Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СШІ (Лабораторна робота №3) Коваленко А.І., 4 к....doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
2.12 Mб
Скачать
  1. Як здійснюється пошук інформації в базі знань, створеній на основі фреймів?

Системи фреймів пов'язані, в свою чергу, мережею пошуку інформації. Якщо запропонований фрейм не можна пристосувати до реальної ситуації, тобто якщо не вдається знайти такі завдання терміналів, які задовольняють умови відповідних маркерів, мережа пошуку інформації дозволяє вибрати більш відповідний для даної ситуації фрейм. Подібні структури дають можливість використовувати в системах фреймів різні методи представлення інформації, що має особливе значення для розробки механізмів розуміння.

Після вибору кадру в процесі узгодження терміналам присвоюються такі значення, які задовольняють всім умовам відповідних маркерів. Хід процесу узгодження частково контролюється інформацією, пов'язаною з самим фреймом (включаючи вказівки на те, як реагувати на непередбачені обставини), і в значній мірі досвідом вирішення аналогічних або близьких за змістом завдань. Якщо узгодження зовнішніх даних з маркерами терміналів незадовільний, то відомості, отримані на його основі, можуть бути з успіхом застосовані при виборі альтернативного кадру.

Зазначимо, що схеми, запропоновані в даній роботі, недосконалі у багатьох відношеннях. По-перше, деякі варіанти представлення інформації обговорюються безвідносно до тих процесів, в яких вони повинні використовуватися. Іноді наводяться тільки лише описи властивостей, якими слід забезпечити ті чи інші структури. Маркери та завдання терміналів розглядаються так, ніби відомі їхні з'єднання і зв'язки з більш великими структурними одиницями, чого насправді поки немає.

Крім цих технічних недоліків читач не знайде в цій роботі поглибленого аналізу проблеми «розуміння» і можливостей її вивчення на основі розробляється теорії. Автор не претендує на те, що запропоновані ним ідеї достатні для створення досконалої теорії, але вважає, що структури, що зв'язують в єдине ціле системи фреймів, можуть виявитися корисними при поясненні ряду явищ, характерних для природного інтелекту.

  1. Яка різниця між фреймом-прототипом та фреймом-екземпляром?

Якщо значення слотів не визначені, то фрейм називають фреймом-прототипом, в іншому випадку - фреймом-екземпляром. За допомогою яких дій можливо виразити ієрархію фреймів?

  1. Яка інформація може бути представлена у слотах фреймів?

Кожен фрейм може бути доповнений різною інформацією, яка може стосуватися способів застосування даного фрейму, наслідків цього застосування, дій, які необхідно виконати, якщо не виправдається прогноз. Кожен фрейм можна розглядати як мережу, що складається з декількох вершин і відносин.

Верхній рівень - факт, який стосується стану об'єкта, який вважається істинним.

Наступні рівні - безліч термінальних слотів, які повинні бути заповнені конкретними значеннями і даними.

У кожному слоті задається умова, яка повинна виконуватися при встановленні відповідності між значеннями (слот або сам його встановлює або створюється більш дрібна складова кадру.)

Просте умова називається міткою і може містити вимоги, наприклад, щоб відповідність встановлював користувач, щоб було достатньо повне описане значення, щоб був покажчик спеціальної складової фреймів.

Складні умови вказують відносини між фактами, відповідними декільком терміналам. Поєднавши безліч фреймів, які є відносинами, можна побудувати фреймову систему. Найбільш важливий результат такої побудови проявляється в можливості перетворення фреймів в одній системі. Фрейми використовуються для економічного проведення різних розрахунків і обробки зображень.