Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Числівник.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
23.12.2018
Размер:
96.77 Кб
Скачать

6.Уживання числівника в одс.

В усіх стилях сучасної української мови числівники вживаються по-різному.

На письмі кількісні числівники, як правило, записуються цифрами. При оформленні ділової документації щодо запису числівників слід керуватися такими правилами:

  1. Прості кількісні числівники, які називають однозначне число ( без вказівки на одиниці виміру) в запису відтворюються словом, а не цифрою ( таких виробів повинно бути не більше трьох). Так само записуються однозначні числівники, якими позначаються часові межі (випробування повинні тривати три-пять місяців). Якщо однозначне число вживається у поєднанні з одиницею виміру, воно пишеться цифрами (7 гектарів, 15 кілометрів).

  2. Складні і складені числівники записуються цифрами, крім тих випадків, коли ними починаються речення (Було заплановано 12 виспупів Дванадцять виступів заплановано на середу). Цілі числа, які виражаються кількома знаками, прийнято записувати, розбиваючи їх на класи за допомогою пропусків. Місце пропусків залежить від стистеми обчислення ( при десятковій – кожен четвертий знак: 100 000т, 253 670 грн).

  3. Порядковий числівник, що передається арабськими цифрами, вводиться в текст з відмінковими закінченнями ( по 2-му класу, за 5-ю школою). При перерахуванні кількох порядкових числівників відмінкове закінчення ставиться лише одир риз (вироби 1, 2 і 3-го сортів).

  4. Деякі порядкові числівники в документах для розрізнення позначаються римськими цифрами, але без відмінкових закінчень: У місяць, ІІІ квартал.

  5. Складні слова із цифровим позначенням можуть писатися в документації комбіновано ( 20-процентний, 4-міліметровий).

  6. Окремі види інформації передаються у вигляді змішаного запису, який складається з цифр і слів ( 473 000 і 473 тис.), що значно полегшує сприйняття великих і малих чисел.

  7. У діловому стилі приблизна кількість відтворюється дуже обмеженим числом зворотів (понад, до, зверх, більше, менше). Широко вживаються дробові числівники.