Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Istoriya_ukrayinskoyi_kulturi.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
06.12.2018
Размер:
112.02 Кб
Скачать

28.Визначити основні літературні жанри України в другій половинні 17-18 ст. І охарактеризуйте основні козацькі літописи того часу.

Виразно позначились в літературі України впливи релігійної полеміки початку 17ст., а навіть і пізніше довгий час переважали в літ-рі духовні інтереси над світськими (більша частина авторів були духовні особи).Це позначалось в духовних віршах, в яких прославляли святих.Були пісні повчальні –про смерть, тлінність життя. Але зявлялось багато пісень і з світською тематикою: любовних, політичних, що прославляли героїв.Характерні для тієї доби вірші емблематичні та панегіричні, а також вірші, в яких авт-ри виявляють високу техніку версифікації.Це вірші різних примхливих форм: у вигляді хреста, вази..акростихи - можна читати з початку та з кінця. Було багато епіграм на 2,3,4 рядки. Оригінальним видом літ. були проповіді , які завжди мали велике значення в Укр. Глибокий слід в укр.літ. залишили твори представників полемічної літератури. Надзвичайно різноманітна літ. спадщина 18ст. Активно розвивається мемуарна та істю проза, що висвітлює події недавного минулого. Виникають козацькі літописи – своєрідні історико-літературні твори.

Літопис Григорія Грабянки

Літопис Григорія Грабянки датується 1710р., був написаний на замовлення гетьмана І. Скоропадського. тут проголошується автономний статус України під протекторатом Москви. У літописі описано події від найдавніших часів до 1709р., а основна увага приділяється нац..-визв. війні. для стилю літопису характерні белетризація

Літопис Самовидця

Однією з найвидатніших історіографічних пам’яток і одним з найдостовірніших історичних джерел XVII ст. є літопис Самовидця. Ця пам’ятка має цілком світський, загальноукраїнський характер. Самовидець – псевдонім. Твір було написано козацьким сотником Романом Ракушкою-Романовським. Політична позиція автора – автономний статус козацької держави

Літопис Самійла Величка

Це найбільший серед козацьких літописів. Це твір, у якому поєдналися елементи різних жанрів – хроніка, худ-публіцистичний твір, збірник автентичних документів, антологія художніх творів різних авторів. Літопис було приблизно завершено 1720р. тут описано події 1648 – 1700рр . Політичний ідеал автора – Автономний статус України під протекторатом Москви.

29.Доведіть що розвиток освіти, науки і літератури в Україні в середині 17 – на поч. 18 ст. Досяг загальноєвропейського рівня.

Високого рівня в Укр. Державі досягла освіта. Зокрема завдяки широкій мережі шкіл, письменність охопила всі верстви населення.

У другій половині 17-середині 18ст. великий вплив на розвиток освіти й науки в укр.. мав Києвсько-Могилянський колегіум, який у 1701 за наказом Петра 1 був перетворений в Ктєвсько-Могилянську академію. Цей навчальний заклад став важливим осередком культури, вплив якого поширювався на Росію та інші країни Європи.

Академія була не спеціальним духовним закладом для підготовки церковних кадрів, а школою, що не поступалась перед вищими навчальними закладами Зх.Європи. Навчання мало переважно загальноосвітній характер, вивчали: математику, медицину, астрономію,архітектуру.. Зучнів академії вийшло чимало видатних діячів науки і літератури(Сковорода, Мазепа, Хмельницький..). уній навчались вихідці з різних країн.

17 ст. – це золотий вік нашого письменства, культури, Київ став центром науки. Майже кожне село на Укр. мало свою школу. В 1649 українці заклали в Москві першу в Росії організовану школу.

Значний внесок у справу відродження укр.культури зробили братства. Вони займались не лише справами християнського милосердя, а й справами освіти, культури, закладали школи, бурси, друкарні. Наприкінці 80-х р. стали зявлятись 4-х класні народні училища(фізика, арифметика, механіка, історія..). Виникали нові колегіуми: Чернігівський, Харківський( був особливо значимим освітнім центром – 800учнів), Переяславський.

Наука ще не стала завершеної системою знань, але в окремих галузях спостерігався швидкий процес накопичення і систематизації знань.

Медицина: відкрився перший медичний карантиний будинок у Василькові 1740, 1792 відкрито Київський військовий госпіталь, формувалась мережа аптек, 1773 у львові Медична колегія, 1787 Єласевитградська госпітальна медико-хірургічна школа. Укр. вчені завоювали високий авторитет у тогочасній медичній науці. Самойлович – основоположник вітчизняної епідеміології, його праця про боротьбу з чумою вийшла фр., нім. мовами. Його обрали своїм членом 12 академій світу.

Історичні праці виходять з рамок літописного оповідання й набирають форм граматичної історії. Зявляються: «Хроніка» Теодосія Сафоновича, «Синопсис» . який приписують Іокентію Гізелеві. Наприкінці 17 -18ст. зявляються «козацькі літописи»( «Самовидець» Романа Ракушки..).

Укр. в 17-18 ст. стала центром освіти і науки в Європі, саме український науковий потенціал сприяв поширенню знань у Росії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]