Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конституційно-правовий статус судової влади в У....doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
172.54 Кб
Скачать

Висновки

Отже, з написаного вище ми можемо зробити висновки про те, що згідно зі ст. 6 Конституції України, судова влада є рівноправною та самостійною гілкою влади. Її існування, поряд із законодавчою та виконавчою владою, є ознакою демократичної держави.

Разом з іншими гілками влади вона є складовою народовладдя та має всі ознаки державної влади: рішення, що приймаються судовими органами в межах своєї компетенції, є обов'язковими для всіх державних органів, посадових осіб і громадян; судові органи застосовують різноманітні види державного примусу; є формою соціального регулювання у відповідній сфері суспільних відносин тощо. Одночасно судовій владі властиві й специфічні ознаки:

- правосуддя в Україні здійснюється виключно судами (жодний інший орган державної влади не має права взяти на себе компетенцію судової влади);

- рішення з конкретної справи може бути винесеним лише судом і є обов'язковим для виконання всіма державними органами та посадовими особами;

- тільки суд держава наділяє правом використовувати примусові повноваження державної влади;

- виняткове правове становище суду в системі державних органів визначається Конституцією України й іншими норматив­ними актами;

- особливий порядок формування судового корпусу, режиму його діяльності та притягнення суддів до відповідальності;

- особлива система контролю за діяльністю судової влади (тільки контроль за законністю судових рішень і дотриманням судом процедури їх прийняття).

Відокремленість судової влади тісно пов'язана з її незалежністю (виключення будь-якого впливу політичних партій, громадських рухів та їхніх лідерів на судову владу; особливий порядок фінансування суд дів, їх матеріально-побутового та соціального забезпечення; заборона вимагати від суддів відомостей по суті справ, які розглядаються чи перебувають у провадженні та ін.) та самостійністю (судові функції суд не поділяє з іншими органами, а його рішення не потребують санкцій або затвердження іншими гілками влади). Проте це не означає, що суди повністю ізольовані від законодавчої та виконавчої влади (їх взаємодія здійснюється в межах законів, які гарантують незалежність судів, виділяючи їх у самостійну, відокремлену систему).

Судова влада має свої функції, до яких належать правосуддя та контроль. Визначальною є функція правосуддя, позаяк саме органи судової влади розглядають по суті правові конфлікти.

Контрольна функція судової влади полягає в тому, що вона здійснює конституційний контроль; контроль за законністю й обґрунтованістю рішень і дій державних органів, посадових осіб та державних службовців у разі їх оскарження до суду; контроль за законністю й обґрунтованістю арештів і затримань, застосованих органами дізнання та досудового слідства; санкціонування проведення дій, пов'язаних з обмеженням прав громадян, передбачених статтями 29, 30, 31 Конституції України тощо.

Список використаних джерел та літератури

  1. Конституція України: Прийнята на V сесії Верховної Ради України 28 червня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. 1996. – № 30.

  2. Закон України «Про судоустрій України» від 07.02.2002 р.

  3. Закон України «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 року // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 49. – Ст. 272.

  4. Гель А. П. Судові та правоохоронні органи України: Навч. посіб. Для студ. вищ. навч. закл. / А. П. Гель, Г. С. Семаков, С. П. Кондракова. - К.: МАУП, 2004. - 272 с.

  5. Годованець В.Ф. Конституційне право України: Навч. посіб. – К.: МАУП, 2005. – 360 с.

  6. Ковальський В.С. Суд, правоохоронні та правозахисні органи України. - Київ. - Юрінком Інтер. - 2002.

  7. Конспект лекцій з дисципліни «Організація роботи судових та правоохоронних органів» / Укладачі: Ковалевська Т.М., Бєлан С.В.- АЦЗ України, 2005 р. - 96 с.

  8. Конституційне право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / За ред. В. П. Колісника та Ю. Г. Барабаша. – Х.: Право, 2008. – 416 с.

  9. Конституційне право України: Підруч. для студ. вищ. навч. закл. / За ред. В. П. Колісника та Ю. Г. Барабаша. - X.: Право, 2008. - 416 с.

  10. Конституційне право України: Підруч. / О.В.Городецький, М.І.Корнієнко, Є.Я.Кравець та ін. / За ред. В.Ф.Погорілка. - К., 2001.

  11. Конституція України: Науково-практичний коментар / Ред. кол. В. Я. Тацій, Ю. П. Битяк, Ю. М. Грошевой та ін. – Харків: Право; Київ: Видавничий Дім «Ін Юре», 2003. – 808 с.

  12. Кравченко В. В. Конституційне право України. – К., 2002.

  13. Монтескье Ш.Л. О духе законов // Антология мировой философии: В 4 т. – Т.2: Европейская философия от эпохи Возрождения по эпоху Просвещения. – М.: Мысль, 1970. - С. 537.

  14. Організація судових та правоохоронних органів: Підручник для студентів юрид. спеціальностей вищих навч. закладів / І. Є. Марочкін, Н. В. Сібільова, В. П. Тихий та ін. За ред. І. Є. Марочкіна, Н. В. Сібільової. - X.: ТОВ «Одіссей», 2008. - 528 с.

  15. Організація судової влади в Україні / За наук. ред. проф. А. О. Селіванова. – К., 2002.

  16. Орленко В. І. Конституційне право України; посіб. для підготов, до іспитів / В. І. Орленко, В. В. Орленко. - 5-е вид., доповн. та перероб. - К.: Паливода А. В., 2011. -156 с.

  17. Погорілко В.Ф., Федоренко В.Л. Конституційне право України: Підручник / за ред. В.Ф. Погорілко. – К: Наукова думка, Прецедент, 2006. – 344 с. – С. 192.

  18. Притика Д. Вищі спеціалізовані суди як конституційна гарантія демократизації судової влади. – Право України. – 1999. - № 12.

  19. Тодика Ю., Марцеляк О. Конституційний Суд України в механізмі забезпечення основних прав і свобод громадян // Вісник Академії правових наук України. – 1997. – № 4 (11).

  20. Совгиря О. В., Шукліна Н. Г. Конституційне право України: Навч. посібник. - К.: Юрінком Інтер, 2008. - 632 с.

  21. Суд, правоохоронні та правозахисні органи України: Навч. посіб./ В.С. Ковальський, В.Т.Білоус, С.Е.Демський та ін. – К.: Юрінком Інтер, 2002.

  22. Фрицький О. Ф. Конституційне право України: Підручник. - К: Юрінком Інтер, 2002. - 536 с.

  23. Чушенко В. І., Заяць І. Я. Конституційне право України: Підруч. - К.: Видавничий Дім «Ін Юре» 2007. - 488 с.

  24. Шевченко А.Г. Конституційне право України. - Л.: Заграва, 2003.

  25. Шляхтун П.П. Конституційне право України: Підручник. - К.: Освіта України: КНТ, 2008. - 592с.

  26. Юзікова Н. С. Судові та правоохоронні органи України: Навчальний посібник. - Вид. четверте, перероб. і допов. - К.: Істина, 2006. - 320 с.