Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Protces_Dovkilla_dlya_Evropy.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Керівні принципи суворішого дотримання і здійснення багатосторонніх екологічних угод у регіоні єек

На сесії головувала Державний секретар з навколишнього середовища, продовольства і справ сільських районів Великої Британії п. Маргарет Бекет. Державний секретар житлового будівництва, землевпорядкування і навколишнього середовища Нідерландів п. Пітер ван Геел представив Керівні принципи суворішого дотримання і здійснення багатосторонніх екологічних угод (БЕУ).

Виконавчий директор ЮНЕП п. Клаус Топфер зробив основну доповідь. Конференція схвалила Керівні принципи суворішого дотримання і здійснення БЕУ у регіоні ЄЕК ООН. Вона ухвалила належним чином надавати країнам з перехідною економікою допомогу в створенні власного потенціалу з виконання зобов’язань, що випливають з БЕУ.

Конференція підтримала подальший розвиток процедур дотримання в рамках багатьох екологічних документів ЄЕК ООН, а також зусилля різних мереж з практичного застосування положень і забезпечення дотримання угод у межах регіону в плані обміну досвідом і розробки найкращої практики. Вона також схвалила Керівні принципи реформування природоохоронних органів країн з перехідною економікою Східної Європи, Кавказу і Центральної Азії, розроблені Цільовою групою Програми дій з охорони навколишнього середовища для країн Центральної і Східної Європи (Цільова група ПДООС).

Нарада сторін Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті

На нараді головував міністр навколишнього середовища Хорватії п. Бозо Кавачевич. Голова Робочої групи по стратегічній екологічній оцінці (СЕО) п. Терье Лінд представив проект протоколу по стратегічній екологічній оцінці до Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті, підписаної в Эспо, а також проект резолюції про протокол по СЕО.

З основними повідомленнями виступили міністр навколишнього середовища Норвегії п. Бергу Бренде, міністр навколишнього середовища Казахстану п. Аіткул Самакова, Державний секретар по навколишньому середовищу, продовольству і справам сільських районів п. Маргарет Бекет, координатор організації “Еко-право-Львів” Світлана Кравченко і Директор ВОЗ/ЄВРО п. Роберто Бертоліні.

Нарада Сторін одностайно прийняла Протокол по стратегічній екологічній оцінці до підписаної в Эспо Конвенції про оцінку впливу на навколишнє середовище в трансграничному контексті.

У цьому Протоколі наголос робиться на міждисциплінарний підхід шляхом включення екологічних, у тому числі медико-санітарних факторів у процес підготовки і прийняття планів, програми і, у належній мері, у політику і законодавство, що тим самим сприяє сталому розвитку. Нарада також прийняла резолюцію міністрів про Протокол по стратегічній екологічній оцінці.

У ході Конференції Протокол по стратегічній екологічній оцінці підписали 35 країн і Європейське співтовариство. До цих країн відносяться: Австрія, Албанія, Вірменія, Бельгія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Республіка Македонія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Республіка Молдова, Румунія, Сербія і Чорногорія, Словенія, Велика Британія, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чеська Республіка, Швеція й Естонія. Усім зацікавленим державам - членам ЄЕК ООН було запропоновано підписати цей Протокол і активно працювати в напрямку його ратифікації і здійснення.

Позачергова нарада сторін Конвенції про доступ до інформації,

участь громадськості в процесі прийняття рішень

і доступі до правосуддя з питань,

що стосуються навколишнього середовища (Орхуська конвенція)

За запрошенням Голови Наради Сторін Орхуської конвенції Іржи Йендронска (Польща) Головою Наради був обраний посол - делегат по навколишньому середовищу п. Дені Гоє (Франція). Голова Робочої групи по регістрах викидів і переносу забруднювачів п. Карел Блаха (Чеська Республіка) представив проект протоколу про регістри викидів і переносу забруднювачів до Орхуської конвенції і проект резолюції Сторін, що підписали цей Протокол. У ході Наради міністр навколишнього середовища і природних ресурсів Грузії п. Ніно Чхобадзе, міністр житлового будівництва, облаштованості територій і охорони навколишнього середовища п. ван Геел і п. Фе Санчес Морено (Європейський ЕКО-Форум) зробили основні доповіді.

Протокол про регістри викидів і переносу забруднювачів був прийнятий шляхом акламації.

Слідом за цим Нарада Сторін затвердила мандат і пріоритети наступної роботи до вступу в силу Протоколу, включаючи створення нової Робочої групи по регістрах викидів і переносу, відповідно до рекомендації, що міститься в резолюції Сторін, що підписали Протокол.

У ході Конференції Протокол підписали 36 держав і Європейське співтовариство: Австрія, Вірменія, Бельгія, Болгарія, Боснія і Герцеговина, Республіка Македонія, Угорщина, Німеччина, Греція, Грузія, Данія, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Республіка Молдова, Сербія і Чорногорія, Словенія, Велика Британія, Таджикистан, Україна, Фінляндія, Франція, Хорватія, Чеська Республіка, Швейцарія, Швеція й Естонія.

Держави, що у ході Конференції прийняли і підписали Протокол, звернулися до всіх зацікавлених держав з першою ж нагодою підписати, ратифікувати і здійснювати Протокол і проводити роботу з його якнайшвидшого вступу в силу.

Вони також відзначили, що активна і конструктивна участь екологічних НУО і промисловості стало важливою особливістю переговорів по Протоколу, і призвали ці групи продовжувати брати участь у його здійсненні і його подальшому удосконалюванні.

Нарада в принципі погодилася з тим, що друга чергова нарада Сторін Орхуської конвенції відбудеться в травні 2005 року в Казахстані, і ухвалила провести ряд змін у складі Президії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]