Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л Е К Ц І я № 11 Вступ.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Л Е К Ц І Я №11.

Тема: ″Основні положення з охорони праці .″ План уроку:

  1. Навчання та інструктаж працівників з техніки безпеки.

  1. Вимоги охорони праці до організації будівельного майданчика

  1. Пожежна безпека на будівельному майданчику

  1. Протипожежна безпека привантажо – розвантажувальних і транспортних роботах.

  1. Навчання та інструктаж працівників з техніки безпеки.

Однією з причин виробничого травматизму є неякісне навчання або несвоєчасність і недоброякісність інструкта­жу з техніки безпеки.

Правила техніки безпеки, норми виробничої санітарії і протипожежної техніки можуть мати позитивні наслідки, якщо їх дотримується адміністративно-технічний персо­нал. На основі ДНАОП 0.00-4.12-05 «Типове положення про навчання з питань охорони праці», а також загальних положеньСНиП ІІІ-4-80* лінійні інженерно-технічні праців­ники (ІТП) та інші ІТП за списками посад, затвердженими керівною організацією, зобов'язані періодично проходити перевірку знань чи правил техніки безпеки і виробничої санітарії з урахуванням характеру робіт. Позапланова перевірка проводиться в разі переведення працівника на іншу посаду, а також на вимогу органів Державного на­гляду й технічної інспекції праці.

Знання перевіряє комісія, призначена керівником бу­дівельно-монтажної організації, про що робиться запис у журналі реєстрації. При цьому видається посвідчення спеціальної форми. Робітники, які тільки влаштувалися на роботу, повинні за рішенням керівників організацій пройти навчання та інструктаж з безпеки праці. Після закінчення навчання, що має бути проведене не пізніше ніж через мі­сяць з дня влаштування на роботу, спеціальна комісія пе­ревіряє знання робітників з безпечних методів виконання робіт. Відповідно робиться запис у журналі й видається спеціальне посвідчення. Така перевірка проводиться що­року.

Персонал будівельно-монтажних організацій, який об­слуговує машини, обладнання, установки, підконтрольні Держгірпромнагляду, допускають до роботи відповідно до правил цього органу.

Загальне керівництво і організація навчання на підпри­ємствах, в управліннях покладені на керівника установи, а в підрозділах - на їхнього керівника.

Контролюють навчання працівників правилам з без­пеки праці в підрозділах організації (підприємства) відділи (бюро) чи інженери з охорони праці.

За характером і часом проведення інструктажі для

пра­цівників поділяють на :

  • вступний;

  • первинний на робочому місці;

  • повторний;

  • позаплановий ;

  • цільовий;

Вступний і первинний інструктажі на робочому місці проходять усі робітники, які влаштовуються працювати на будівництво, а також учні, направлені на будівництво для проходження виробничої практики, перед допуском їх до роботи. Представники тих професій (монтажники-верхолази, покрівельники та ін.), які мають пройти медичний огляд, подають адміністрації медичний висновок. Лише після цього їх можна оформити на роботу і проінструкту­вати.

Вступний інструктаж з техніки безпеки проводить інже­нер з техніки безпеки або інший працівник служби техніки безпеки, на якого покладені обов'язки інженера з техніки безпеки. Працівників ознайомлюють з особливостями роботи на будівельному майданчику й робочому місці, обслугованням будівельних машин та механізмів, правилами користування електрообладнанням і електрифікованими інструментами, індивідуальними захисними засобами та правилами користування ними, діючими сигналами і прийомами безпечного виконання дорученої роботи, прави лами особистої гігієни, засобами подання першої медич­ної допомоги, правилами утримання робочого місця.

Про проведення вступного інструктажу роблять відповідний запис у спеціальному журналі реєстрації і заповню­ють особисту картку. Виписка з журналу про інструктаж зберігається в особовій справі робітника.

Осіб, призначених на роботу з підвищеною безпекою, ознайомлюють з додатковими правилами безпеки, врахо­вуючи специфіку цієї роботи.

Інструктаж закінчується практичним виконанням і по­казом безпечних прийомів роботи.

Первинний інструктаж на робочому місці проводить ке­рівник робіт. Він ознайомлює робітника з його обов'язками на цьому робочому місці, з технікою безпеки за профе­сією, прийомами безпечної експлуатації механізмів, пра­вилами користування індивідуальними засобами захисту, сигналізацією та особистої гігієни. Після перевірки знань протягом двох - п'яти змін робітники працюють під безпо­середнім наглядом майстра чи бригадира, й тільки після цього їх допускають до самостійної роботи. Під час про­ведення виробничого інструктажу робітника забезпечують спецодягом та засобами особистого захисту.

Повторний інструктаж також проводять на робочому місці для всіх працівників періодично, через певний час, але не рідше одного разу на квартал на роботах з підви­щеною небезпекою та один раз на півріччя на інших ро­ботах.

Позаплановий інструктаж проводять, якщо змінюються правила з охорони праці, умови та характер робіт, техно­логічні процеси у зв'язку з модернізацією обладнання, ін­струменту тощо, а також після нещасних випадків і у разі порушення робітниками вимог безпеки праці.

Цільовий інструктаж проводять з працівниками перед початком виконання робіт, на які оформляють наряди-допуски (наприклад, робота в шурфах, колодязях, охоронній зоні повітряних ліній електромереж). Проведення цільового інструктажу фіксують у нардах-допусках на виконання робіт.

Про проведення всіх видів інструктажу записують у спеціальних журналах з обов'язковими підписами інструк­туючих та інструктованих. Якщо робітник виявив незадо­вільні знання, то його до роботи не допускають і знову на­правляють на проходження інструктажу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]