції та належного рівня підготовки учня середньої школи.

Використання у навчанні засобів, які надають глобальні мережі, може виявлятися одразу по декількох напрямках. По-перше, з'явилася можливість залучати для роботи з навчальним матеріалом інформацію, що знаходиться на віддалених носіях, наприклад, з електронних банків даних, довідників та електронних бібліотек. По-друге, виникли передумови обміну інформацією людей, які знаходяться у різних куточках світу. Це надає можливості для таких форм навчання, як спільна творчість школярів, створення своєрідних “гуртків по інтересах”, поширення набуває й феномен дистанційного навчання.

Особливо великий вплив здійснює розвиток мережі Інтернет на галузь засобів навчання. У зарубіжних країнах, наприклад, набувають все більшої популярності так звані “ресурсні центри”. Ці центри поширюють інформацію про те, які з’явилися нові засоби навчання, містять їх переліки та опис, методичні вказівки для вчителів стосовно використання засобів, а також інформацію відносно того, як можна замовити для шкіл ті чи ті види засобів [3]. Зараз ці центри мають репрезентацію у вигляді відповідних Інтернет-сторінок. За допомогою звертання до вказаних сторінок можна отримати посилання на необхідну спеціальну літературу або скористатися довідниками та підручниками з певних питань, віднайти інші Інтернет-адреси, що пов’язані з висвітленням відповідної галузі. Інформація з ресурсних центрів може виявитися дуже доречною для вчителів та учнів, оскільки там можна знайти корисні відомості, останні новини стосовно викладання різноманітних предметів, наприклад, програми навчальних телепередач, а також отримати кваліфіковані поради щодо використання відповідних засобів навчання

Відбувся прогрес також і у розвитку комп’ютерних носіїв інформації. За останні декілька років обсяги пам’яті жорстких дисків, постійних записуючих пристроїв, зросли в десятки та сотні разів. Крім того, більш досконалими стали методи стискання інформації, тепер вони дозволяють зменшувати обсяг відцифорованих відео та звукових файлів у тисячі разів. Завдяки цьому поліпшилися можливості для запису у цифровому форматі звукової та відеоінформації, яка потребує значних обсягів пам’яті.

Так виникли передумови для подальшого розвитку ще одного важливого різновиду комп’ютерних засобів навчання – мультимедіа. Застосування зовнішніх носіїв інформації підвищеної місткості, зокрема компакт-дисків, сприяло поширенню різноманітних довідкових систем, багатотомних словників та комп’ютерних енциклопедій, що можуть розміститися на одному диску [2]. Широка доступність навчальної інформації самого різноманітного характеру завдяки засобам мультимедіа є важливим фактором, що впливає на перспективи розвитку та характер сучасного процесу навчання. Спеціалізовані програми навчального призначення стають елементом оснащення робочих місць та лабораторій учнів, важливим чинником підвищення професійної кваліфікації студентів, а також впливають на зростання інтересу до навчання та надбання основ комп’ютерної грамотності.

Іще один перспективний напрямок розвитку комп’ютерно-орієнтованих засобів навчання пов’язаний із системами на основі штучного інтелекту (ШІ). Так, існує багато програм навчального призначення, що спираються на методи моделювання та репрезентації знань. Серед таких систем - програми автоматичного доведення теорем; навчання розв’язанню задач у галузі геометрії, фізики, математики; побудови та репрезентації моделей; навчання на прикладах; виведення закономірностей; навчальні експертні системи тощо [1, 2]. Більшість цих програм можуть бути використані як у навчальному процесі, так і у практиці наукових досліджень.