Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія держави і права зарубіжних країн 2.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
37.03 Кб
Скачать

3. Залежність покарання від класового становища потерпілого і злочинця

Суб’єкти кримінальних правовідносин. Салічеська Правда формально визначила рівність усіх перед законом (закон охоплює дії усіх). Водночас Салічеська Правда; відображаючи класове розшарування суспільства, закріплює сформовану суспільну нерівність і при визначенні наслідків злочинних зазіхань виходить із класового-становища потерпілого, і іноді одночасно і з класового становища злочинця.

Розмір штрафу встановлюється в залежності від соціального і правового становища злочинця і постраждалого, а також від статі і віку постраждалого. Там, де для раба передбачалася страта, вільна людина сплачувала штраф.

Убивство тягло за собою штраф на користь рідних убитого - вергельд (ціна людини), і його розмір визначався в першу чергу соціальним становищем убитого. За вільного - 200, 100 солідів, за королівського охоронця, графа -600 солідів, а за вбивство римського колона - 63 соліди. За раба сплачувалося 35 солідів хазяїну на відшкодування понесеного ним збитку.

Покарання різнилося також і в залежності від суспільного становища злочинця. Рабам загрожували тілесні покарання і навіть смерть за такі злочини, за які вільні сплачували тільки штрафи.

Особливим становищем у даних правовідносинах відзначалася жінка. За словесну образу жінки стягалося значно більше, ніж за образу чоловіка. За вбивство жінки накладався вергельд утричі більший, а за вбивство вагітної жінки - у чотири рази більший, ніж за вбивство чоловіка. Це свідчило про велику повагу, якою користувалася жінка в суспільстві франків.

Висновок

«Салічна правда» ділилася на титули (глави), а кожен титул на параграфи. Багато титули були присвячені штрафів за всілякі крадіжки. Зустрічалися в ній і такі титули: «Про вбивство або якщо хто вкраде чужу дружину», «Про те, якщо хтось схопить вільну Жінок за руку, за кисть або за палець», «Про чотириногих, якщо вб'ють людини», «Про прислужники при чаклунстві »і т. і. У титулі «Про образі словами» визначалися покарання за образу в залежності від ступеня образи. У титулі «Про нанесенні каліцтв» встановлювалося: «Якщо хтось вирве іншому очей, присуджується до сплати 621 / 2 солідів», «Якщо відірве ніс, присуджується до сплати ... 45 солідів »,« Якщо відірве вухо, присуджується до сплати 15 солідів ». Солід - римська монетна одиниця в VI ст. 3 соліди були вартістю корови «Здорової, зрячої і рогат

Використана література:

  1. Всеобщая история государства и права. Под редакцией К. И. Батыра, М., «Былина», 1995.

  2. Страхов М.М. Історія держави і права зарубіжних країн. : Харків. Право, 1999.

  3. Федоров К.Г. Історія держави і права зарубіжних країн. К.:1994.

  4. Шевченко О.О. Історія держави і права зарубіжних країн. К.:Вен турі, 1994.