Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Типові практичні завдання з маркетингу готовые.docx
Скачиваний:
58
Добавлен:
17.01.2019
Размер:
41.26 Кб
Скачать

Практичне завдання 17

Розробіть комплекс послуг, які можна пропонувати для таких товарів:

  • прокат відеокасет

Програма лояльності для постійних клієнтів (знижки або кожна 5-а взята в прокат касета безкоштовно), знижки на касети із застарілими фільмами.

  • принтер

Гарантійне обслуговування, безкоштовна перша заправка картриджу, продаж витратних матеріалів зі знижками в тому магазині, де був придбаний принтер, продаж з подарунком (пачка паперу у подарунок).

  • електронний прилад для вимірювання артеріального тиску

Гарантійне обслуговування, продаж з подарунком (батарейки в подарунок), послуги з налагоджування апарату

  • катер для прогулянок

Безкоштовний ремонт та профілактика протягом гарантійного терміну, купони на знижку на пальне для катеру, після закінчення гарантійного терміну – знижка на запасні частини.

  • програмне забезпечення

Безкоштовна активація, допомога у встановленні програмного забезпечення, гарантійне обслуговування, подарункові сувеніри.

Практичне завдання 18

Розгляньте будь-яке добре знайоме Вам підприємство. Визначте для вибраного підприємства , які суб’єкти є для нього: постачальниками, маркетинговими посередниками, конкурентами, клієнтами, контактними аудиторіями.

Якщо розглядати кондитерську фабрику «АВК», то для неї постачальниками будуть: постачальники сировини, постачальники обладнання, постачальники електроенергії. Маркетинговими посередниками будуть логістичні фірми, що займаються організацією руху товарів фабрики; мережа роздрібних магазинів, торгові агенти компанії. Конкурентами фабрики будуть фабрика «Рошен», Львівська кондитерська фабрика, Одеська кондитерська фабрика. Клієнтами (споживачами) фабрики є люди, що купують солодощі даної компанії та споживають їх. Контактні аудиторії фабрики: ЗМІ (особливо у місті, де знаходиться дана фабрика), місцеві жителі, фінансові установи (аудиторські фірми, банк, в якому знаходиться розрахунковий рахунок компанії, податкова інспекція), пожежна служба.

Практичне завдання 19

ЗАТ «Європа», уклавши договори з міським фондом комунального майна і районним ЖЕУ, ухвалило рішення відкрити магазин «Все для будинку» на центральній вулиці м. Одеси.

Ви, як майбутній фахівець, повинні розробити заходи мерчандайзингу в магазині «Все для будинку» на 1 квартал наступного року.

  1. Забезпечення оптимального розподілу та експлуатації загальної, допоміжної торгової, складської площі.

  2. Формування товарного асортименту, згідно з попитом, викладка та демонстрація товару і його споживчих властивостей.

  3. Оформлення товарних вітрин

  4. Маркування товарів для надання покупцям вичерпної інформації.

  5. Розвиток активних форм продажу товарів (особистий продаж, продаж за каталогами, телемаркетинг, телевізійний маркетинг, продаж поштою, продаж через комп’ютерні мережі комерційні та Internet).

  6. Внутрішньомагазинна та зовнішня реклама.

  7. Впровадження та поширення додаткових послуг та післяпродажного сервісу.

Практичне завдання 20

ЗАТ «Маркет», уклавши договори з міським фондом комунального майна, приступив до створення магазина «Продтовари» в новому житловому районі «Альтаір» м. Одеси.

Вкажіть заходи паблік рилейшнз, які доцільно провести у підприємстві.

Надсилання жителям житлового району інформативного повідомлення про відкриття нового магазину. В цьому повідомлення доцільним буде коротко описати переваги майбутнього магазину.

Безпосередньо за 1-2 дні до відкриття магазину доцільним буде надіслати всім жителям листи-запрошення чи листівки з запрошенням їх на відкриття магазину.

Також за декілька днів до відкриття треба надіслати прес-реліз про відкриття магазину в місцеві ЗМІ, та розмістити прес-реліз в Інтернеті.

Доцільним буде зробити публічний виступ перших осіб магазину перед громадськістю з метою її інформування про події, які відбуваються в ньому, озвучення певних позицій, представлення тощо.

В день відкриття магазину можна провести прес-конференцію з місцевою пресою.