Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійни роботи.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Перелік тем до самостійного вивчення предмета «Біологія» спеціальність: 5.04010602 «Прикладна екологія»

  1. Вплив біотичних факторів на здоров’я людини.

  2. Реакції організму людини на вплив факторів середовища.

  3. Взаємозв’язки організму і середовища.

  4. Організація на популяційному рівні.

  5. Загальні уявлення та поняття про популяції.

  6. Зростання чисельності популяції, криві зростання та виживання.

  7. Видова структура угрупування та способи її виявлення.

  8. Динаміка біоценозу.

  9. Індикативне значення організмів.

  10. Демографічні фактори.

  11. Значення рослин у біосфері та житті людини.

Самостійна робота №1.

Тема: Вплив біотичних факторів на здоров’я людини.

До найважливіших біотичних факторів, які впливають на здоров’я людини, належать ті з них, що визначають санітарну-епідеміологічну ситуацію. Згідно з ученням про природні осередки інфекцій, збудники багатьох хвороб зберігаються в довкіллі через їх розвиток у диких тварин-хазяїв. Природні осередки інфекцій пов’язані з певними біогеоценозами, й у цих біогеоцензах збудники, переносники й тварини-хазяї еволюціонують разом, пристосовуючись одне до одного. При цьому збудник зазвичай не знищує хазяїна. Саме такий характер мають природні осередки чуми, малярії, вірусного гепатиту. Переносниками багатьох таких хвороб є комахи-кровососи-москіти, комарі, кліщі.

У природі хвороботворні організми відіграють дуже важливу роль обмежувачів надмірного розвитку популяцій. Людина до останніх двох століть не була винятком: у давніх і середньовічних містах епідемії були частими гостями. Прикладом може слугувати «чорна смерть»-чума.

Факторами, що спричинювали виникнення епідемій, були висока густота, густота населення і катастрофічний санітарний стан.

Завдяки розвитку в XVII-XIX ст.. гігієни й медицини ймовірність епідемій знизилася. Проте густота людських популяцій, особливо в містах, не тільки не зменшилась, а навпаки, зросла. Через це біологічний фактор час від часу дається взнаки-трапляються спалахи холери, гепатиту, не ліквідовані осередки малярії, енцефаліту.

Дослідження епідеміологів, паразитологів, медиків свідчать, що сьогодні збільшується ймовірність виникнення епідеміологічних ситуацій через антропогенні зміни природного середовища й зростає кількість інфекційних захворювань.

Інший аспект непрямого впливу на людину біологічного фактора пов’язаний

Із продуктами харчування. Тяжкі наслідки може мати також необґрунтована інтродукція нових видів.

Словник біологічних термінів.

Біотичні стосунки - вплив особин одного виду на особини іншого виду.

Біотичні фактори – сукупність впливів життєдіяльності одних організмів на інші, як всередині видів, так і між видами.

Біотоп- середовище існування біоценозу.

Запитання і завдання до самостійної роботи.

  1. Що таке природні осередки інфекцій ?

  2. Які фактори спричинюють спалахи епідемій ?

  3. Знайдіть в історичній літературі приклади того, як інфекційні захворювання регулювали чисельність людських популяцій у минулому. Спробуйте мотивовано довести чи спростувати твердження про те, що подібна регуляція відбувається й тепер.

  4. Відшукайте в повсякденному житті приклади, що ілюструють вплив біотичних факторів на людину.

Література:

1. Злобін Ю.А. Основи екології – К.: - Видавництво «Лібра», ТОВ, 1998,

248с. с. 112-113

2.Кучеренко М.Є. Загальна біологія Підруч. Для уч. 10-11 кл. – К.: Ґенеза,

199 , - 464с. с. 274-278

Самостійна робота №2.

Тема: Реакції організму людини на вплив факторів середовища.

У межах діапазону толерантності людина пристосовується до умов довкілля завдяки численним захисним і пристосувальним реакціям організму, головні з яких: підтримання сталості властивостей внутрішнього середовища ( гомеостаз ), регенераційні процеси, імунітет.

В межах оптимуму ці реакції забезпечують найефективніше функціонування, високу працездатність, ефективне відновлення. Та в разі переходу якого – не будь фактора в зону песимуму ефективність окремих адаптивних систем знижується або пристосувальна здатність взагалі втрачається. В організмі починаються патологічні зміни, що свідчить про певне захворювання. Патологічний стан під впливом несприятливих факторів середовища проявляється найчастіше в отруєннях ( токсикозах ), алергічних реакціях, злоякісних пухлинах, спадкових хворобах.

Отруєння ( токсикози ) – одна з найпоширеніших реакцій організму на вплив антропогенних факторів. Отруєння розвиваються внаслідок надходження в організм у небезпечних концентраціях тих чи інших речовин – токсикантів. Кількість їх у довкіллі не можна обчислити, бо відповідно до концепції лімітуючих факторів будь – яка речовина в певних дозах може стати токсичною. Однак за частотою захворювань можна визначити такі токсиканти: отрутохімікати, нітрати, важкі метали, численні промислові й побутові хімічні речовини.

Алергічні реакції ( алергії ) стали «візитною карткою» людського суспільства. Алергія – це стан підвищеної чутливості організму до певних речовин – алергенів. Унаслідок контакту з алергеном знижується імунітет організму ц можуть розвинутися різні захворювання, насамперед бронхіальна астма, набряки, ураження слизових оболонок внутрішніх органів. Кількість алергенів постійно зростає пропорційно кількості нових речовин, які людина залучає у свій побут чи використовує у виробництві.

Злоякісні пухлини – це велика група захворювань, одне з них рак. Такі пухлини характеризують необмеженим ростом, не контролюються гормонами й нервовою системою, здатні утворювати метастази – нові пухлини на здорових тканинах і здебільшого призводять до смертельного кінця. Речовини, що сприяють розвиткові злоякісних пухлин, називають канцерогенними. До них відносяться: фенольні сполуки, смоли, мінеральне масло. Сьогодні відомо близько 60 хімічних канцерогенів і 2 фізичних – ультрафіолетове випромінювання та йонізуюча радіація.

Словник біологічних термінів.

Токсиканти – речовини, які, потрапивши в організм, можуть викликати захворювання чи відхилення в життєдіяльності.

Токсини – отруйні речовини природного походження.

Запитання і завдання до самостійної роботи.

  1. Які існують шляхи впливу радіоактивних речовин на організм людини ?

  2. Назвіть органи людини, що піддаються опроміненню.

  3. Завдяки яким реакціям і процесам людина пристосовується до змін умов зовнішнього середовища ?

  4. Чому частішають випадки розвитку злоякісних пухлин ?

  5. Назвіть основні реакції організму людини у відповідь на порушення середовища життя.

Література:

Кучеренко М.Є. Загальна біологія. Підручник для учнів 10 – 11 класів.

  • К.: Ґенеза, 1998 – 464с. с. 294 – 299.

Самостійна робота №3.

Тема: Взаємозв’язки організму і середовища.

Негативний вплив людини на своє власне здоров’я величезний. Різноманітність засобів, якими вона руйнує своє здоров’я і генофонд, не може не вражати: отрутохімікати й побутова хімія, важкі метали й пластмаси.

Людина дослідила вплив на себе лише декількох груп створених нею факторів і тільки умовно виокремила кілька їх категорій, які вважає провідними. Сьогодні до таких «найважливіших» факторів належать: хімічні – пестициди, мінеральні добрива, важкі метали, будівельні матеріали й побутова хімія; фізичні – шум, електромагнітне випромінювання та радіація.

Багато із зазначених хімічних речовин не розкладаються протягом тривалого часу й здатні нагромаджуватися в ланцюгах живлення. Деякі речовини довго не виводяться з організму, акумулюючися в тканинах та органах; через таке збільшення концентрації їхній негативний вплив на організм постійно зростає й посилюється.

Прогрес, який супроводжується ростом чисельності населення на нашій планеті, приводить до того, що діяльність людини щораз то більше впливає на міграцію хімічних елементів у біосфері. В середовищі перебування людини циркулює понад 10 тисяч хімічних сполук і протягом доби вони можуть надходити в організм різними шляхами в кількості майже 3г. Людина за рік вдихає приблизно 7.5 . 106 літрів повітря і тому навіть незначні концентрації шкідливих речовин можуть бути причиною патологічних змін в організмі. Забруднення навколишнього середовища, що досягло критично небезпечних величин для життя людини, охоплює всю біосферу – атмосферне повітря, водойми, ґрунти і створимо негативний вплив на умови життя людини.

Хімізація, канцерогенні речовини, радіація, особливо після Чорнобильської трагедії, шум, вібрація, ультразвук стали загальновідомими компонентами довкілля.

Словник біологічних термінів.

Канцерогени – речовини, що спричиняють розвиток злоякісних пухлин.

Кумулятивні властивості – здатність хімічних речовин нагромаджуватися в тканинах та органах рослин і тварин і посилювати свій негативний вплив на організм.

Коменсал – організм, який дістав притулок від іншого не завдаючи йому при цьому шкоди.

Мутагени – хімічні речовини чи фізичні фактори, що спричинюють спадкові зміни ( мутації ).

Паразитизм – форма біотичних відносин, коли організм використовує інший ще при житті.

Питання для самоконтролю.

  1. Що таке паразитизм ?

Які є форми паразитизму ?

  1. Висвітліть адаптації паразитів до існування в організмі хазяїна.

  2. Що таке коменсалізм ? Наведіть приклади.

Література:

1. Злобін Ю.А. Основи екології – К.: - Видавництво «Лібра», ТОВ, 1998,

248с с 112-191.

2. Кучеренко М.Є. Загальна біологія Підруч. Для уч. 10-11 кл. – К.: Ґенеза,

1998, 464с с 274-278.