Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
АРК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
47.39 Кб
Скачать
    1. Туристичні ресурси

Значний об’єм природно-ресурсного потенціалу, різноманітність природних умов, історичні традиції господарського освоєння і соціокультурні пріоритети протягом багатьох років визначали туристсько-рекреаційну спеціалізацію Криму як один із стратегічних напрямів його регіонального розвитку. Рекреаційно-туристичний комплекс Кримського півострова включає понад 3 тисячі об’єктів природного і антропогенного характеру, з них 64 % зосереджені в Південнобережній зоні, 10% в Центральній (Сімферополь, Бахчисарай і Белогорський район), по 5% – в Північній (Джанкой, Червоногвардійський, Красноперекопській, Першотравневий і Чорноморський райони) і Східній (Ленінський, Кировський і Радянський райони) зонах, і 16% в Західній (Сакській і Чорноморський райони). У Евпаторії в 2007 р. відпочиває 7,2 тис. чіл, що на 30% більше в порівнянні з 2006 р., їх приймають близько 20 здравниць. [16]

Cамобутніми пам'ятниками середньовічної культури є численні печерні міста Південно-Західного Криму - Мангуп, Чуфут Кале, Ескі-Кермен, Тепе-Кермен та інші. У цих місцях є житла і монастирі , які вражають своєю неповторною розписом. Стиль і розпис середньовічних замків знайшли втілення у численних палацово-паркових ансамблях. Це палаци Воронцова в Сімферополі і Алупці, Голіциної в Гаспрі, Ластівчине гніздо, палац Гагаріна в Утьосі, палацово-паркові ансамблі в Лівадії і Массандрі..

Популярними об'єктами туризму є пам'ятки різних етносів, які в різний час населяли кримську землю. Наприклад, в Севастополі збереглися залишки давньогрецького міста Херсонеса . Руїни житлових будівель, храмів, мощьних оборонних стін свідчать про драматичну історію міста, який протягом багатьох століть вів виснажливу боротьбу з ворожими сусідніми народами. У Керчі зберігся підземний склеп Деметри, на вершині гори Мітрідат розташовувався стародавній акрополь. Фрагменти штучних терас, підтримуваних підпірними стінами, залишки жител, фрагменти стародавніх фортець Мирмекія, Тірітака, Німфея та інших свідчать про могутність Боспорського античної держави. Розкопки величних курганів, що піднімаються над Вижену сонцем землею, дозволяють оцінити яскраві зразки самобутньої кримської античної культури, в якій грецька культура переплелася з мистецтвом кіммерійців, скіфів, сарматів, таврів та інших етносів.

Cамобутніми пам'ятниками середньовічної культури є численні печерні міста Південно-Західного Криму - Мангуп, Чуфут Кале, Ескі-Кермен, Тепе-Кермен та інші. У цих місцях є житла і монастирі , які вражають своєю неповторною розписом.

Виділяється на тлі скелястих гір і конусоподібний силует Вірменської церкви в Ялті - обрис іншої культури. Подібні будівлі є в Євпаторії, у Старому Криму та в інших місцях Криму. Монастирський комплекс Сурб-Хач (Святий хрест) поблизу Старого Криму являє собою прекрасний пам'ятник вірменської архітектури, що відрізняється найвищою якістю стенорезная робіт, тонкою узгодженістю об'єктів і просторової чіткістю їх розташування. Монастир заснований в першій половині XIV століття, архітектурний ансамбль створювався змінювали один одного зодчими аж до кінця XVI століття. Приміщення і фонтани монастиря прикрашені різьбленими кам'яними плитами з нескінченним розмаїттям малюнків.