Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LYeKTsIYa_6.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
167.94 Кб
Скачать

Лекція 6. Комплексний економічний аналіз План

6.1. Системний підхід до аналізу господарської діяльності

6.2. Класифікація факторів і резервів підвищення ефективності виробництва.

6.3. Загальна модель комплексного економічного аналізу.

6.4. Методи порівняльної комплексної оцінки

6.1. Системний підхід до аналізу господарської діяльності

Особливостями методики економічного аналізу є системний підхід до комплексного вивчення діяльності підприємств.

Системний підхід базується на вивченні об’єктів як складних систем, які об’єднують багато елементів, пов’язаних між собою зовнішніми та внутрішніми зв’язками.

Стосовно економічних досліджень, системний підхід передбачає в першу чергу послідовність виконання аналітичних процедур, які можна об’єднати в шість етапів.

На першому етапі об’єкт дослідження представляється як система, для якої визначають мету, завдання і умови функціонування. Господарську діяльність підприємства можна розглядати як систему, що складається з трьох взаємозалежних елементів: ресурсів, виробничого процесу і готової продукції. Входом цієї системи є матеріально-речовинні потоки ресурсів (засобів і предметів праці) і потоки трудових ресурсів; виходом – матеріально-речовинні потоки готової продукції. Виробничий процес переводить вхід системи в її вихід, тобто в результаті виробничого процесу виробничі ресурси, з’єднуючись, стають готовою продукцією.

Метою роботи підприємства є прибутковість і рентабельність. Задача аналізу – розглянути всі часткові фактори, які забезпечують більш високий рівень рентабельності. Економічний принцип діяльності підприємства – забезпечення або максимального випуску продукції при даних витратах ресурсів, або альтернативно заданого випуску продукції при мінімальній витраті ресурсів. Умови функціонування підприємства визначаються системою довгострокових економічних нормативів оподаткування і зовнішньоекономічних зв’язків підприємства, тобто ринком фінансування, ринком купівлі і ринком продажу.

На другому етапі здійснюється добір показників, що характеризують діяльність підприємства. Саме система синтетичних і аналітичних показників необхідна при розробці якісних характеристик економіки підприємства для проведення економічного аналізу діяльності підприємства.

На третьому етапі складається загальна схема системи, встановлюються головні компоненти, функції, взаємозв’язки, розробляється схема підсистем, що показує супідрядність їхніх елементів. Тобто на цьому етапі на основі інформаційної моделі господарської діяльності, тобто моделі формування економічних факторів і показників, складається загальна блок-схема комплексного економічного аналізу, класифікуються фактори і показники, формалізуються зв’язки між ними.

На четвертому етапі системного аналізу визначаються всі основні взаємозв’язки і фактори, що дають кількісні характеристики. Це пов’язано з тим, що знання факторів виробництва, їхніх взаємозв’язків, уміння визначати їхній вплив на окремі показники виробничої діяльності дозволяють впливати на рівень показників за допомогою керування факторами. На практиці звичайно обмежуються розглядом кінцевого числа факторів, що залежить від суб’єкта аналізу, від задач самого аналізу, технічних можливостей.

На п’ятому етапі будується модель системи на основі інформації, отриманої на попередніх етапах. У неї входять конкретні дані про роботу якого-небудь підприємства одержують параметри моделі в числовому вираженні.

Завершальний шостий етап аналізу – робота з розробленою моделлю. Цей етап містить у собі об’єктивну оцінку результатів господарської діяльності, комплексне виявлення резервів для підвищення ефективності виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]