Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lec_11_Pres.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
377.86 Кб
Скачать

6. Встановлення поточної позиції файлу

Високорівневий потокоорієнтований обмін даними з файлами організовано як передавання необхідної послідовності байтів. Кожна операція введення даних з файлу, відкритого для читання, пов'язана зі зміщенням внутрішнього покажчика (індикатора) поточної позиції файлу на відповідну кількість байтів. Файл, відкритий для запису (режим відкриття "w"), спочатку порожній, а в процесі запису покажчик поточної позиції автоматично встановлюється за останнім записаним байтом. Якщо ж файл відкривається для доповнення (режим відкриття "а"), то вміст файла зберігається, а покажчик поточної позиції встановлюється перед маркером кінця файла.

Хоча в процесах обміну даними послідовне зчитування з файлу чи послідовний запис у файл застосовуються найчастіше, все ж у багатьох задачах потрібно керувати значенням покажчика поточної позиції файлу. Це, зокрема, дає змогу виконувати операції введення/виведення даних, починаючи зі заданого байта файлу.

Основною функцією позиціювання потоку даних є функція

int fseek (FILE* fp, long offset, int base);

Функція fseek() встановлює покажчик поточної позиції файлу, пов'язаного з потоком fp, відповідно до значень, заданих параметрами offset і base. Параметр offset, який має тип довгого цілого, задає кількість байтів, на які треба пересунути поточну позицію файлу. Якщо offset>0, то покажчик поточної позиції зсувається у напрямку кінця файлу, коли ж offset < 0, то покажчик зсувається до початку файлу. Параметр base задає базис, відносно якого здійснюється переміщення поточної позиції. Він може набувати значення однієї з трьох макроконстант:

  • SEEK_SET (у Borland C ця макроконстанта має значення 0) - за базис береться початок файлу;

  • SEEK_CUR (або 1) - за базис береться поточна позиція файлу;

  • SEEK_END (або 2) - за базис береться кінець файлу.

У разі успішного виконання функція fseek () повертає нуль, а в разі виникнення помилки позиціювання - ненульове значення.

Наступне звертання встановлює покажчик поточної позиції на початок файлу, пов'язаного з потоком frw:

fseek(frw, OL, SEEK_SET);

Щоб встановити покажчик поточної позиції бінарного файла, заповненого двійковими кодами дійсних чисел, перед десятим елементом, рахуючи від кінця файлу, треба викликати функцію fseek() з такими параметрами:

fseek(fdn, 10*sizeof(double), SEEK_END);

Ще одним способом швидкого переміщення покажчика поточної позиції відкрито файла на початок цього файла є використання функції

void rewind (FILE* fp);

Значення покажчика поточної позиції файла можна отримати через функцію

long ftell (FILE* fp);

Якщо потік fp відкрито в бінарному режимі, то значення, яке повертає ftell () дорівнює кількості байтів від початку файлу до його поточної позиції, зафіксованої у покажчику. Для текстових потоків це значення може бути неточним через перетворення символів кінця рядка. У разі помилки виконання функція ftell() повертає -1.

Зберегти значення поточної позиції файлу можна також за допомогою функції

int fgetpos (FILE* fp, long* fpos);

Функція записує в змінну, адресу якої задає вказівник fpos, значення покажчика поточної позиції файлу, пов'язаного з потоком fp. Повертає нуль у разі успішного її завершення і ненульове значення - у разі виникнення помилки.

Для відновлення значення поточної позиції файлу, збереженого раніше через звертання до fgetpos (), призначена функція

int fsetpos (FILE* fp, long* fpos);

параметри і значення якої такі самі, як і в попередньої функції.

Якщо потік відкрито для запису й читання одночасно (режим відкриття включає символ '+'), то, щоб перейти від операцій запису до операцій читання або навпаки, треба обов'язково між цими операціями викликати одну з функцій позиціювання: rewind (), fseek () або fsetpos ().

Проілюструємо використання описаних функцій позиціювання на прикладі функції FileSize (), яка визначає розмір (у байтах) файлу, відкритого в бінарному режимі.

/* Визначення розміру заданого файлу */

long FileSize (FILE * fz )

{

long fsize, fpos;

fgetpos (fz, &fpos); /* збереження поточної позиції файлу */

fseek (fz, 0L, SEEK_END); /* перехід у кінець файлу */

fsize=ftell(fz); /* розмір відповідає зміщенню */

fsetpos (fz, &fpos); /* повернення вказівника на попередню */

/* позицію */

return fsize;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]