Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 6-7 ООП.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
240.13 Кб
Скачать

Тема 6-7 Основи охорони праці. Вступ

1.1. Охорона праці як соціально-економічний чинник і галузь науки.

В процесі розвитку людства виникла потреба процесу праці, яка обумовила появу охорони праці (ОП). Найвища потреба людини – це її життя. А як його захистити?. У мирний час у повсякденній праці люди отримують травми, стають інвалідами або вмирають. Це трапляється з тисячами здорових людей. Найчастіше молодого й середнього віку від нещасних випадків (НВ), отруєнь, травм.

Тому зрозуміло, що ОП відіграє важливу роль як соціальний чинник, оскільки, якими вагомими не були б трудові здобутки вони не можуть компенсувати людині втрати здоров’я, а тим більше життя (те і ін. дається один раз). Через НВ та аварії гинуть на виробництві не просто робітники і службовці, на яких держава витрачає значні кошти, а перш за все люди годувальники сімей, батьки та матері дітей.

Окрім соціального, ОП має важливе економічне значення:

- це висока продуктивність праці;

- зниження витрат на оплату лікарняних;

- компенсацій за важкі та шкідливі умови праці.

Наслідки НВ коштують у 10 разів дорожче ніж вартість заходів щодо їх, попередження. Фахівці Міжнародної Організації праці (МОП) підрахували, що економічні витрати, пов’язані з НВ, складають 1% світового валового внутрішнього продукту. На ці кошти, можна забезпечити харчування протягом року близько 75 млн. людей.

Історично склалось, що ОП як галузь науки виникла на перетині соціально-правових, технічних і медичних наук, науки про людину. Головними об’єктами її досліджень є людина в процесі праці, виробниче середовище, організація праці та виробництва. На підставі цих досліджень розробляються заходи та засоби спрямовані на збереження здоров’я й працездат­ності людини в процесі праці.

1.2. Предмет, структура, зміст, мета дисципліни

Основи охорони праці”.

Основи охорони праці (ООП) – це комплексна дисципліна, яка базується на загальноосвітніх (фізика, хімія, математика), так і на загальнотехнічних та спеціальних дисциплінах (опір матеріалів, електротехніка, технологія і устаткування виробництва).

Основи охорони праці – пов’язана з:

- безпекою життєдіяльності;

- науковою організацією праці;

- ергономікою;

- інженерною психологією;

- технічною естетикою.

В цих дисциплін єдина мета – сприяти підвищенню продуктивності праці, збереженню здоров’я, зменшення впливу несприятливих факторів. В той же час усі вони підходять до цієї мети з різних сторін і на різних рівнях.

Безпека життєдіяльності – це дисципліна, що вивчає загальні закономірності виникнення небезпек, їх властивості, наслідки впливу на організм людини, способи та засоби захисту здоров’я та життя людини і середовища її проживання від небезпек.

Наукова організація праці займається вивченням, розробкою та впровадженням в практику раціональної побудови трудового процесу, при якій забезпечується висока продук­тивність праці, створюються умови для збереження здоров’я працівників, збільшується період їх, трудової діяльності.

Ергономіка – досліджує, розробляє та дає рекомендації щодо конкретного виготовлення та експлуатації технічних засобів, які забезпечують людині в процесі праці зручності, зберігання сили, працездатність та здоров’я.

Інженерна психологія – вивчає взаємодію людини з новою технікою і встановлює функціональні можливості людини і зберігання високих психофізіологічних можливостей людини.

Технічна естетика встановлює залежність умов та результатів праці від архітектурного, конструктивного та художнього вирішення знарядь праці, робочих місць, цехів, санітарно-побутових та інших допоміжних приміщень – всього, що оточує людину на виробництві.

Методологічною основою дисципліни “ООП” є науковий аналіз умов праці, технологічних процесів, обладнання робочих місць, трудових операцій, організації виробниц­тва, з метою виявлення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, виникнення можливих аварійних ситуацій. На підставі такого аналізу розробляються заходи щодо усунення небезпечних і шкідливих виробничих факторів, створення здорових і безпечних умов праці .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]