Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_8_Finansovy_rinok.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
282.03 Кб
Скачать

Фінанси

Тема 8: фінансовий ринок

  1. Сутність і призначення фінансового ринку.

  2. Функції фінансових посередників, та їх види.

  3. Банки як провідні суб'єкти фінансового ринку.

  4. Банківська система: сутність, принципи побудови.

  5. Небанківські фінансово-кредитні установи.

  1. Сутність та призначення фінансового ринку.

Фінансовий ринок є складовою сферою фінансової системи тільи в умовах ринкової економіки, коли переважна частина фінансових ресурсів мобілізується суб’єктами підприємницької діяльності на засадах їх купівлі-продажу.

Фінансовий ринок — це сукупність обмінно-перероз­подільних відносин, пов’язаних з процесами купівлі-про­дажу фінансових ресурсів, необхідних для здійснення виробничої та фінансової діяльності.

Відносини обміну пов’язані з переданням одним суб’єк­том іншому за відповідну плату (проценти, дивіденди, дисконтні скидки тощо) права на тимчасове чи постійне використання фінансових ресурсів. Таке передання може здійснюватись прямо чи через фінансових посередників

Ступінь розвитку фінансового ринку характеризується кіль­кістю фінансових посередників і різноманітністю фінансових послуг, які вони надають. Переміщення капіталу від потенційних інвесторів може здійснюватися трьома різними способами:

  1. шляхом безпосереднього переміщення (трансферту), що від­бувається у разі передачі компанією своїх акцій або облігацій безпосередньо власникам грошових коштів без посеред­ництва будь-яких фінансових інститутів;

  2. непрямим переміщенням через інвестиційні банки: компа­нія продає свої акції та облігації інвестиційному банку, який, у свою чергу, продає ці ж цінні папери компаніям і особам, що мають заощадження;

  3. непрямим переміщенням (трансфертом) з використанням фінансового посередника. Фінансовий посередник купує грошові кошти у тих, хто має заощадження в обмін на свої власні цінні папери, а потім використовує ці грошові кошти для придбання і збереження цінних паперів компанії. Наприклад, клієнт може вкласти в банк певну суму в на­ціональній або іноземній валюті, одержуючи від нього депо­зитний сертифікат, а потім банк позичає ці кошти іншій компанії під заставу нерухомості.

На розвиненому ринку здійснює свою діяльність значна кіль­кість фінансових посередників, які за відповідну плату надають різні види фінансових послуг.

Фінансове посередництво - це діяльність фінансових посередників з акумуляції вільного грошового капіталу та розміщення його серед позичальників. Схематично фінансове посередництво виглядає таким чином:

Призначення фінансового ринку

1. Можливість кредиторів розмістити вільні кошти у доходні активи, а пози­чальників - оперативно мобілізувати додаткові грошові ресурси.

2. Скорочення витрат базових суб'єктів грошового ринку на формування вільних коштів, розміщення їх у доходні активи та запозичення додаткових коштів.

3. Зменшення фінансових ризиків для кредиторів і позичальників, оскільки значна їх частина перекла­дається на посередників.

4. Збільшення доходності позичкових капіталів завдяки зменшенню фінансових ризиків та скороченню витрат на здійснення фінансових операцій.

5. Можливість надання додаткових послуг, які здійснюють фінансові посередники.

Фінансові посередники - це особливі підприємства, які акумулюють кошти на грошовому ринку і передають їх позичальникам на комерційних засадах.

До видів фінансових посередників відносяться:

банки та небанківські фінансово-кредитні установи.