Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2ГКЗ3_Овчиннікова Б.С._Л.Р.7_.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.04.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Запитання для співбесіди

  1. Особливість географічного та магнітного азимутів

Географічний азимут — горизонтальний кут, який відлічується за годинниковою стрілкою від північного напряму географічного меридіану точки спостереження до заданого напряму від 0° до 360°. Різниця у величинах астрономічного і географічного азимутів, визначених для того самого напряму в тій самій точці не перевищує кількох секунд і обумовлена незбіжністю напрямів прямовисної лінії і нормалі до еліпсоїда, проведених в одній точці. Азимути бувають прямі і обернені. Обернений відрізняється від прямого на 180°.

Магнітний азимут — горизонтальний кут, який відлічується за годинниковою стрілкою від північного напряму магнітного меридіану точки спостереження до заданого напряму від 0о до 360о. Магнітний азимут відрізняється від Азимуту астрономічного на величину магнітного схилення, визначеного в точці спостереження. Залежність між астрономічним (А) та магнітним (Ам) азимутами для напряму 1-2 виражається формулою: А = Ам+δ,

де δ — схилення магнітної стрілки для даної точки; прийнято вважати магнітне схилення східним або позитивним (а) і західним або негативним (б). Магнітний азимут на місцевості вимірюється за допомогою Бусолі.

  1. Дирекційний кут. Зв’язок між дирекційним кутом і географічним та магнітним азимутами.

Дирекційним кутом напряму (a). називається кут, який вимірюють від північного напряму осьового меридіана зони Гаусса-Крюгера або від вертикальних ліній сітки до напряму на даний предмет за ходом годинникової стрілки в межах від 0° до 360°. Як правило, a вимірюється на карті від вертикальних ліній кілометрової сітки. Використання вертикальних ліній сітки дає можливість швидко і точно виміряти кути за допомогою транспортира.

Дирекційний кут можна обчислити, знаючи зміряний на місцевості магнітний азимут та поправку на зближення меридіанів (g) – кут між північним напрямом вертикальної лінії кілометрової сітки та північним напрямом географічного (істинного) меридіана. Для точок, які розташовуються у східній частині координатної зони (на схід від осьового меридіана), величина зближення меридіанів додатна, а для точок, розташованих у західній частині зони, – від’ємна.

Зв’язок між дирекційним кутом, істинним та магнітним азимутами ліній

Розглянемо залежність між істинним азимутом  лінії OL і дирекціним кутом  цієї ж лінії:

.

Зональне зближення меридіанів  приводиться на топографічних картах.

Залежність між істинним і магнітним азимутами лінії OL виражається такою формулою:

.

Магнітне схилення для даної місцевості можна отримати на най ближчій метеорологічній станції, за топографічною картою або спеціальною картою схилень.

Для отримання залежності між дирекційним кутом і магнітним азимутом прирівнюємо праві частини вище поданих рівнянь:

   звідки   .

Алгебраїчна різниця називається поправкою напряму. Дані про величини g і d подаються на графіку під південною рамкою карти.

  1. Румб напрямку між заданими об’єктами

Румб – це горизонтальний гострий кут, який вимірюють від північного або південного напрямку меридіана за рухом годинникової або проти руху годинникової стрілки до заданої лінії в межах від 0 до 90.

Розглянемо послідовні положення лінії АВ:АВ1 лежить у першій чверті і має румб  (північний схід); АВ2лежить у другій чверті і має румб  (південний схід); АВ 3лежить у третій чверті і має румб  (південний захід); АВ4 –у четвертій чверті, її румб  (північний захід). При вимірюванні або задані румба обов’язково потрібно вказувати його назву, оскільки без цього неможливо визначити, в якій чверті знаходиться лінія. Наприклад:

 = 29°40' Пн.Сх. (лінія лежить у першій чверті);

 = 46°25' Пд.Сх. (лінія лежить у другій чверті);

 = 30°50' Пд.Зх. (лінія лежить у третій чверті) і т. д.

Румби застосовують переважно при обчисленнях, коли потрібно знайти значення тригонометричних функцій. Тому за кутами Аі, Ам визначають відповідні румби. Дирекційні кути і румби послідовних положень лінії АВ у чвертях зображено на рис. 3.3, а їх значення подано в таблиці.

 

 

 

 

 

Чверть

І

II

III

IV

Значення

дирекційного

кута 

0°    90°

90°    180°

180°    270°

270°    360°

Значення

румба 

(Пн.Сх.)

(Пд.Сх.)

(Пд.Зх.)

(Пн.Зх.)

Якщо румб обчислюють за істинним і магнітним азимутами, то в табл. 3.1 замість символу  потрібно записати відповідно Аі, або Ам. Румб, обчислений за дирекційним кутом, називають осьовим (), румб, обчислений за істинним азимутом,  істинним (), румб, обчислений за магнітним азимутом, називають магнітним (). За даними табл. 3.1 можна отримати формули для обчислення дирекційних кутів, істинного і магнітного азимутів, якщо відомі значення відповідних румбів.