Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
movozn_shporaEkzamen.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.03.2019
Размер:
244.74 Кб
Скачать

43. Історичні зміни словникового складу. Архаїзми, історизми, неологізми. Історична лексикологія.

Зміни в лексиці зумовлені як позамовними, так і внутрішньомовними причинами.ПОЗАМОВНІ ПРИЧИНИ — це зміни в навколишньому світі. Таким чином, мова в своєму словнику віддзеркалює всі суспільні зміни..Архаїзми- застарілі слова, які вийшли з активного вжитку, але збереглися в пасивному словнику.(напр. чадо-дитина. Історизми — слова, які вийшли з ужитку в зв 'язку зі зникненням по-значуваних ними понять.Неологізми - нові слова, що виникли за пам'яті людей, які їх використовують.Історична лексикологія — розділ мовознавства, який вивчає історію лексичного складу мови - його формування й розвиток, історію слів та їх значень, зміни в різних групах слів.З історичною лексикологією тісно пов'язана етимологія.

44. Запозичена лексика. Різні шляхи і види лексичних запозичень.

Розрізняють матеріальні запозичення і калькування.Матеріальне (лексичне) запозичення — запозичення, за якого з іноземної в рідну мову входить лексична одиниця повністю

.Напр: тінейджер .

Калькування— копіювання іншомовного слова за допомогою свого, незапозиченого матеріалу; по морфемний переклад іншомовного слова.

СЕМАНТИЧНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ — такі запозичення, коли своє слово набуває значення, яке має його іншомовний відповідник.

СЛОВОТВІРНІ ЗАПОЗИЧЕННЯ — такі запозичення, коли власний зміст передається морфемами інших мов. Так, напр, слово телефон складене з давньогрецьких елементів tele "далеко" і phone "звук" у США. Інтернаціоналізми — слова, поширені у більшості мов світу.

45. Фразеологія. Види фразеологізмів.

Фразеологія - 1) сукупність фразеологізмів даної мови; 2) розділ мовознавства, який вивчає

фразеологічний склад мови. Фразеологізми — стійкі словосполучення. Фразеологізм — відтворювана одиниця мови з двох або більше слів,

цілісна за своїм значенням і стійка за складом та структурою. Класифікація фразеологізмів за Виноградовим:Фразеологічні зрощення (Напр: собаку з'їсти "бути майстром у якійсь спр-

ві". Фразеологічні єдності.(зробити з мухи слона "перебільшити щось"Фразеологічні сполучення.(Напр: брати участь, досада бере,розквасити ніс). Фразеологічні вирази (Не все золото, що блищить; Крапля камінь точить).

46. Лексикографія. Основні типи словників.

Лексикографія— розділ мовознавства, який займається теорією і практикою укладання словників. Розрізняють теоретичну і практичну лексикографію. ТЕОРЕТИЧНА ЛЕКСИКОГРАФІЯ опрацьовує загальну теорію словників: розробляє принципи відбору лексики, розташування слів і словникових статей, структуру словникової статті. ПРАКТИЧНА ЛЕКСИКОГРАФІЯ забезпечує навчання мови — як рідної, так і іноземної, описує й нормалізує рідну мову, дає матеріал для наукового вивчення лексики.

Усі словники поділяють на енциклопедичні й лінгвістичні.

Лінгвістичні словники поділяють на одномовні й багатомовні

47. Граматика, її розділи та предмет вивчення. Основні одиниці граматичної будови мови.

Граматика 2) наука, яка вивчає будову мови.

Що стосується граматики як науки, то розрізняють: 1) формальну, яка вивчає граматичні форми та їх структуру, і контенсивну (семантичну), яка вивчає значення цих форм і структур; 2) синхронічну, що вивчає будову мови на певному умовно виділеному часовому етапі, і діахронічну, яка вивчає мовну будову в її історичному розвитку.

Граматика складається з двох розділів: морфології й синтаксису.

Основні одиниці граматикиморфема для морфології і конструкція (речення) для синтаксису.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]