Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (9).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
218.11 Кб
Скачать

1 Поняття інформаційних і комунікаційних технологій

Процеси інформатизації сучасного суспільства і тісно пов'язані з ними процеси інформатизації усіх форм освітньої діяльності характеризуються процесами вдосконалення і масового поширення сучасних інформаційних і комунікаційних технологій (ИКТ). Подібні технології активно застосовуються для передачі інформації і забезпечення взаємодії викладача і навчаного в сучасних системах відкритої і дистанційної освіти. Сучасний викладач повинен не лише мати знання в області ИКТ, але і бути фахівцем з їх застосування у своїй професійній діяльності.

Слово "технологія" має грецькі корені і в перекладі означає науку, сукупність методів і прийомів обробки або переробки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, виробів і перетворення їх в предмети споживання. Сучасне розуміння цього слова включає і застосування наукових і інженерних знань для вирішення практичних завдань. У такому разі інформаційними і телекомунікаційними технологіями можна вважати такі технології, які спрямовані на обробку і перетворення інформації.

Інформаційні і комунікаційні технології (ИКТ) - це узагальнювальне поняття, що описує різні пристрої, механізми, способи, алгоритми обробки інформації. Найважливішим сучасним облаштуваннями ИКТ являються комп'ютер, забезпечений відповідним програмним забезпеченням і засоби телекомунікацій разом з розміщеною на них інформацією.

Засоби икт, вживані в освіті

Основним засобом ИКТ для інформаційного середовища будь-якої системи освіти є персональний комп'ютер, можливості якого визначаються встановленим на нім програмним забезпеченням. Основними категоріями програмних засобів є системні програми, застосовні програми і інструментальні засоби для розробки програмного забезпечення. До системних програм, в першу чергу, відносяться операційні системи, що забезпечують взаємодію усіх інших програм з устаткуванням і взаємодію користувача персонального комп'ютера з програмами. У цю категорію також включають службові або сервісні програми. До застосовних програм відносять програмне забезпечення, яке є інструментарієм інформаційних технологій, - технологій роботи з текстами, графікою, табличними даними і так далі

У сучасних системах освіти широке поширення отримали універсальні офісні застосовні програми і засоби ИКТ : текстові процесори, електронні таблиці, програми підготовки презентацій, системи управління базами даних, органайзери, графічні пакети і тому подібне

З появою комп'ютерних мереж і інших, аналогічних їм засобів ИКТ освіта придбала нову якість, пов'язану в першу чергу з можливістю оперативно отримувати інформацію з будь-якої точки земної кулі. Через глобальну комп'ютерну мережу Инернет можливий миттєвий доступ до світових інформаційних ресурсів (електронним бібліотекам, базам даних, сховищам файлів, і так далі). У найпопулярнішому ресурсі Інтернет - всесвітній павутині WWW опубліковані близько двох мільярдів мультимедійних документів.

У мережі доступні і інші поширені засоби ИКТ, яких належать електронна пошта, списки розсилки, групи новин, чат. Розроблені спеціальні програми для спілкування в реальному режимі часу, зв'язки, що дозволяють після встановлення, передавати текст, що вводиться з клавіатури, а також звук, зображення і будь-які файли. Ці програми дозволяють організувати спільну роботу видалених користувачів з програмою, запущеною на локальному комп'ютері.

З появою нових алгоритмів стискування даних доступне для передачі по комп'ютерній мережі якість звуку істотно підвищилася і стала наближатися до якості звуку в звичайних телефонних мережах. Як наслідок, дуже активно став розвиватися відносно новий засіб ИКТ - Інтернет-телефонія. За допомогою спеціального устаткування і програмного забезпечення через інтернет можна проводити аудіо і відеоконференції.

Для забезпечення ефективного пошуку інформації в телекомунікаційних мережах існують автоматизовані пошукові засоби, мета яких - збирати дані про інформаційні ресурси глобальної комп'ютерної мережі і надавати користувачам послугу швидкого пошуку. За допомогою пошукових систем можна шукати документи всесвітньої павутини, мультимедійні файли і програмне забезпечення, адресну інформацію про організації і людей.

За допомогою мережевих засобів ИКТ стає можливим широкий доступ до навчально-методичної і наукової інформації, організація оперативної консультаційної допомоги, моделювання науково-дослідної діяльності, проведення віртуальних учбових занять (семінарів, лекцій) в реальному режимі часу.

Існує декілька основних класів інформаційних і телекомунікаційних технологій, значимих з точки зору систем відкритої і дистанційної освіти. Одними з таких технологій є відеозаписи і телебачення. Відеоплівки і відповідні засоби ИКТ дозволяють величезному числу студентів прослуховувати лекції кращих викладачів. Відеокасети з лекціями можуть бути використані як в спеціальних відеокласах, так і в домашніх умовах. Відмітно, що в американських і європейських курсах навчання основний матеріал викладається в друкарських видання і на відеокасетах.

Телебачення, як одна з найбільш поширених ИКТ, грає дуже велику роль в життя людей : практично в кожній сім'ї є хоч би один телевізор. Повчальні телепрограми широко використовуються по всьому світу і є яскравим прикладом дистанційного навчання. Завдяки телебаченню, з'являється можливість транслювати лекції для широкої аудиторії в цілях підвищення загального розвитку цієї аудиторії без подальшого контролю засвоєння знань, а також можливість згодом перевіряти знання за допомогою спеціальних тестів і іспитів.

Потужною технологією, що дозволяє зберігати і передавати основний об'єм матеріалу, що вивчається, є освітні електронні видання, як поширювані в комп'ютерних мережах, так і записані на CD, - ROM. Індивідуальна робота з ними дає глибоке засвоєння і розуміння матеріалу. Ці технології дозволяють, при відповідному доопрацюванні, пристосувати існуючі курси до індивідуального користування, надають можливості для самонавчання і самоперевірки отриманих знань. На відміну від традиційної книги, освітні електронні видання дозволяють подавати матеріал в динамічній графічній формі.