Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
booklet.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.12.2018
Размер:
201.22 Кб
Скачать

Колесник о.С. Стилістика (матеріали до курсу "Стилістика сучасної англійської мови") Пояснювальна записка

Завдання курсу стилістики сучасної англійської мови полягає у розкритті експресивного та лінгвокогнітивного потенціалу різнорівневих засобів мовної системи. Метою курсу є розвиток навичок стилістичного аналізу англомовних текстів задля виділення їх концептуального підґрунтя та ідентифікації відповідних виразних засобів і стилістичних прийомів, що відображають типологічні характеристики мовних особистостей автора й персонажів, особливості національної картини світу. Курс стилістики спирається на досягнення сучасної когнітивно-дискурсивної парадигми і передбачає оволодіння базовими поняттями сучасного мовознавства.

Курс розрахований на 36 годин (20 лекційних та 16 практичних) ("Історія та англійська мова" – 14 лекційних і 8 практичних). Програмою передбачені наступні розділи

№ п/п

ТЕМИ

Кількість годин

Лекції

Практичні

Самостійна робота

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

Вступ

Базові поняття сучасної лінгвостилістики

Основні засоби творення образності у сучасній англійській мові

Способи та механізми образного переосмислення значення різнорівневих одиниць

Концептуальна картина світу :: концептуальний простір :: авторський стиль

Стилістичні аспекти дискурсивного аналізу

Функціональні стилі сучасної англійської мови

2

2

6

2

2

2

4

2

4

2

2

2

2

4

4

4

8

10

8

7

Всього

20

16

45

Метою курсу лекцій є ознайомлення студентів з основними результатами сучасних досліджень у галузях дискурсивного та концептуального аналізу, формування уявлення про понятійний апарат сучаного мовознавства. Практичні заняття передбачають формування навичок ідентифікації стилістичних прийомів та виразних засобів, а також базових навичок концептуального аналізу англомовних текстів.

У зв’язку з обмеженою кількістю годин вивчення комплексу тем, пов’язаних із розкриттям тропеїчної природи фігур мовлення, передбачене для самостійного опрацювання студентами.

Практичні заняття мають на меті розвиток навичок стилістичного аналізу англомовних текстів, а також відпрацювання окремих процедур дискурсивного аналізу задля формування вмінь виділення концептуального підґрунтя зазначених текстів. Окрему увагу приділено орієнтації вказаних навичок та вмінь студентів на навчання елементів аналітичного читання у середній школі.

ПРОГРАМА

Вступ

Сучасні підходи до визначення предмету і завдань стилістики. Зв’язок стилістики з іншими мовознавчими дисциплінами. Особливості процедур стилістичного аналізу в контексті когнітивної лінгвістики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]