Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач полный ёба!!!!!.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
1 Mб
Скачать

4 Безпека життєдіяльності

4.1 Охорона праці

Головне завдання охорони праці - максимальна ліквідація несприятливим факторів, які впливають на процес виробництва, на здоров'я і небезпечні умові праці на робочому місці. Необхідно розробити такі пристрої, які б найменп' шкідливо впливали на здоров'я працівників і тим самим не знижувати продуктивність праці, не зменшувати час виконання тих чи інших завдань.

Вона охоплює правові, технічні, санітарні і протипожежні заходи і являється однією з актуальних проблем сучасності.

У кожній дільниці під час роботи виникають наступні шкідливі фактори:

попадання в повітря шкідливих продуктів обміну;

висока шумність;

погане освітлення;

- недостатня забезпеченість спецодягом, а також сучасним технологічним обладнанням.

Дотримання техніки безпеки є важливою умовою охорони праці. Перед початком роботи необхідно надіти спецодяг, приготувати інструменти, перевірити готовність стендів, пристосувань та виробничого інвентаря до роботи. Робоче місце розташовують у зоні, зручній для роботи, забезпечують обладнанням у відповідності з ГОСТ 12.2.00374, робочими місцями та інструментами. Безпека одного місця залежить від зручності пози у робочому місці, раціонального розуміння органів управління інструментом, заготовок і робочої продукції.

Предмети на робочому місці потрібно розташувати в порядку послідовность їх використання. Перед роботою з нафтопродуктами, руки потрібно змазувати спеціальною пастою ХЦО - 6 та іншими захисними пастами.

Оскільки у дільниці заплановано розмістити мийну ванну, то при митті деталей потрібно дотримуватись правил вимог техніки безпеки. Рівень мийних розчинів, які використовуються для миття тих чи інших деталей у ванні, повинне бути на 100...200 мм нижче країв, а сама ванна зверху повинна бути закрит; кришкою. На приладах і стендах потрібно виконувати всі роботи тільки відповідно інструкцій. Перед включення стенду необхідно перевірити, щоб перевірочі апарати були надійно закріплені, щоб поблизу рухомих деталей та частин стенду и було інструментів та інших речей.

Забороняється користуватися непристосованим пристосуванням або несправним інструментом при ремонтів.

4.2 Охорона довкілля

Негативне відношення до природи, забруднення водойм і атмосфери н тільки впливає на природу, але й на людину. Вторгнення за допомогою сучасне техніки в природні процеси викликали необхідні зміни в природі.

В результаті таких змін значно скорочені площі лісів, родючих ресурсів.

Джерелом забруднення довкілля можуть бути виробничі стічні води приміщень ремонтно-обслуговуючих майстернях.

Забруднення повітря, може дуже, забрудненим на постах діагностики ; випробування машин. Щоб запобігти процесам забруднення необхідно якісн використовувати регулювання двигунів.

5. Економічна частина

Слабкою стороною в розвитку виробництва являється відсутність - налагодженої достатньо-ефективної маркетингової служби; наявність застарілого, малопродуктивного обладнання і недостача нового, що суттєво впливає на строки і якість виконання робіт.

На даний час майстерня має можливість при швидкому і повному впровадженні запропонованих заходів завоювати значну частину ринку району. З часом, після завоювання значної частини ринку району майстерня зможе визначати ціни на ринку як монополіст.

Серйозну небезпеку для розвитку виробництва представляють гіперінфляція; неплатоспроможність основних клієнтів - сільськогосподарських товаровиробників; великі податки.

Важливим фактором для виконання планів майстерні буде являтися платоспроможність господарств району та області; ціни на запасні частини, електроенергію, газ, воду; стан технологічного обладнання; кваліфікація робочих та інженерно-технічних працівників; зменшення або збільшення суми податків; стабільність в економіці держави.

Платоспроможність по прогнозах у 2006 і наступних роках покращиться, незважаючи на можливий подальший ріст цін на запасні частини, газ, електроенергію, воду, що призведе до підвищення виробничих витрат і ціни продукції, в результаті чого при наявності попиту на ремонт і обслуговування техніки з'явиться спад замовлень на цю роботу.

Щоб знизити негативний вплив на виконання планів, майстерня для подолання неплатоспроможності* замовників, за виконану роботу, переходити на бартерні угоди і взаємозаліки.

Система ціноутворення в основному буде залежати від попиту вироблюваної продукції, платоспроможності замовників, від ціни аналогічних послуг конкурентів. Щоб підвищити оборот власних оборотних засобів виникає необхідність стимулювання оптових замовників.

При надходженні в ремонт партії деталей від 5 до 10 штук одночасно ціни на ремонт цих машин будуть знижені від 1 до 5%, партії деталей від 10 до 20 штук - від 3 до 10%. При видачі з ремонту будуть видаватися гарантійні талони, але ціна на такі вироби зросте на 1 - 5%.

Розрахунок економічної ефективності

Розрахунок економічної ефективності визначаємо виходячи із наступних передумов. Ремонтна майстерня є складовою частиною господарського комплексу З AT „Ніжинський консервний завод", основним завданням якої є забезпечення високого рівня працездатності машино-тракторного парку, та засобів механізації ферми, обладнання та ін. Майстерня виконує усі роботи по ремонту і технічному обслуговуванню МТП безоплатно. Разом із цим майстерня в сучасних умовах, як один із підрозділів господарства, включається в роботу на ринку послуг, надання яких є можливим для майстерні - робіт по ТО і ремонту будь-якої техніки, робіт по ремонту і виготовленню деталей, виконанню різноманітних господарських замовлень для будь-яких замовників.

Проте штат працівників майстерні визначений виходячи із планових обсягів робіт по господарству. Він включає 8 виробничих робітників. Причому в більшості робітники повинні поєднувати роботу на декількох робочих місцях, оскільки їхня зайнятість на більшості робочих місць неповна і становить від 50% до 70% (таблиця 2.4 явочної чисельності робітників по дільницях). Саме це є резервом підвищення якості виконуваних робіт - через збільшення кількості робітників до 11 чоловік. Додавання трьох чоловік означає повну їх спеціалізацію, а значить збільшення майже на 27% обсягів робіт майстерні, які повинні включати сторонні замовлення, які повинні приносити прибутки майстерні. Плановий обсяг робіт майстерні становить 17339 люд. год. Тоді 1 додаткові обсяги можуть становити більше 4,68 тис. люд.год., або 15,6 умовних ремонтів, загальний обсяг робіт майстерні для 11 робітників складе 22019 люд.год.