Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розрахункова фотограм.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
163.82 Кб
Скачать

4. Фотомеханічний спосіб трансформування аерофотознімка на фототрансформаторі утп – 2

Технологія трансформування на фототрансформаторі заклечається в суміщенні зображення опорних точок на негативі (знімку) і відповідними трансформаційними точками на планшеті.

4.1 Будова утп – 2

Універсальний топографічний проектор (УТП-2) використовується не тільки для трансформування аерофотознімків, але і для обновлення карт, генералізації картографічних матеріалів, та іншого картографічного опрацювання і також в топографо-геодезичному виробництві для переносу контурів та горизонталей на основу оригінала карти.

Схематично УТП показано на рис. 4.1. На станині (1) приладу у шарнірному пристрої (2) вмонтовано трубчасті напрямні (3). Вони можуть займати горизонтальне або вертикальне положення і по них пересувається каретка екрана (7), де центрується знімок, з об’єктивом (5) і дзеркалом (6). При горизонтальному положенні напрямних УТП працює на зменшення, а при вертикальному – на збільшення. З напрямними з’єднаний екран (4), на якому закріплюється основа (планшет).

Рис.4.1.Схема УТП

Переміщення екрана разом з об’єктивною кареткою змінює відстань від знімка до об’єктива. Для збереження різкості на екрані, тобто для виконання першої оптичної умови, горизонтальний екран автоматично змінює своє положення відносно об’єктива з допомогою спеціального інверсора (9). В УТП є два лекальних інверсори, по одному на кожній напрямній. При трансформуванні знімка екран (4) можна повертати навколо двох взаємно перпендикулярних осей. Для збереження чіткого зображення на планшеті нахил об’єктива фототрансформатора виконується автоматично за допомогою перспективного інверсора.

Отже, робочі рухи, за допомогою яких виконується трансформування, в УТП є такі: ножним штурвалом змінюється масштаб зображення на екрані, де закріплена основа; штурвалом поздовжнього нахилу можна нахиляти на поздовжній кут нахилу екран з основою, а штурвалом поперечного нахилу можна відповідно нахиляти на поперечний кут нахилу екран з основою.

4.2 Технологія трансформування аерофотознімків за опорними точками

Перед трансформуванням екран приладу необхідно привести в горизонтальне положення, включити освітлювальне пристосування. Оскільки прийнята нами технологія дещо відрізняється від загальноприйнятої, то в касету приладу необхідно закласти не негатив, а діапозитив на склі з позначеними опорними точками, повертаючи його на 180˚ та центрувати по координатним міткам. На екран покласти основу (планшет) з нанесеними трансформаційними точками. Суміщення трансформаційних з опорними точками виконується в такій послідовності:

  1. Сумістити трансформаційні точки 1 і 3 з зображенням опорних точок 1’ і 3’, діючи масштабним інверсором (ножним штурвалом) та переміщаючи планшет на екрані (рис.4.2).

2. Нахилити екран навколо лінії 1-3 до тих пір, доки невідповідність не зникне. При цьому одночасно повертати екран навколо двох взаємно перпендикулярних осей (ручними штурвалами) так , щоб суміщення на точках 1 і 3 не порушилось. В результаті цього проекції опорних точок 2’ і 4’ займуть положення 2” і 4” .

3.Сумістити трансформаційні точки з 2 і 4 з зображенням опорних точок 2” і 4”зміщенням планшета на екрані і, якщо необхідно, невеликим зміщенням масштабу зображення (ножним штурвалом). Співпадання досягнуте в точках 1 і 3 буде порушено.

4.Сумістити зображення опорних точок 1’ і 3’ з трансформаційними точками 1 і 3 необхідно виконати за допомогою нахилу екрана по лінії 2 - 4.

Дії пунктів 1-4 виконують до тих пір, доки розходження відповідних опорних точок з трансформаційними точками не буде перевищувати 0,3мм.

Отже, зображення побудоване об’єктивом фототрансформатора на основу (планшет) представляє собою горизонтальний знімок заданого масштабу, тобто це є трансформований знімок.

Після цього фіксувати здобуте на екрані зображення знімка необхідно не експонуванням, як по технології, а викреслюючи олівцем контури, які відобразились на основі якомога точніше та детальніше для подальшого дешифрування.

. Рис.4.2. Схема суміщення трансформаційних точок з опорними точками