Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика не законченая.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
04.12.2018
Размер:
450.56 Кб
Скачать

5 Складання плану по прибутку

У розділі "Прибуток" річного плану економічного і соціального розвитку визначаються:

валовий прибуток;

прибуток від операційної діяльності;

прибуток від звичайної діяльності до оподаткування;

прибуток від звичайної діяльності;

чистий прибуток.

Валовий прибуток - це прибуток від операцій, пов'язаних з виробництвом або реалізацією послуг, що є основною метою створення підприємства і забезпечують основну частину його доходів. Валовий прибуток визначається як різниця між чистим доходом від реалізації послуг і собівартістю реалізованих послуг за формулою:

(5.1)

Прибуток від операційної діяльності - це прибуток від основної діяльності підприємства, а також від інших видів діяльності, які не є інвестиційною чи фінансовою. Вона визначається як сума валового доходу, іншого операційного доходу за вирахуванням адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат за формулою:

(5.2)

де - прибуток від операційної діяльності, тис. грн.;

- інший операційний дохід (штрафи, пені, неустойки отримані, доходи від оренди приміщень, від реалізації оборотних активів, від безоплатного отримання обігових активів, відшкодування раніше списаних активів, від списання кредиторської заборгованості, отримані гранти та субсидії, плата батьків за дитячі дошкільні установи, плата путівок у дитячі табори, квартплата, повернення позик та ін.), тис. грн.;

- адміністративні витрати (витрати за статтями, пов'язані з утриманням адміністративно - управлінського апарату підприємства: витрати на утримання та службові відрядження АУП, винагорода за юридичні та аудиторські послуги, плата за розрахунково-касове обслуговування банку тощо), тис. грн.;

- витрати на збут (витрати на рекламу, дослідження ринку, оплата роботи продавців, витрати на маркетинг), тис. грн.;

- інші операційні витрати (витрати на дослідження і розробки, суми безнадійної дебіторської заборгованості та відрахування до резерву сумнівних боргів, втрати від псування цінностей, визнані штрафи, пені, неустойки, витрати на виплату матеріальної допомоги, витрати на утримання об'єктів соціально-культурного призначення, витрати на продаж валюти, витрати від різниці курсу валют), тис. грн.

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування - це прибуток від якої б то не було основної діяльності підприємства, а також операції, які забезпечують її або виникають внаслідок її проведення. Вона визначається як сума прибутку (збитку) від операційної прибутку, фінансових та інших доходів, фінансових та інших витрат за формулою:

(5.3)

де - прибуток від звичайної діяльності до оподаткування, тис. грн.

- доходи (витрати) від фінансової діяльності (інвестиції (збиток) в асоційовані й дочірні підприємства, отримані (сплачені) дивіденди і відсотки за користування кредитами, інші доходи (витрати) від фінансових операцій, тис. грн.

- доходи (витрати) від інвестиційної діяльності (доходи (витрати) від реалізації фінансових інвестицій, доходи (витрати) від реалізації майнових комплексів, доходи від безоплатного отримання необоротних активів, витрати від уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій інші доходи і витрати), тис. грн.

У відповідності з Податковим кодексом Україна ставка податку на прибуток підприємств з 1 квітня по 31 грудня 2011 року включно становить 23% прибутку від звичайної діяльності до оподаткування за формулою:

(5.4)

де - сума податку на прибуток у плановому році, тис. грн.

Прибуток від звичайної діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку на прибуток за формулою:

(5.5)

Критерієм економічної ефективності виробництва і характеристикою ступеня його прибутковості є відносна величина прибутку, що називається рівнем рентабельності. Рентабельність дає можливість порівнювати виробничо-фінансові результати з витратами або з обсягом використаних виробничих засобів (ресурсів),характеризуючи ефективність їх використання.

Рентабельність визначається як відношення прибутку від звичайної діяльності до оподаткування до операційних витрат за формулою:

(5.6)

де - операційні витрати в плановому році, тис. грн.

Операційні витрати - це витрати, пов'язані з основною операційною діяльністю. Вони розрізняються за функціями (виробництво, управління, збут тощо) і класифікуються в розрізі економічних елементів (матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація та інші операційні витрати) і визначаються за формулою:

(5.7)

Отриманий результат підставляємо у формулу (5.6):

На одну гривню операційних витрат припадає % прибутку від звичайної діяльності до оподаткування.