Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_polnostyu.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.03.2019
Размер:
43 Кб
Скачать

12. Охарактеризуйте ф’ючерси як фінансові інструменти ринку похідних цінних паперів

Ф'ючерс - це цінний папір, біржовий дериватив у вигляді стандартного контракту, який засвідчує право його держателя купити чи продати відповідну кількість фінансових інструментів (цінних паперів, валюти, біржового індексу та ін.) за обумовлену ціну у визначений термін у майбутньому.

Існують товарні і фін. ф'ючерси

Ф'ючерсні угоди укладаються між двома сторонами, однією з яких завжди є клірингова (розрахункова) палата ф'ючерсної біржі, що виконує роль гаранта здійснення всіх контрактів.

Ф'ючерсна угода є обов'язковою для виконання., її можна купити і продати.Учасники ф'ючерсного ринку проводять дві основні стратегії на ринку:перша - хеджування позиції;друга - гра на коливаннях цін.

Якщо учасник ринку уклав угоду на поставку певного активу - він відкрив коротку позицію, або продав контракт.

Якщо учасник ринку уклав угоду в якій зобов`язується прийняти поставку певного активу, то він відкрив довгу позицію, або купив контракт.

13. Зміна вартості грошей у часі

Вартість грошей у часі - концепція, в основі якої лежить твердження рівні суми грошей у різний час мають різну вартість.

Головними причинами зміни вартості грошей у часі є інфляція, ризик та схильність, що до ліквідності.

Інфляція - це процес, який характеризується підвищенням загального рівня цін в економіці певної країни та зниженням купівельної спроможності грошей.

Причиною інфляції може бути як перевищення попиту над пропозицією, так і відставання попиту від пропозиції. Результатом перевищення попиту над пропозицією є інфляція попиту. Відставання пропозиції від попиту викликає інфляцію витрат (пропозиції).

Інфляція проявляється у переповненні сфери обігу товарів грошима внаслідок їх надмірного випуску або у скорочення товарної маси в обігу при незмінній кількості випущених грошей. Головними чинниками інфляційних процесів є не зумовлена зростанням товарної маси в обігу емісія грошей, порушення пропорційності виробництва та обігу, а також помилки в політиці ціноутворення.

У залежності від характеру інфляції і темпів наростання інфляційних процесів розрізняють три види інфляції:

• помірна інфляція характеризується повільним зростанням цін (до 10% на рік);

• галопуюча інфляція від 10% до 200% на рік;

• гіперінфляція до 1000% на рік і більше.

14. Охарактеризуйте теорії ризику та доходу

До теорій ризику відносяться:

 Модель ефективного (раціонального)портфеля Г.Марковіца;

 Модель оцінки капітальних активів (МОКА) У.Шарпа;

 модель арбітражного ціноутворення Росса.

Модель ефективного портфеля Г.Марковіца

Дохідність портфеля за період визначається часткою від ділення приросту ринкової вартості портфеля і виплат за ним за період на ринкову вартість портфеля на початок періоду:

Збільшення кількості цінних паперів у портфелі не викликає систематичних змін у дохідності портфеля, зате викликає систематичне зменшення ризику портфеля.

Побудова ефективного за Марковіцем портфеля грунтується на припущенні про те, що інвестор формує портфель тільки з ризикових активів.

Модель оцінки капітальних активів (МОКА)використовується у фінансових інвестиціях для визначення необхідної ставки доходу від акцій або портфеля інвестицій.

У моделі ступінь ризику окремих цінних паперів визначається їх чутливістю до ринкової дохідності.

Систематичний або ринковий ризик - це мінімальний рівень ризику за портфелем, який може бути досягнутий через диверсифікацію портфеля за допомогою великої кількості випадково підібраних цінних паперів.

Модель арбітражного ціноутворення

В основі моделі - систематичний ризик, але вимір ризику за допомогою тільки показника вважається недостатнім.

Систематичеий ризик поділяється на такі компоненти:

• ризик зміни темпів інфляції

• ризик зміни % ставок

• ризик зміни темпів приросту ВВП

• ризик зміни розміру премії за ризик

Модель передбачає визначення доходу за цп із використання безризикової процентної ставки та інших факторів, найважливішим з яких є зміни рівня інфляції та ВВП за умови, що немає можливості використовувати арбітраж.