Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ M.docx
Скачиваний:
46
Добавлен:
24.12.2018
Размер:
90.76 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка

Факультет корекційної та соціальної педагогіки і психології

Кафедра соціальної педагогіки і соціальної роботи

Курсова робота Соціально-психологічна реабілітація дітей з порушеннями психосоматичного здоров’я та функціональними відхиленнями

Виконала:

студентка 31 групи

Григораш А. М.

Науковий керівник:

асистент кафедри

соціальної педагогіки і соціальної роботи

Дідик Н. М.

Кам’янець-Подільський – 2011

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………………….3

РОЗДІЛ 1 ДІТИ З ПОРУШЕННЯМ ПСИХОСОМАТИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ВІДХИЛЕННЯМИ ЯК ОБ’ЄКТ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ……………..……..….6

1.1 Визначення поняття «діти з вадами функцій». ………………….........6

1.2 Загальна характеристика дітей з порушенням психосоматичного здоров’я та функціонального відхилення. ……………….........................11

1.3 ДЦП як один із видів порушення психосоматичного здоров’я та функціонального відхилення. …………………......……………………...18

РОЗДІЛ 2 ТЕХНОЛОГІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНО-ПСИХОЛОГІЧНОЇ РЕАБІЛІТАЦІЇ ДІТЕЙ З ПОРУШЕННЯМ ПСИХОСОМАТИЧНОГО ЗДОРОВ’Я ТА ФУНКЦІОНАЛЬНИМИ ВІДХИЛЕННЯМИ……………………………………………………………...25

    1. Соціально-психологічна робота з родинами, в яких виховуються діти з ДЦП..………………………………………………………………....25

    2. Основа виховання материнських установок у ставленні до дітей з церебрально-органічною патологією……………………………………..32

ВИСНОВКИ…...………………………………………………………………...38

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………….40

ДОДАТКИ.…………………………………………………...………………….44

ВСТУП

Актуальність теми. Щодня народжуються діти, яких ми називаємо дітьми з особливими потребами. Їх чисельність зростає щороку. Вони потребують нашої турботи, особливих умов і уваги. Практика доводить основну філософію життя: дитина з особливими потребами може бути такою ж щасливою, як і кожна інша. Якими б не були фізичні, розумові чи психічні обмеження, поряд із цим у дитини завжди є резерви розвитку, використання яких суттєво покращує якість її життя. При цьому поряд з науковими та практичними досягненнями в медицині, виникає нагальна потреба знайти альтернативні методи та засоби лікування, реабілітації дітей з особливими потребами.

Все більш важливого значення набуває інший бік лікувальної реабілітації – через засоби мистецтва формувати гармонійну особистість і сприяти соціальній адаптації дитини. Проблема надання допомоги особам з обмеженими можливостями належить до числа найбільш актуальних, тому що зростання чисельності інвалідів виступає в якості стійкої тенденції нашого соціального розвитку. Зараз безперервно збільшується й кількість дітей з різними відхиленнями у розвитку. Щорічно в країні народжується близько 30 тисяч дітей з вродженими спадковими захворюваннями. Психосоматичні та функціональні відхилення у дітей означають суттєве обмеження їх життєдіяльності, що призводить до соціальної дезадаптації, обумовленої ​​порушенням у розвитку, труднощами в самообслуговуванні, навчанні, оволодінні в майбутньому професійними навичками.

Самостійно сім'я не готова до того, щоб адаптувати дитину з цими порушеннями до реальних життєвих умов і виховати з неї повноцінну особистість. «Особлива» дитина обмежена у свободі і соціальній значущості. У неї високий ступінь залежності від сім'ї, обмежені навички взаємодії в соціумі. Основне завдання допомоги сім'ї, яка виховує дитину з обмеженими можливостями здоров'я, – надати максимальної підтримки, використовувати всі можливості сім'ї, фахівців, інших соціальних інститутів. Потрібно створити такий реабілітаційний простір, де кожна дитина зможе пройти свій шлях, засвоїти основні види діяльності: ігрову, пізнавальну, комунікативну, трудову, –те, без чого не може відбутися особистість. Через особливості здоров'я, потреб і здібностей дітям з порушенням у розвитку необхідна професійна допомога фахівців. Ця допомога повинна мати не тільки медичний характер, але й бути комплексною, оптимізувати всі сторони життя такої дитини [4].

Сьогодні Україна перебуває у стані трансформації економіки та переживає економічну кризу. Витрати на соціальну сферу та медицину скоротилися більш як на половину. Через нестачу фінансування більшість соціальних програм була згорнута, значну частину державних організацій, що займалися соціальним захистом населення, було розформовано.

Категорія людей з особливими потребами тривалий час залишалася і є найбільш незахищеною і ізольованою від соціуму. Відкрите обговорення проблем цієї групи було замовчуваним і непопулярним. Тому проблема соціально-психологічної підтримки дітей з різними вадами фізичного і психічного розвитку в нашій країні є актуальною, а отже і актуальна у темі нашого дослідження. Соціально-психологічна реабілітація дітей з особливими потребами є необхідною умовою оптимізації їх соціального і психологічного розвитку.

Мета дослідження – вивчити соціально-психологічну реабілітацію дітей з порушеннями психосоматичного здоров’я та функціональними відхиленнями

Завдання дослідження:

1. Проаналізувати визначення поняття “діти з функціональними відхиленнями”

2. Розглянути особливості психофізичного здоров’я дітей з особливими потребами

3. Проаналізувати психічні і соматичні порушення дітей з ДЦП

4. Вивчити особливості соціально-психологічної роботи з родинами, в яких виховуються діти з ДЦП

5. Ознайомитись з дослідженнями за методиками на виховання материнських установок до дітей з церебральною органічною патологією.

Об’єкт дослідження – діти з порушеннями психосоматичного здоров’я та функціонального відхилення (діти з ДЦП).

Предмет дослідження – соціально-психологічна реабілітація дітей з порушенням психосоматичного здоров’я та функціонального відхилення (дітей з ДЦП).

Структура роботи: робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел (42 найменування), одного додатку. Обсяг роботи складає 41 сторінок.