Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щербина 5.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
318.46 Кб
Скачать

6. Рецензування дипломної роботи

 

Осіб, що рецензують дипломні роботи (рецензентів) призначають наказом по університету. Рецензія на дипломну роботу є необхідним елементом творчих дебатів на захисті дипломної роботи, гарантом точного й повного виконання встановлених вимог до дипломної роботи. Від ретельності експертизи, проведеної рецензентом, аргументованості та повноти висновків рецензента великою мірою залежить оцінка дипломної роботи Державною екзаменаційною комісією, об'єктивність рішення щодо оцінювання дипломної роботи. Критичний підхід до дипломної роботи - головний критерій високого професіоналізму рецензента й доконечна умова конструктивної дискусії під час захисту. Рецензент на підставі вивчення дипломної роботи висвітлює в рецензії такі обов'язкові питання, як актуальність обраної теми, сильні та слабкі сторони дипломної роботи. У рецензії також подаються зауваження щодо змісту роботи та висновок щодо її відповідності встановленим вимогам. Оцінка обґрунтованості окремих положень дипломної роботи, їх достовірності й новизни повинна бути об'єктивною та відбивати як позитивні, так і негативні сторони праці, зокрема рецензент має наголосити на ключових проблемах, звернути увагу на висновки й твердження, що викликають сумніви й можуть слугувати підґрунтям дискусії під час захисту дипломної роботи. Рецензент оцінює висновки студента та вказує можливі конкретні шляхи використання результатів дослідження. Можливі випадки, коли за наявності в дипломній роботі таких рис, як актуальність теми та практична її значущість, рецензент не вважає рівень дипломної роботи таким, що відповідає встановленим критеріям, тобто не рекомендує присвоїти студентові відповідну кваліфікацію. В цьому разі у рецензії необхідно відзначити позитивні результати дипломного проекту. Якщо оцінка дипломної роботи позитивна, рецензія додається до зшитої дипломної роботи в одному примірнику, якщо негативна - у двох примірниках. Рецензії повинні бути особисто підписані рецензентом. Термін подання рецензії - не пізніше 5 днів до дня захисту дипломної роботи.

7. Підготовка до захисту та захист дипломної роботи

 

Захист робіт відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК) за участю не менше половини її складу при обов'язковій присутності голови комісії. Склад ДЕКу визначається і затверджується у встановленому порядку та регламентується "Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах", затвердженого наказом Міністра освіти і науки України. Захист може проводитись як у вищому закладі освіти, так і на підприємствах, в установах. На захист можуть бути запрошені спеціалісти, або практичні працівники, робота яких пов'язана з тематикою, за якою захищаються дипломні роботи.

До захисту, в установлений деканатом термін студент подає секретареві ДЕК такі матеріали:

- завершену роботу з усіма підписами;

- відзив керівника;

- рецензію на роботу;

- лист з підприємства з проханням щодо виконання дипломної роботи (за наявності);

- відгук з підприємства на дипломну роботу (у разі наявності відповідного листа).

Перед початком засідання деканат подає у ДЕК:

- наказ (витяг з наказу) університету про затвердження складу ДЕК із спеціальності;

- розклад роботи комісії;

- наказ про затвердження списків студентів за навчальними групами, допущених до захисту робіт;

- зведену відомість (студентську картку), затверджену деканом факультету, про виконання студентами, які захищають роботи усіх вимог навчального плану і про отримані ними оцінки з теоретичних дисциплін, курсових проектів і робіт, практик та з державних екзаменів.

У ДЕК можуть бути подані також інші матеріали, які характеризують наукову чи практичну цінність проведеного дослідження (документи, що підтверджують практичне застосування результатів дослідження, наукові статті за темою роботи, макети, моделі тощо).

Процедура захисту дипломної роботи передбачає:

- інформацію секретаря ДЕКу про студента і подані документи до захисту;

- виступ студента (15 хвилин);

- відповіді студента на запитання по суті захисту (запитання можуть ставитись усіма присутніми на захисті);

- виступ керівника або оголошення відзиву;

- виступ рецензента або оголошення його рецензії;

- відповіді студента на зауваження рецензента;

- обговорення роботи та захисту її студентом (в обговоренні можуть приймати участь усі присутні на захисті);

- заключне слово студента;

- прийняття рішення.

Рішення ДЕКом приймається після захисту усіх робіт, які планувались на цей день. ДЕК на закритому засіданні після обговорення результатів захисту дипломної роботи, відкритим голосуванням звичайною більшістю членів комісії, які брали участь у засіданні, приймають рішення про:

- оцінку захисту роботи кожного студента (результати захисту визначаються оцінками "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно";

- присвоєння студентам-випускникам відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня, та видачу їм державних документів про освіту.

При однаковій кількості голосів голос голови є вирішальним.

Призначення повторних термінів і перенесення термінів захисту робіт

Студент, який при захисті роботи отримав незадовільну оцінку, підлягає відрахуванню як такий, що закінчив теоретичний курс навчання за відповідною програмою підготовки і не захистив дипломної роботи з видачею при цьому йому академічної довідки встановленого зразка. До повторного захисту такий студент допускається протягом трьох років після закінчення вузу з оплатою витрат Уманському національному університету садівництва згідно з кошторисом. Державна комісія встановлює, чи може цей студент подавати на повторний захист цю саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов'язаний опрацювати нову тему. При виявленні плагіату повторний захист роботи без зміни її теми не допускається.

При недостатньому рівні роботи, ДЕК може, в окремих випадках, рекомендувати доопрацювати цю роботу і подати її до повторного захисту на наступній сесії засідань ДЕК. Це рішення фіксується в протоколі засідань ДЕК і студенту видається витяг з цього протоколу. Студентам, які не захищали роботи з поважних причин (документально підтверджених), ректором може бути продовжений строк навчання до наступної сесії засідань державної екзаменаційної комісії із захисту дипломних робіт, але не більше, ніж на один рік.