Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Atom_p1(l)LAB11 полн.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
4.47 Mб
Скачать

Опис експериментальної установки.

Експериментальна установка для знаходження питомого заряду даним методом зібрана на базі серійного осцилографа з електростатично керованим променем. Електричне поле створюється в області між вертикально відхиляючими пластинами П електропроменевої трубки (рис. 3).

Рис. 3

Постійна напруга на ці пластини подається від УИП-2 (0  50 В) через задню панель і вимірюється вольтметром V.

Магнітне поле, силові лінії якого горизонтальні, створюється в тій області простору, що і електричне поле двома котушками індуктивності , змонтованими всередині осцилографа зовні електронно-променевої трубки. Ці котушки живляться від джерела живлення УИП-2 (39) В, сила струму в них регулюється потенціометром виходу (39) В. Струм, що проходить через ці котушки, подається через відповідні клеми на передній панелі осцилографа і вимірюється міліамперметром.

Згідно вимог методу магнітне поле є практично однорідним між пластинами П, а поза пластинами його індукція практично дорівнює нулю.

Параметри установки: , , , .

Порядок виконання роботи.

  1. Зібрати електричне коло згідно з робочою схемою установки (рис.3).

  2. Після його перевірки викладачем встановити ручки регуляторів (39) В і (050) В в крайнє ліве положення. Струм в колі котушок індуктивності вимкнути додатковим вимикачем на передній панелі осцилографа. Включити УИП-2 і осцилограф, дати їм прогрітися на протязі 10 хв.

  3. Ручками “Вісь Х” і “Вісь Y” на верхній панелі осцилографа встановити слід променя в центр екрану, а ручкою “Фокус” – добитися чіткості зображення.

  4. Повертаючи ручку регулятора (050) В на УИП-2 подати на вертикально відхиляючи пластини осцилографа таку напругу , щоб світна точка на екрані осцилографа змістилася від центру на відстань 30 – 40 мм. Величину зміщення у і відповідну напругу записати в таблицю:

п/п

, м

, В

, А

,

1

2

3

4

5

  1. Ввімкнути струм в котушках і обертанням регулятора (39) В УИП-2 досягти такої сили струму, щоб світла точка на екрані знову повернулась у центр екрану. Записати цю силу струму в таблицю.

  2. Провести виміри, описані в пунктах 4, 5, не менше п’яти разів, змінюючи напругу, що подається на вертикальні відхиляючи пластини.

Обробка результатів вимірювання.

  1. Виразити всі величини в СІ і розрахувати постійну установки по формулі (5).

  2. За даними вимірів розрахувати питомий заряд електрона для кожного з вимірів по формулі (4).

  3. Знайти середнє значення питомого заряду електрона, абсолютну і відносну похибку вимірювання.

  4. Визначити середню швидкість електронів у пучку за результатами одного із дослідів по формулі (3).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]