Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 3_АЛГОРИТМІЧНІ СИСТЕМИ+++.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
05.12.2018
Размер:
634.88 Кб
Скачать

3.9. Термінологічний словник

Алгоритмічна система — сукупність абстрактного алфавіту та множини припустимих операцій.

Рекурсивна функція — конструктивно визначена цілочисельна функція, значення якої від довільних аргументів визначається через її значення від попередніх значень аргументів.

Нормальний алгоритм Маркова — алгоритмічна система, до складу якої належать абстрактний алфавіт (чи абстрактні алфавіти) та припустимі операції двох типів: елементарні оператори підстановок та елементарні розпізнавачі.

Машина Поста (абстрактна машина) — алгоритмічна систе­ма, що складається з двійкового алфавіту та 6 типів операцій (команд). Інформацію записано на умовній інформаційній стрічці, поділеній на окремі комірки, що можуть містити 0 або 1, стрічка може пересуватися ліворуч чи праворуч, а деякий умовний пристрій може виконувати ці команди над вмістом однієї комірки.

Машина Тьюринга (абстрактна машина) — алгоритмічна система, що має довільний абстрактний алфавіт, множину станів керуючого пристрою, нескінченну інформаційну стрічку, поділену на комірки, та сукупність команд (операцій), кожна з яких є деякою послідовністю команд машини Поста.

Абстрактний автомат — алгоритмічна система, яку визначають три множини (вхідний алфавіт, множина станів та вихідний алфавіт) та дві функції (переходів та виходів). Функція переходів відображає перші дві множини на другу, функція виходів — перші дві множини на третю. Залежно від властивостей його складових розрізняють різні типи автоматів.

Формальна граматика — алгоритмічна система, що містить два алфавіти (термінальний та нетермінальний словники), початковий символ, виділений із нетермінального словника, та сукупність правил підстановок. За допомогою формальних граматик можна аналізувати існуючі мови, створювати нові, здійснювати переклад (трансляцію) з однієї мови на іншу.

ЕОМ — алгоритмічна система (фізично реалізована), що має вхідний, вихідний (найчастіше об’єднані) та внутрішній алфавіти, сукупність операцій (систему команд) перетворення вхідної інформації у вихідну. Відрізняється від усіх інших алгоритмічних систем тим, що сама автоматично виконує алгоритм під управлінням програми, складеної з команд системи або перекладеної на мову команд.