Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МТП_Войцехова_Светильники ВАтра.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
354.82 Кб
Скачать

Висновок

Асортиментна політика компанії ТОВ «ТМММ» є досить обширною. Компанія пропонує споживачам широкий вибір мастильних матеріалів – як моторних мастил так і індустріальних. Також в асортименті компанії входять насоси для перекачки мастил, щітки, автомобільна косметика, автомобільні фільтри.

Компанія являється ексклюзивним представником торгової марки ZIC на території України. В цьому мастилі оптимально поєднані ціна-якіть. Тобто товарознавчі характеристики товару є на досить високому рівні. А ціна не є самою високою серед марок-конкурентів.

Розділ 3. Ринкові характеристики моторного масла zic

3.1. Тип ринку і тип попиту

Ринок, на якому працює ТОВ «ТМММ», за характером споживання є як промисловим так і споживчим. В курсовій роботі будемо розглядати споживчий ринок.

За типом бізнесу з точки зору переваг ринок є глобальним, тому що товар не потребує адаптації, адже він відповідає стандартам країни.

За рівнем конкурентної боротьби – Національний (в межах України). Конкурентна боротьба відбувається між головними гравцями ринку мастильних матеріалів України.

За галузевою ознакою – внутрішньогалузева. Конкуренція відбувається між компаніями що існують на ринку мастильних матеріалів України.

За видами товарів - товарно-видова. Конкуренція між товарами ведеться на підставі характеристик, відповідністю стандартам та ін.

За характером конкурентних переваг – цінова. Клієнти приймають рішення про купівлю орієнтуючись на ціну.

За інтенсивністю – марочна. Конкурента боротьба відбувається на рівні прихильності до певної марки.

За типом конкуренції ринок мастильних матеріалів — монополістичний: велика кількість продавців та покупців, відносно невисокі вхідні бар’єри, товари, продаються під торговими марками, ступінь диференціації яких різна.

Для моторних мастил ZIC характерний повноцінний тип попиту. Завданням маркетингу для цього типу попиту є визначення характеристик, на основі яких можливо бути більш конкурентоспроможним і відповідно використовувати їх в позиціонуванні.

3.2. Сегментування ринку та визначення основних груп споживачів

Таблиця 3.2.1.

Профілі ринкових сегментів на споживчому ринку моторних мастил

Профіль ринкового сегменту

Специфіка ринкової поведінки

Специфіка комплексу маркетингу

Споживачі з високим рівнем доходу, що експлуатують авто в екстремальних умовах

Основний мотив – престиж, самовираження, економія часу, безпека.

Необхідність в забезпеченні роботи двигуна в екстремальних умовах при забезпеченні високих технічних характеристик роботи автомобіля

Товар

Ціна

Дистрибуція

Реклама

Споживачі з високим рівнем доходу, що експлуатують авто в стандартних умовах

Основний мотив – престиж, самовираження, економія часу, безпека.

Необхідність в забезпеченні роботи двигуна в стандартних умовах при забезпеченні високих технічних характеристик роботи автомобіля

Товар

Ціна

Дистрибуція

Реклама

Споживачі з низьким рівнем досада, що експлуатують авто в екстремальних умовах

Основний мотив - економія коштів. Необхідність низької ціни, економія масла, хороший захист двигуна, можливість експлуатації в екстремальних умовах.

Товар

Ціна

Дистрибуція

Реклама

Споживачі з низьким рівнем досада, що експлуатують авто в стандартних умовах

Основний мотив - економія коштів.

Необхідність низької ціни, економія масла, хороший захист двигуна, можливість продовження експлуатації двигуна в стандартних умовах.

Товар

Ціна

Дистрибуція

Реклама

В якості змінних сегментації було виділено рівень платоспроможності та умови експлуатації. В результаті було отримано 4 сегменти

  • Споживачі з високим рівнем доходу, що експлуатують авто в екстремальних умовах

  • Споживачі з високим рівнем доходу, що експлуатують авто в стандартних умовах

  • Споживачі з низьким рівнем досада, що експлуатують авто в екстремальних умовах

  • Споживачі з низьким рівнем досада, що експлуатують авто в стандартних умовах

ТОВ «ТМММ» працює і задовольняє потреби у всіх цих 4-ьох сегментах, але у даній курсовій роботі обирається один сегмент, для якого буде розроблено стратегію диференціації.

З виділених сегментів для аналізу я обираю сегмент Споживачі з високим рівнем доходу, що експлуатують авто в стандартних умовах. Адже цей сегмент може принести значно більший прибуток ніж інші. Та й потреби та мотиви цих споживачів абсолютно може задовольнити мастило ZIC HIFLO.

За типом позиціонування обираємо позиціонування по співвідношенню «ціна-якість». Адже в мастилі ZIC HIFLO поєднана висока якість і доступна ціна. Схожі мастила інших марок мають ціни на рівень вищі ніж мастило ZIC. Потрібно розробити правильну стратегію, щоб донести це до потенційного споживача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]