Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка по курсаку.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
887.3 Кб
Скачать

Методичні рекомендації.

Необхідно проаналізувати причини виникнення інституту омбудсмена, його подальше становлення та функціонування в різних країнах світу.

Проаналізувати Конституцію України та Закон України „Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини”. При цьому необхідно визначити правовий статус Уповноваженого і його діяльність як одного з елементів парламентського контролю в Україні. Необхідно звернути увагу на діючу в Україні процедуру вибору, звільнення з посади та припинення повноважень Уповноваженого; організацію його діяльності; повноваження і особливості актів Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Привести поняття інституту омбудсмена як публічно-правового засобу захисту прав і свобод людини та громадянина, показати специфічні риси його діяльності (незалежність від владних структур; особливе коло відношень, в яких він приймає участь; право омбудсмена „розслідувати” і „рекомендувати”, але не „наказувати і зобов′язувати”).

При викладі останнього питання слід проявити самостійність та творчість - визначити основні напрямки удосконалення діяльності Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, для чого необхідно проаналізувати сучасні наукові підходи вітчизняних науковців, вивчити громадську думку з цього питання, використати інформацію зі ЗМІ тощо.

Тема 7. Конституційно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства в україні

ПЛАН

Вступ

  1. Стан вітчизняних наукових досліджень правового статусу іноземців та осіб без громадянства.

  2. Конституційно-правові засади правового статусу іноземців та осіб без громадянства в Україні.

  3. Особливості юридичної відповідальності іноземців та осіб без громадянства.

  4. Аналіз діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення прав, свобод та законних інтересів іноземців й осіб без громадянства в Україні (на прикладах ЗМІ за місцем проживання автора).

Висновки.

Законодавство та література.

  1. Про громадянство України: Закон України від 18 січня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 13. – Ст. 65.

  2. Закон України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” // ВВР. – 1994. - №23. - Ст.162.

  3. Про імміграцію: Закон України від 7 червня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 41. – Ст. 197.

  4. Автономов А. Новое в правовом положении иностранцев в Исландии / А. Автономов // Сравнительное конституционное обозрение / Институт права и публичной политики : Институт права и публичной политики. – 2007. - № 1. – C. 34-41.

  5. Бобокал О.М. До питання про конституційно-правовий статус іноземців в Україні // Часопис Київського університету права: Український науково-теоретичний часопис. – 2007. - № 3. – C. 88-91.

  6. Бобокал О.М. До питання про конституційно-правовий статус іноземців в Україні / О.М.Бобокал // Часопис Київського університету права : Український науково-теоретичний часопис. - 2007. - № 3. - C. 88-91

  7. Бобокал О.М. Правове регулювання порядку в’їзду іноземців в Україну і виїзду з України // Держава і право : Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України : Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – 2007. – Вип. 37. – C. 212-218.

  8. Бобокал О.М. Правове регулювання порядку в’їзду іноземців в Україну і виїзду з України / О.М.Бобокал // Держава і право : Збірник наукових праць. Юридичні і політичні науки / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України : Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. - 2007. - Вип. 37. - C. 212-218

  9. Герасименко Є.С. Адміністративне видворення іноземців та осіб без громадянства. Проблеми правового регулювання в Україні / Є.С.Герасименко // Бюлетень Міністерства юстиції України : Міністерство юстиції України. - 2009. - № 1. - C. 54-61

  10. Заржицький О., Бандуристий Р. Працевлаштування іноземців та осіб без громадянства в Україні / // Право України: юридичний журнал / Святоцький О.Д. (голов. 25ип..). – К. : Мінюст України. – 2007. - № 2. – С.40-44.

  11. Іноземці в Україні. Політико-правові аспекти / Центр миру, конверсії та зовнішньої політики України / В. Побережний (ред. Кол.), Н. Пархоменко (авт. дослідж. та упоряд.), О. Сушко (авт. дослідж. та упоряд.). — К., 2001. — 81с.

  12. Москаль Г.Г. Правовий статус іноземців та осіб без громадянства: проблеми правового регулювання // Наук. вісн. Юрид. акад. М-ва внутр. справ. – 2005. – № 2.

  13. Самарина Е.С. Эволюция дефиниции «иностранец» в российской правовой системе / Е.С.Самарина // Правовая политика и правовая жизнь : Академический и вузовский юридический научный журнал. – 2007. - № 2. – C. 132-137.

  14. Хавронюк М. І., Прощаєв В. В., Марченко М. І., Трофимов С. Г. Порядок виїзду з України і в'їзду в Україну ; Правовий статус іноземців: Науково-практичні коментарі та нормативно-правові акти. — К. : Правові джерела, 1998. — 446с.

  15. Яковлева Е.В. К вопросу о содержании конституционно-правового статуса иностранных граждан // Конституционное и муниципальное право : научно-практическое и информационное издание / Авакьян С.А. /глав. Ред./. – М. : ИГ «Юрист». – 2007. - № 2. – С.23-26.