Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Sunt_Z-2012

.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.12.2018
Размер:
79.87 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ ДРУКАРСТВА

Кафедра українознавства

НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «Українська мова за професійним спрямуванням»

Спеціальність – «Видавнича справа і редагування»

(заочна форма навчання)

Контрольна робота

Синтаксис

Виконала:

студентка групи ЗР-11

_____________________

(ім’я, прізвище)

Перевірив:

кандидат філологічних наук,

доцент Ярослав Чорненький

Львів – 2012

ЗАВДАННЯ

НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «Українська мова за професійним спрямуванням»

для спеціальності «Видавнича справа і редагування» (заочна форма навчання)

«Синтаксис». Словосполучення

1. Визначте у тексті художнього твору й випишіть прості словосполучення (з двох повнознач­них слів). Підкресліть у них головне слово, наприклад: тверде яблуко; смачне тістечко;високо підскочив.

2. Визначте у тексті художнього твору й випишіть складні словосполучення (з трьох і більше слів, але з одним го­ловним компонентом). Підкресліть у них головне слово, наприклад: захоплено читати книгу.

3. Визначте у тексті художнього твору й випишіть ком­біновані словосполучення (з кількома головними компонентами). Підкресліть у них головні компоненти, наприклад: захоплено читати цікаву книгу.

4. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення за головним словом. Підкресліть у них головне слово, наприклад:

  • іменникові: рідна мова;

  • прикметникові: гарний дуже;

  • дієслівні: їсти яблуко; ходити кульгаючи;

  • прислівникові: дуже швидко, цікаво дуже; тихо, аж нечутно; невдало, бо неуважно;

  • числівникові: дві подруги;

  • займенникові: котрийсь із них.

5. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення за синтаксичними відношеннями. Підкресліть у них головне слово:

  • атрибутивні, означальні: штучні мови;

  • об’єктні: замовити каву;

  • обставинні: іти додому;

  • єднальні: не тільки студенти, а й викладачі; я і ти; і день, і ніч;

  • розділові: я або ти; то говорить, то мовчить;

  • протиставні: піду, але не скажу; малий, але розумний.

6. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення за характером синтаксичного зв’язку. Підкресліть у них головне слово:

  • підрядні: штучні мови; замовити каву; їсти яблуко;

  • сурядні: тут і там; день і ніч; чи сюди чи туди; і старе, і мале; пекти раки.

7. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення за ступенем синтаксичної спаяності. Підкресліть у них головне слово:

  • синтаксично вільні (кожен компонент словосполучення є членом речення): писати книгу; говорити спокійно; писати акуратно.

  • синтаксично нечленовані (якщо все словосполучення є лише одним членом речення): чотири книги; багато кущів; пекти раки.

8. Визначте у тексті художнього твору й випишіть предикативні сполучення слів. Підкресліть підмет, присудок: птах летить.

9. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення зі слабким керуванням (словосполучення, у яких головне слово за своїм змістом не обов’язково вимагає керованого, залежного члена). Підкресліть у них головне слово: співати в лісі; сидіти на дивані; захворіти серед тижня.

10. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення, де зв'язок узгодження виражений за допомогою підрядних сполучників. Підкресліть у них головне слово: твердий, мов закам’янілий; міцний, хоч і не новий; учні, як і вчителі; мовчить, бо вагається.

11. Випишіть з тексту художнього твору по 5 прикладів узгодження за такими схемами як:

  • прикметниково-іменникові: зів’яле листя; цікава подія;

  • займенниково-іменникові: цей день; ті люди;

  • числівниково-іменникові: один чоловік; десятий день;

  • прикметниково-прикметниковий: тонкий, аж прозорий; сердитий, аж червоний;

  • прикметниково-займенниковий: малий такий;

  • іменниково-іменниковий: ріка Дніпро.

12. Визначте у тексті художнього твору й випишіть словосполучення з неповним узгодженням (часткова кореляція словоформ – узгодження лише щодо відмінка і числа; числа і роду; особи і числа; числа й особи). Підкресліть у них головне слово:

  • іменниково-іменникові: місто Київ – у місті Києві;

  • іменниково-дієслівні: пташеня летіло; пташенята летіли;

  • займенниково-дієслівні: ви знаєте; ти знаєш;

  • числівниково-дієслівні: один зайде; троє зайдуть.

13. Визначте у тексті художнього твору й випишіть синтаксично нечленовані словосполучення (все словосполучення є лише одним членом речення). Підкресліть у них головне слово: два зошити; літр молока; пекти раків.

ПРИМІТКА: 1. Вказати вихідні дані щодо паспортизації твору / творів із яких взяті матеріали для роботи.

2. Для кожного різновиду записати по 10 прикладів

3. Вказати паспортизацію фактичного матеріалу кожного зокрема.

4. Завдання виконувати на сторінках формату А 4, залишаючи поля: ліве – 30 мм, праве – 8-10 мм, зверху та знизу – 20 мм.

5. Виконувати всі завдання й викладати на папір в тій послідовності в якій вони подані в умові.

6. Друкувати (шрифт – 14, інтервал – 1,5).

7. Усі листки, на яких виконано завдання, не скріплювати, а пронумерувати вверху посередині, проставляючи тільки цифри та вкласти кожне завдання в окремий файл.

8. Для аналізу відксерити примірник сім (7) сторінок прозового тексту. Здаєте його з завданням.

ЗАВДАННЯ

НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «Українська мова за професійним спрямуванням»

для спеціальності «Видавнича справа і редагування» (заочна форма навчання)

«Синтаксис». Односкладні речення

  1. Визначте у тексті твору (уривку твору) кількість односкладних. Підкресліть у них головні члени речення. Надпишіть назви різновидів односкладних речень

  2. Випишіть із твору (творів) письменника 10 означено-особових односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  3. Випишіть із твору (творів) письменника 10 неозначено-особових односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  4. Випишіть із твору (творів) письменника 10 узагальнено-особових односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  5. Випишіть із твору (творів) письменника 10 безособових односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  6. Випишіть із твору (творів) письменника 10 називних (номінативних) односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  7. Випишіть із твору (творів) письменника 10 неповних односкладних речень. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  8. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень в складі яких є узагальнювані слова при однорідних членах речення. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення. Вкажіть, яку синтаксичну функцію виконують у реченнях узагальнювані слова при однорідних членах речення. Письмово поясніть розділові знаки.

  9. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень ускладнених вставними конструкціями. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення. Вкажіть, яку синтаксичну функцію виконує в реченнях вставна частина – вставні конструкції.

  10. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень ускладнених вставленими конструкціями. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення. Вкажіть, яку синтаксичну функцію виконує в реченнях вставна частина – вставлені конструкції.

  11. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими узгодженими означеннями. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  12. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими неузгодженими означеннями. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  13. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими прикладками. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  14. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими обставинами. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  15. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими додатками. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  16. Випишіть із твору (творів) письменника 10 простих речень з відокремленими звертаннями. Визначте та підкресліть у них головні та другорядні члени речення.

  17. Зробіть синтаксичний аналіз односкладних речень (по 3 речення кожного різновиду).

  18. Зробіть синтаксичний аналіз простих ускладнених речень (по 3 речення кожного різновиду).

  19. Письмово поясніть вживання розділових знаків у творі, який підібрано для завдання № 1 (в односкладних реченнях).

ПРИМІТКИ: 1. Завдання виконувати на сторінках формату А 4, залишаючи поля: ліве – 30 мм, праве – 8-10 мм, зверху та знизу – 20 мм.

2. Виконувати всі завдання й викладати на папір в тій послідовності в якій вони подані в умові.

3. Друкувати (шрифт – 14, інтервал – 1,5).

4. Усі листки, на яких виконано завдання, не скріплювати, а пронумерувати вверху посередині, проставляючи тільки цифри та вкласти кожне завдання в окремий файл.

5. Для аналізу відксерити примірник сім (7) сторінок прозового тексту. Здаєте його з завданням.

ЗАВДАННЯ

НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «Українська мова за професійним спрямуванням»

для спеціальності «Видавнича справа і редагування» (заочна форма навчання)

«Синтаксис». Складносурядні речення

  1. Визначте у тексті твору (уривку твору) кількість складносурядних речень. Підкресліть у них головні члени речення.

  2. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень із різними сполучниками сурядності (єднальними). Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  3. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень із різними сполучниками сурядності (протиставними). Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  4. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень із різними сполучниками сурядності (розділовими). Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  5. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень, частини якого розділяє розділовий знак кома (,). Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  6. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень, частини якого розділяє розділовий знак крапка з комою (;). Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  7. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень, частини якого розділяє розділовий знак тире ( — ). Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  8. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складносурядних речень, які мають спільні другорядні члени речення або спільну підрядну частину або вставне слово.

  9. Письмово поясніть вживання розділових знаків у творі, який підібрано для завдання № 1 (в складносурядних реченнях).

ПРИМІТКИ: 1. Завдання виконувати на сторінках формату А 4, залишаючи поля: ліве – 30 мм, праве – 8-10 мм, зверху та знизу – 20 мм.

2. Виконувати всі завдання й викладати на папір в тій послідовності в якій вони подані в умові.

3. Друкувати (шрифт – 14, інтервал – 1,5).

4. Усі листки, на яких виконано завдання, не скріплювати, а пронумерувати вверху посередині, проставляючи тільки цифри та вкласти кожне завдання в окремий файл.

5. Для аналізу відксерити примірник сім (7) сторінок прозового тексту. Здаєте його з завданням.

ЗАВДАННЯ

НАВЧАЛЬНА ДИСЦИПЛІНА «Українська мова за професійним спрямуванням»

для спеціальності «Видавнича справа і редагування» (заочна форма навчання)

«Синтаксис». Складнопідрядні речення

Визначте у тексті твору (уривку твору) кількість складнопідрядних речень. Підкресліть у головній та підрядних частинах головні члени речення.

  1. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними з’ясувальними. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  2. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними означальними. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  3. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними часу. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  4. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними місця. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  5. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними причини. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  6. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними умови. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  7. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними допустовими. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  8. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними наслідковими. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  9. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними мети. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  10. Випишіть із твору (творів) письменника 10 складнопідрядних речень із підрядними способу дії, міри або ступеня. Підкресліть їх. Визначте та підкресліть у них головні члени речення.

  11. Письмово поясніть вживання розділових знаків у творі, який підібрано для завдання № 1 (в складнопідрядних реченнях).

ПРИМІТКИ: 1. Завдання виконувати на сторінках формату А 4, залишаючи поля: ліве – 30 мм, праве – 8-10 мм, зверху та знизу – 20 мм.

2. Виконувати всі завдання й викладати на папір в тій послідовності в якій вони подані в умові.

3. Друкувати (шрифт – 14, інтервал – 1,5).

4. Усі листки, на яких виконано завдання, не скріплювати, а пронумерувати вверху посередині, проставляючи тільки цифри та вкласти кожне завдання в окремий файл.

5. Для аналізу відксерити примірник сім (7) сторінок прозового тексту. Здаєте його з завданням.

1. Антонич Богдан-Ігор – Берко Анастасія

2. Бажан Микола – Борщевська Марта

3. Вінграновський Микола – Буранич Леся

4. Вороний Микола. – Глагола Ірина

5. Голобородько Василь. – Глотова Анна

6. Драй-Хмара Михайло. - Дем’яник Катерина

7. Драч Іван. – Досяк Марта

8. Зеров Микола. – Знаковський Юрій

9. Калинець Ігор. – Зубрицька Юлія

10. Клен Юрій. – Іванців Галина

11. Костенко Ліна. – Колос Юрій

12. Лепкий Богдан. – Кохан Ірина

13. Леся Українка. – Кочергіна Божена

14. Маланюк Євген. – Лупак Марія

15. Малишко Андрій. – Михалейко Ірина

16. О.Ольжич (Олег Кандиба). – Павловська Наталія

17. Олесь Олександр. – Петренко Лілія

18. Олійник Борис. – Судак Тарас

19. Осьмачка Тодось. – Філатова Анастасія

20. Пачовський Василь. – Чачунь Роман

21. Рильський Максим. – Шатило Владислава

22. Свідзинський Володимир. – Щепанюк Марта

23. Семенко Михайль. -

24. Симоненко Василь. -

25. Сосюра Володимир. -

26. Стус Василь. -

27. Теліга Олена. -

28. Тичина Павло. -

29. Франко Іван. -

30. Чупринка Грицько. -

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]