Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Залозний В.А. фізико-хімічна дія ультразвуку.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
20.12.2018
Размер:
33.51 Кб
Скачать

3 Фізико-хімічна дія ультразвуку у косметології

Фізико-хімічна дія ультразвуку обумовлено тим, що УЗ-коливання здатні викликати в тканинах складні фізико-хімічні реакції. Вони прискорюють переміщення біологічних молекул у клітинах, що підвищує вірогідність їх участі в обмінних процесах. Під дією ультразвуку розриваються слабкі міжмолекулярні зв'язки, що теж сприяє поліпшенню обмінних процесів. Ультразвук підвищує активність ряду ферментів, сприяє утворенню в тканинах біологічно активних речовин - гепарину, гістаміну, серотоніну, що грають важливу роль в життєдіяльності організму. Ультразвук активує ферменти макрофагів, тим самим запускаючи біологічний захисний механізм, що ліквідує запальні процеси і патогенну міклофлору.

Поряд з цим ультразвукові хвилі прискорюють синтез колагену і еластану, утворення грануляційної тканини (сполучна тканина, багата судинами і молодими клітинами, які утворюються при загоєнні ран і інших тканинних дефектів з подальшим формуванням рубця). Цей ефект від впливу ультразвуку широко застосовується в косметології при усуненні проблем, пов'язаних з в'яненням шкіри, лікуванням вугрів і запалень, целюліту.

4 Механізм дії

. У механізмі дії ультразвуку на організм значення мають механічний, тепловий і фізико-хімічний фактори. Механічний фактор, який спричиняється змінним акустичним тиском, виявляється своєрідним «мікромасажем» на клітинному і субклітинному рівнях. При цьому відбувається підвищення проникності клітинних мембран, гістогематичних бар'єрів та посилення проникнення речовин через шкіру; має значення і деполімеризуюча дія ультразвуку на гіалуронову кислоту. Виникає активація електрокінетичних (електрокапілярних) явищ, що спостерігаються на межі середовищ з різним акустичним опором і мають велике значення при фонофорезі. З'являються акустичні мікропотоки в протоплазмі, переміщення внутрішньоклітинних включень, зміна їх просторового взаємо-положення, що викликає стимуляцію функції клітинних елементів і клітини в цілому.

Тепловий фактор ультразвуку пов'язаний із поглинанням енергії ультразвукових хвиль і перетворенням її в тепло. Раніше в разі використання великих інтенсивностей ультразвуку спостерігали значне підвищення температури тканин, і тому цей фактор вважали найважливішим у механізмі дії ультразвуку. При використанні невеликих інтенсивностей і лабільної методики впливу значного підвищення температури тканин не спостерігається. Нині, не заперечуючи значення теплового фактора, за ним не визначають головного значення. Наслідком теплової дії ультразвуку можна вважати зміну дифузних процесів, швидкості біохімічних реакцій, виникнення температурних градієнтів, що врешті-решт проявляється в життєдіяльності озвучених тканин.

Фізико-хімічний фактор ультразвуку виявляється зміною біохімічних реакцій і біофізичних процесів; у генeрації вільних радикалів, активації окисно-відновних процесів, утворенні біологічно активних речовин, зміні рН, підвищенні колоїдів клітини. Різні аспекти біологічної дії ультразвуку взаємопов'язані. Вплив ультразвукових коливань на фізико-хімічні і біофізичні процеси тісно переплітається з механічним і тепловим компонентами його дії.

Висновки

Ультразвук має досить вагому терапевтичну дію,що пояснює популярність цього метода у медицині та косметології. Ультразвук використовують у лікуванні багатьох проблем зі шкірою, суглобами,нервовими закінченнями ,тощо. Фізико-хімічний ефект від ультразвуку дає великі можливості у подальшій терапії хвороб та захворювань.