Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 - Organizaciya Praktiku ta MDR.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.12.2018
Размер:
460.8 Кб
Скачать

Розділ ііі. Методичні матеріали щодо практичної підготовки студентів

3.1. Методичні матеріали щодо організації проведення та критеріїв оцінювання міжпредметного тренінгу.

Тренінг загальним обсягом 36 год. (1 кредит) проводиться після засвоєння студентами у повному обсязі нормативних дисциплін магістерського циклу (зокрема, «Управління міжнародною конкурентоспроможністю») та після прослуховування лекційних курсів зі спеціалізованих навчальних предметів («Європейська інтеграційна політика», «Європейські стратегії України»). Іншими базовими навчальними предметами, на які спирається тренінг, є дисципліни бакалаврського циклу «Європейська інтеграція», «Міжнародна економіка», «Міжнародна економічна діяльність України».

Мета тренінгу — сформувати у магістрантів на основі реалізації діяльнісного підходу до навчання комплекс вмінь, навичок і фахових компетенцій щодо самостійного вибору та обґрунтування стартових умов майбутньої професійної діяльності в конкретній галузі міжнародної економічної діяльності шляхом актуалізації знань, отриманих при вивченні нормативних та спеціалізованих дисциплін, а також розвитку аналітичних, творчих та комунікаційних здібностей, які реалізуються у дидактичній моделі практичної економічної діяльності.

Об’єктами, що моделюються під час тренінгу, є суб’єкти: індивідуальні (малі) організаційні форми ведення міжнародного бізнесу, підприємства (організації), що здійснюють окремі види міжнародної економічної діяльності; міжнародні підприємства (корпорації, у т.ч. транснаціональні); професійні асоціації (союзи, спілки) та громадські організації; регіональні та специфічні регулятивно-управлінські органи; держава (у частині регулювання міжнародної економічної діяльності, розробки та реалізації національної зовнішньоекономічної політики, забезпечення умов економічного розвитку країни з урахуванням національних економічних інтересів); міжнародні економічні організації (урядові та неурядові); та процеси реалізації міжнародної економічної діяльності на корпоративному, національному та міжнародному рівнях; процеси інтеграції та дезінтеграції, регіоналізації, а також розвиток міжнародних економічних відносин на різних рівнях, у тому числі на рівні інтеграції, а саме європейської інтеграції України.

Основні завдання тренінгу у контексті формування професійних компетенцій діяльності:

  • актуалізація знань, отриманих під час опанування нормативних дисциплін;

  • розвиток творчих здібностей практичного використання знань, умінь та навичок, отриманих за період навчання в університеті;

  • цільова конкретизація професійно-особистісної мотивації у межах сфер і видів міжнародної економічної діяльності;

  • орієнтація на очікувані творчі та фінансово-матеріальні результати на першому (стартовому) етапі майбутньої діяльності;

  • вибудовування лінії поведінки у реальному середовищі, контроль емоцій та амбіцій та ефективне їх використання, виявлення проблемних ситуацій та адекватне на них реагування;

  • отримання навичок формалізованого викладення і представлення своїх професійно-кар’єрних намірів, формування культури складання відповідних документів за міжнародними стандартами (зразками).

Особливості організації тренінгу. В умовах лише епізодичної можливості використання досвіду учасників (студенти стаціонару переважно не мають практичної підготовки) та з врахуванням досвіду практичної діяльності отриманого під час проходження переддипломної практики предметом тренінгу є поведінковий ресурс, сформований при теоретичному освоєнні нормативних та спеціальних дисциплін магістерських програм.

Добровільно обираючи ту чи іншу магістерську програму, а значить і цикл вузькоспеціалізованих дисциплін, магістрант стає потенційним носієм індивідуальної професійної ідеї. Тренінг дозволяє виявити, закріпити і розвинути таку готовність, допомагає творчо експериментувати на особистісному рівні при збереженні загальної професійно-тематичної спрямованості — міжнародна економічна діяльність та її регулювання.

Роль викладача полягає в ідентифікації групових та індивідуальних завдань у межах загального сценарію варіантів можливої професійної діяльності, організації і модерації. Для консультацій запрошуються державні та бізнесові топ-менеджери — представники потенційних роботодавців.

Логіка побудови тренінгу є наступною. Від розуміння сутності категорії національних економічних інтересів на різних рівнях, їх видів та ієрархії (Розділ І. Засади формування та захисту національних інтересів країни) через визначення національних інтересів, основою яких є конкурентні переваги держави чи підприємств, (Розділ ІІ. Ідентифікація конкурентних переваг та пріоритетних галузевих економічних інтересів суб‘єктів міжнародних економічних відносин) та шляхом уточнення завдань на базах практики (Розділ ІІІ. Обґрунтування зв'язку бази практики з темою дипломної роботи) перейти до симулювання практичної ситуації захисту інтересів суб’єктів в процесі європейської інтеграції України (Розділ IV. Інструменти та механізми захисту національних економічних інтересів у процесі євроінтеграції).

Контроль та оцінювання тренінгу здійснюється у контексті загальної цільової орієнтації та виконання основних завдань:

Об’єкти контролю

Форма контролю

Оцінка

(разом 100 балів)

Знання сфер і видів майбутньої професійної діяльності

Тести, відкриті запитання, реферати

40 балів

Професійна орієнтація

Обґрунтування місця практики, СV, віртуальна (реальна) співбесіда

30 балів

Комунікативність

Квазіпрофесійні ролі, виступи, презентації

30 балів

Оцінювання знань студентів здійснюється за 100-бальною системою з наступним переведенням у традиційну 4-бальну систему (оцінка незадовільно" менше 60 балів; оцінка "задовільно" 60—69 балів; оцінка "добре" 70 — 89 балів; оцінка "відмінно" 90—100 балів) та систему оцінювання за шкалою ECTS.

Переведення 100-бальної шкали оцінювання в 4-бальну та шкалу за системою ECTS здійснюється в такому порядку

Оцінка за шкалою, що використовується в КНЕУ

Оцінка за національною шкалою

Оцінка у формі заліку

(для вибіркових дисциплін)

Оцінка за шкалою ECTS

90-100

Відмінно

зараховано

А

80-89

Добре

зараховано

В

70-79

С

66-69

Задовільно

зараховано

D

60-65

Е

21-59

незадовільно з можливістю повторного складання

не зараховано — з можливістю повторного складання заліку

FX

0-20

незадовільно з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

не зараховано —

з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

F


Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]