Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Порядок и правила оформления работ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2018
Размер:
58.37 Кб
Скачать

1.3.2. Таблиці

Цифровий матеріал має бути оформлений у вигляді таблиць.

Таблицю слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадувалась вперше, або на наступній сторінці.

На всі таблиці повинні бути посилання в тексті.

Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами, порядковою нумерацією (за винятком таблиць, поданих у додатках) в межах кожного розділу. Номер таблиці повинен складатися з номера розділу і порядкового номеру таблиці, між якими ставиться крапка, наприклад: „Таблиця 1.2.” (друга таблиця першого розділу). Номер слід розташовувати у правому верхньому куті, над заголовком таблиці, після слова „Таблиця”. Знак „№” – не ставиться і в назві таблиці слово „Таблиця” не пишеться.

Наприклад: Таблиця 2.1.

Структура еколого-природоохоронного атласу

м. Харкова

№ п/п

Назви розділів і карт

Масштаби

    1. Оформлення списку літератури та додатків

Необхідною умовою при написанні наукової роботи є укладання списку літератури. До списку літератури включаються не тільки ті роботи, на які є посилання у тексті, а й інші, які використані автором у процесі написання роботи, незалежно від того, є на них посилання у тексті чи немає.

У списку літератури спочатку розміщуються джерела (опубліковані документи, державні постанови, стандарти і т. ін.) в хронологічній послідовності, а потім література в алфавітній послідовності та у відповідності до діючого стандарту. Список використаних джерел необхідно складати згідно з державним стандартом у порядку появи посилань у тексті (або в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків (якщо авторів більше ніж три).

Загальні правила

  1. Ініціали пишуться після прізвища автора.

  2. Опис роблять мовою оригіналу.

  3. В бібліографічному списку вказівки на том, частину, випуск, номер, а також рік видання додаються арабськими цифрами.

  4. Роботи одного, двох та трьох авторів описуються під прізвищами авторів, а чотирьох і більше авторів – під назвою книги.

  5. Опис книги роблять за титульним аркушем.

  6. Під назвою описуються збірники статей, матеріали конференцій, словники, довідники тощо.

Приклади опису книг з одним, двома і трьома авторами

Рибалка І.К. Історія України. Частина 2. Від початку ХІХ ст.. до лютого 1917. – х.: Основа, 1977. -479 с.

Зоєчко В., Ганжа О., Захарчук Б. Кордони України: історична ретроспектива та сучасний стан. – К.: Основа, 1994. – 168 с.

Опис книг під назвою

Історія України. Нове бачення. У 2 т./ О.І.Гужвій, Я.Д.Ісаєвич., М.Ф.Котляр та ін. Під ред. В.А.Смолія. – К., Україна, 1995. – Т.1. – 350 с.

Опис багатотомних видань

Полянська-Василенко Н.Д.Історія України: у 2 т. – 2-е вид. – К.: Либідь, 1993. – т.1 До середини ХVІІ ст. – 588 с.; т.2. Від середини ХVІІ ст. до 1923. – 606 с.

Опис дисертацій і авторефератів

Солошенко О.М.Зміни чисельності та складу населення лівобережної України в другій половині ХІХ ст.. Дис. канд.. істор. наук – Харків, 1997. – 197 с. (або автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня канд.. істор. наук. – Х., 1997. – 21 с.)

Опис неопублікованих архівних матеріалів

Опис неопублікованих архівних документів і матеріалів дається таким чином: вказується назва архіву, номер архівного фонду, номер опису, номер одиниці зберігання (справи), номер аркуша.

Центральний державний історичний архів України, м. Київ (ЦДІАК України) Ф. 749 – Оп. 1. – Спр. 10. – Арк. 21

Державний архів Харківської області (ДАХО). – Ф.3. – Оп.4 – Спр.14

Додатки слід розташовувати після списку літературних джерел. Кожний додаток необхідно наводити з нової сторінки. У правому верхньому кутку кожного додатка зазначається його порядковий номер, на який зроблене посилання в тексті роботи, наприклад, „Додаток 2”. Додаток повинен мати заголовок, який друкується угорі (симетрично до тексту сторінки) з великої літери.

За необхідності до додатків доцільно включити проміжні матеріали, формули та розрахунки, таблиці допоміжних даних, схеми, ілюстрації допоміжного характеру, протоколи випробувань, результати анкетування т.і.

Повністю зредагований і сформований текст роботи підлягає корегуванню. Корегування в даному випадку – це усунення помилок, які раніше були не виявлені. Корегування фактично завершує обробку скомпільованого тексту, допомагаючи ліквідувати помилки, помарки та інші неточності. Такі помилки ускладнюють сприйняття змісту наукової роботи. Призначення корегування складається в забезпеченні легкості і не двозначності сприйняття тексту.

Роботу подають на Всеукраїнський конкурс науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН України (І-ІІІ етап) у вигляді спеціально підготовленого рукопису в картонній або пластиковій обкладинці. Відгук керівника роботи (підпис завіряється), тези додаються до робти.