Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ Національна.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
109.57 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКА ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА АКАДЕМІЯ

Кафедра економіки, менеджменту та державного управління

Індивідуальне науково-дослідне завдання

з навчальної дисципліни «Національна економіка»

на тему:

«Національне багатство України: сутність, склад, роль і значення»

Перевірила: Виконала:

Дубик В.Я. студентка 403-Ф групи (П.І.Б.) МурмільЮ.В.

(П.І.Б.)

«___» грудня 2011р. «___» грудня 2011р.

ЛЬВІВ– 2011

ЗМІСТ

Вступ...…………………………………………………………………………3

1. Визначення сутності національного багатства…………………………...4

2. Склад національного багатства України та методологія його визначення……………………………………………………………………………7

3. Перспективні структурні зміни у національному багатстві України….13

Висновки….………………………………………………………………….12

Список використаної літератури…………………………………………...15

ВСТУП

Однією із найбільш загальних макроекономічних категорій, що дає уявлення про наявні ресурси і потенціал розвитку країни є національне багатство. Для України, яка володіє значними обсягами національного багатства, актуальною в період визначення її стратегічних пріоритетів, стає проблема його комплексної оцінки. Відсутність системних досліджень національного багатства не дає можливості у повній мірі використовувати його з метою оптимізації структури економіки, активізації внутрішніх факторів економічного зростання, вирішення соціальних проблем та підвищення добробуту нації.

Зростання частки національного багатства кожної країни в сукупному багатстві свідчитиме про підвищення рівня розвитку країни, її можливостей у впливі на ситуації на світових ринках, при прийнятті міжнародних економічних й політичних рішень. У зв’язку з цим, дослідження національного багатства набуває особливої популярності в останні роки в країнах з трансформаційною економікою.

У цьому контексті оцінка елементів національного багатства України є одним із важливих кроків дослідження цієї надзвичайно важливої категорії, що й обумовило мету науково-дослідного завдання – розкрити на основі вивчення різних підходів сутність, склад, роль і значення національного багатства.

Основними завданнями, які постають при дослідженні є:

  • визначення сутності поняття національного багатства;

  • дослідження основних методологічних підходів до оцінки національного багатства;

  • виявлення досягнень економіки України в нагромадженні національного багатства;

  • запропонувати структурні зміни у національному багатстві України.

  1. Визначення сутності національного багатства

Національне багатство — це сукупність матеріальних благ, нагромаджених суспільством за всю його історію. Іншими словами, національне багатство — це все те, чим володіє країна сьогодні — все матеріальне багатство суспільства. Таке тлумачення національного багатства дається в сучасній економічній літературі та статистиці. Але дискусії щодо визначення національного багатства і його структури тривають.

Національне багатство безпосередньо пов’язане з виробництвом національного продукту і його відтворенням. Воно зростає і збільшується насамперед за рахунок національного продукту, який відтворюється на розширеній основі.

Термін «національне багатство» вперше згадується у працях економіста класичної школи У. Петті. При пошуку джерел багатства автор дав кількісну оцінку національного багатства Англії у1664 р.

Вихідним моментом класичної політекономії стосовно дослідження національного багатства є робота А. Сміта «Дослідження про природу і причину багатства народів», яку було надруковано 230 років тому. З того часу (1767 р.) категорія національного багатства досліджується багатьма економістами.

У ХІХ ст. проходило формування двох поглядів на національне багатство: у першому випадку воно розглядалося як фонд (found), який країна має у своєму розпорядженні на певну дату; у другому – як тимчасові надходження – потік (flow) продуктів , який засвоюється і переробляється країною за визначений період.

У вітчизняній літературі термін «народне багатство» застосовувався у відношенні до народного господарства Радянського Союзу, і ринкового господарства зарубіжних країн. При цьому багатство розглядалося як сукупність створених людиною матеріальних благ та введених в експлуатацію природних ресурсів, які визначалися у натуральних величинах.

Поряд з цим ряд економістів (Е.Роговський, А.І. Петров) застосовували термін «національне майно».

Національне майно – це частина національного багатства , створена людською працею у процесі суспільного відтворення. Це запас матеріальних благ, який є у суспільства в кожний визначений період часу та може бути використаний для виробництва та невиробничого споживання. Він існує у всіх фазах процесу виробництва – виробничій сфері, обігу, сфері споживання та надання послуг населенню.

Національне багатство можна розглядати з точки зору його натурально-речовинної та вартісної форми. За натурально-речовинним складом національне багатство — це сукупність багатьох споживних вартостей. Передумовою перетворення їх у елемент багатства є їх здатність нагромаджуватись, складати запас, існувати поза процесом праці, хоча це і не є абсолютним чинником багатства. Наприклад, затрати праці, пов’язані із поліпшенням природних ресурсів, освоєнням цілинних земель, осушенням боліт та ін., не приймаючи уречевленої форми, також відносяться до багатства.

Національне багатство органічно пов’язане із валовим внутрішнім продуктом (ВВП). Причому цей зв’язок має двобічний характер. З одного боку, виробництво ВВП залежить від використання багатства, з іншого — обсяг національного багатства, темпи його зростання залежать від рівня виробництва ВВП. Виробництво постійно поповнює запас матеріальних благ, а останні знову стають передумовою нового процесу виробництва, тобто багатство постійно споживається, поповнюється і нагромаджується. При цьому обсяг і темпи зростання національного багатства залежать від обсягу і темпів зростання ВВП і ВНД.

Просте відтворення національного багатства здійснюється шляхом відновлення спожитої частини основних фондів і запасу оборотних фондів за рахунок відшкодування зносу, а також відшкодування вибуття основних невиробничих фондів (за рахунок частини кінцевого споживання органів державного управління і домашніх господарств). Внаслідок такого оновлення національного багатства змінюється його якісний склад. При простому відтворенні за рахунок ВВП і ВНД відшкодовуються і втрати багатства у зв’язку зі стихійним лихом.

Розширене відтворення національного багатства відбувається за рахунок нагромадження частки ВВП і ВНД (рахунок капіталу), у результаті чого збільшується у складі багатства обсяг виробничих основних і оборотних фондів, приріст державних резервів і страхових запасів. За рахунок кінцевого споживання органів державного управління та населення, а також валового нагромадження збільшується споживчий фонд національного багатства, про що свідчить приріст вартості основних невиробничих фондів, збільшення вартості предметів довгострокового користування та запасів сільськогосподарської продукції у населення та ін.

Визначення обсягу національного багатства до недавнього часу спиралося на розрахунки балансів основних фондів і запасів матеріальних оборотних фондів, балансів окремих видів природних ресурсів, міжгалузевого балансу, окремих матеріальних балансів, а також різних розрахунків і обстежень. Проте перехід до СНР вимагає перегляду методології розрахунку показника національного багатства, розширення його змісту і складу, включення нових елементів, погодження з поточними операціями основних рахунків СНР та ін.

У наш час термін «національне багатство» застосовується у всіх вітчизняних та міжнародних економічних дослідженнях.

Таким чином, національне багатство – це запас матеріальних та нематеріальних благ, що є у розпорядженні суспільства, який забезпечує безперервність суспільного відтворення та споживання.

У сучасному економічному словнику дається наступне визначення: «національне багатство – сукупність природних ресурсів, створених засобів виробництва, матеріальних благ, цінностей, які є у розпорядженні країни».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]