Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ маг 07.04.2009.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
4.65 Mб
Скачать

6 Правила оформлення навчального текстового матеріалу

Ці правила розроблені з урахуванням вимог діючих стандартів ЄСКД (2.104, 2.105, 2.106 для основних надписів і текстових конструкторських документів), ДСТУ 3008 – 95 (для оформлення звітної наукової документації), Положення про нормоконтроль у курсовому та дипломному проектуванні Полтавського ДТУ імені Юрія Кондратюка.

6.1. Вимоги до тексту

Текстовий матеріал оформляється на аркушах формату А4 (210297 мм). За необхідності допускається використання аркушів формату А3 (297420 мм).

Текст виконується шрифтом Times New Roman текстового редактора Word розміру 14.

Дозволяється окремі частини текстового матеріалу (текст, графіки, таблиці) виконувати різними способами – рукописним або машинним.

У магістерських кваліфікаційних роботах текстовий матеріал розміщується в межах робочої зони аркуша. Відстань від робочої зони до тексту зліва не менше ніж 5 мм, справа – не менше ніж 3 мм. Відстань від верхнього або нижнього рядка тексту до рамки форми повинна бути не менше ніж 10 мм.

Текст магістерської кваліфікаційної роботи виконується на аркушах формату А4. При цьому слід додержуватися таких розмірів полів: верхній, нижній і лівий – не менше ніж 20 мм, правий – не менше ніж 10 мм.

Приклад виконання текстового матеріалу наведено в додатку Д.

Абзацний відступ повинен бути однаковим упродовж усього тексту МР і дорівнювати п’яти знакам (12,5 мм).

Пояснення, описки та графічні неточності слід виправляти коректором нанесенням на тому ж місці чи між рядками виправленого зображення від руки таким же кольором, як і весь текст МР.

Кожен розділ повинен починатися з нової сторінки.

Розділи та підрозділи повинні мати заголовки й виконуватися напівжирним шрифтом. Пункти та підпункти можуть мати заголовки.

Заголовки розділів структурних елементів слід розташовувати посередині рядка і друкувати великими літерами без крапки в кінці, не підкреслюючи.

Заголовки підрозділів, пунктів та підпунктів слід починати з абзацного відступу й виконувати після їх номерів маленькими літерами, крім першої великої, не підкреслюючи, без крапки в кінці.

Якщо заголовок складається з двох та більше речень, їх розділяють крапкою. Перенесення слів у заголовку розділу не допускається.

Відстань між заголовком і подальшим чи попереднім текстом має бути 2 інтервали, при виконанні рукописним способом – 15 мм.

Відстань між рядками заголовка приймається такою, як у тексті, а відстань між двома заголовками – 2 інтервали.

Не допускається розміщувати назву підрозділу, пункту й підпункту в нижній частині сторінки, якщо після неї подається тільки один рядок тексту.

6.2. Нумерація сторінок

Нумерацію сторінок подають арабськими цифрами без знака № .

Нумерація сторінок магістерської кваліфікаційної роботи проставляється у відповідній графі кутових штампів (див. додатки Е, Ж).

Першою сторінкою є титульний аркуш, який включається до загальної нумерації сторінок, але номер сторінки на ньому не проставляється.

Ілюстрації й таблиці, розміщені на окремих сторінках, включаються до загальної нумерації сторінок.

Усі сторінки додатків включаються до загальної нумерації аркушів магістерської кваліфікаційної роботи таким чином:

– якщо додаток є копією офіційної бухгалтерської чи статистичної звіт-ності, то у правому нижньому кутку кожного аркуша проставляється номер сторінки незалежно від того, чи має бланк звітності свою власну нумерацію сторінок;

– якщо додаток створений автором магістерської кваліфікаційної роботи, то він повинен бути виконаним на аркуші з малим кутовим штампом і відповідним заповненням його.