Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ Тема 13 фін екон рез.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Тема: Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності

  1. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства.

  2. Формування й використання прибутку.

  3. Оцінка фінансово-економічного стану підприємства.

  4. Ефективність виробництва.

1. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства

Функціонування підприємства супроводжується безперервним кругообігом коштів у вигляді витрат ресурсів і одержання доходу, їхнього розподілу й використання.

Зміст фінансової діяльності підприємства становлять грошові відносини, що полягають у:

  • визначенні джерел та форм фінансування;

  • оптимізації структури капіталу та напрямків його використання;

  • балансуванні в часі надходжень і витрат коштів;

  • розрахунках з постачальниками, покупцями, державними органами (сплата податків), персоналом підприємства тощо.

Основні завдання: належне фінансування діяльності підприємства з метою забезпечення стабільно високої прибутковості, підтримування належної ліквідності та своєчасності розрахунків.

Класифікація джерел фінансування:

І. а) внутрішнє фінансування – здійснюється за рахунок коштів, одержаних від діяльності самого підприємства: прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від продажу чи здавання в оренду майна.

б) зовнішнє – внески власників у статутний капітал (безпосередньо або у формі купівлі акцій), кредит, зобов’язання боржників, державних субсидій тощо.

ІІ. а) залучені кошти – ті, які треба повернути (кредити, інші боргові зобов’язання);

б) власний капітал – решта коштів/

Кожне підприємство, що намагається ефективно господарювати, повинно забезпечувати оптимальне (економічно доцільне) співвідношення власного і залученого капіталу.

Форми фінансування:

  1. кредит – платне надання грошей або інших цінностей у борг на певний час. Грошовий кредит розширює фінансові можливості підприємства, але одночасно створює ризик, пов’язаний з необхідністю повернення боргів у майбутньому і сплати відсотків за користування позиченими коштами. Відтак нині широко застосовуються кредити в негрошових формах:

а) товарний кредит – це короткостроковий кредит, який одне підприємство надає іншому в товарній формі через відстрочку платежу за поставлену продукцію (кредит постачальника). Боржник може отримати своє зобов’язання у вигляді векселя – документа, який дає право його власнику одержати зазначену в векселі суму в установлений термін.

б) оренда – спеціальна форма довгострокового кредиту, договірне строкове платне володіння і користування майном. Різновидом оренди є лізинг/

  1. кредиторська заборгованість (стійкі пасиви). До неї відносять перехідну заборгованість по зарплаті, відрахування на соціальні потреби, резерв майбутніх витрат та ін.

Важливим інструментом управління фінансами підприємства є фінансовий план, основна мета якого – узгодження доходів із витратами в плановому періоді. Він складається у формі балансу доходів і витрат.

Форми фінансового планування:

  • перспективний фінансовий план, в якому вирішуються питання фінансування діяльності та розвитку підприємства (фінансування капітальних вкладень, повернення боргів, сплата відсотків за борговими зобов’язаннями тощо);

  • поточні фінансові плани на рік (квартал, місяць) опрацьовуються детальніше за видами доходів і витрат з урахуванням їхньої динаміки;

  • оперативний баланс (бюджет) грошових надходжень і видатків.