Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ентропія.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.11.2018
Размер:
313.7 Кб
Скачать
  1. Закон необхідного різноманіття станів

Найважливішою із властивостей керованої системи є сформульований Ешбі закон необхідного різноманіття станів, за яким тільки різноманіття може «знищити» різноманіття. Це означає, що для обмеження різноманіття можливих станів системи за рахунок зовнішніх впливів необхідно мати деяке різноманіття управління, які компенсують зовнішні впливи.

Наприклад, в ході реалізації плану по випуску певного виду продукції ціни на сировину у вибраного постачальника зросли. Тоді, якщо немає можливості закупляти сировину по запланованій ціні у іншого постачальника (тобто можливий єдиний спосіб управління системою – строго діяти за планом), то це неминуче приведе до зростання затрат. Якщо ж управління планованою системою допускає закупку сировини у іншого постачальника, то зростання затрат можна уникнути, тобто різноманіття станів системи буде обмежено. Схематично це зображено на рисунку 1.

Рис. 1.

Під впливом зовнішнього середовища економічна система може приймати безліч різних станів. Якщо система некерована і будь-який вплив зовнішнього середовища приводить до зміни її стану, то різноманіття станів системи буде не нижче різноманіття впливів зовнішнього середовища:

.

Однак економічна система завжди є тією чи іншою мірою керованою, у зв’язку з чим з нею пов'язане джерело керуючих зовнішніх впливів на систему - , яке має різноманіття . Керуюча система впливає на систему певним чином на основі інформації про стан системи і впливів зовнішнього середовища (рис. 2.). в силу цього різноманіття керуючих впливів залежить і від різноманіття зовнішнього середовища. Відповідно до закону необхідного різноманіття ентропія станів системи може бути зменшена за рахунок активних керуючих впливів. Тому у випадку ціле напрямленого управління ентропія системи підкоряється нерівності:

де - умовна ентропія різноманітності управлінь залежно від стану зовнішнього середовища .

Рис. 2. Взаємодія зовнішнього середовища і керованої економічної системи.

В частковому випадку, якщо керована система однозначно реагує на кожен зовнішній вплив , то її умовна ентропія рівна нулю, і отримаємо таку нерівність:

.

Таким чином, остання нерівність показує, що різноманіття управлінь, які компенсують впливи зовнішнього середовища на систему, повинно бути тим більше, чим більша різноманітність зовнішніх впливів і чим визначенішим повинен бути стан системи.

Якщо система повинна знаходитися в одному, строго визначеному стані, то керований вплив має бути найбільш складним.

Загалом закон необхідного різноманіття станів визначає, яке різноманіття маневрування керуючих параметрів системи необхідно, щоб забезпечити досягнення поставлених цілей в умовах можливих змін в системі.

Керуючі впливи в економічних системах різного рівня ієрархії можуть включати наступні елементи:

  1. Зміна обсягу та номенклатури продукції;

  2. Використовувані технології управління виробництвом;

  3. Управління фінансами;

  4. Управління персоналом.

Принцип необхідного різноманіття станів є особливо важливим при проектуванні керуючих систем в економіці, оскільки компенсація об’єктивно існуючого різноманіття можлива лише з допомогою додаткового керуючого різноманіття. Зокрема, побудова компенсуючих керуючих впливів має характер задач прийняття рішень в умовах невизначеності, а отже потребує залучення набагато складніших процедур прийняття рішень, ніж в детермінованій системі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]