Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Подєрьогін А.М. Розділ 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.11.2018
Размер:
316.42 Кб
Скачать

2.1.2. Готівкові розрахунки

Готівкові розрахунки — це платежі готівкою підпри­ємств, підприємців і фізичних осіб між собою за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги) і за опера­ціями, які безпосередньо не пов'язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), та іншого майна.

Готівкова форма розрахунків застосовується в процесі обслу­говування населення — виплати заробітної плати, матеріального заохочення, дивідендів, пенсій, грошової допомоги. Отримуючи готівкові кошти (грошові знаки національної валюти України — банкноти і монети), населення і здійснює різні платежі.

З кінця 1998 року відбулись певні зміни в системі готівкових розрахунків. Підприємства (підприємці), які відкрили поточні ра­хунки в установах банків і розраховуються за своїми зобов'я­заннями, нині мають право застосовувати готівкові розрахунки між собою та з іншими підприємцями і фізичними особами як за рахунок коштів, одержаних з кас банків, так і за рахунок готівко­вої виручки. Такі розрахунки здійснюються через касу підпри­ємств з одночасним обов'язковим веденням касової книги вста­новленої форми.

Сума готівкового розрахунку одного підприємства (підприєм­ця) з іншим підприємством (підприємцем) не повинна перевищу­вати трьох тисяч гривень протягом одного дня за одним або кіль­кома платіжними документами.

Платежі понад установлену граничну суму проводяться ви­ключно в безготівковому порядку. При цьому кількість підпри­ємств (підприємців), з якими проводяться такі розрахунки протя­гом дня, не обмежується.

Зазначене обмеження не стосується розрахунків підприємств (підприємців) з фізичними особами, бюджетами та державними цільовими фондами, а також малих і середніх підприємств за ви­користання готівкових коштів, одержаних ними за рахунок кре­дитної лінії Європейського банку реконструкції та розвитку. Об­меження також не поширюється на добровільні пожертви, благодійну допомогу, вилучену органами державної податкової слу­жби готівку, на розрахунки за спожиту електроенергію, а також на кошти, видані на відрядження.

Розрахунки готівкою проводяться із застосуванням прибутко­вих та видаткових касових ордерів, касових і товарних чеків, розрахункових квитанцій, які підтверджують факт продажу (по­вернення) товарів або коштів, надання послуг, а також рахунків-фактур, договорів, угод, контрактів, актів закупівлі товарів тощо.

Усім підприємствам, які мають рахунки в установах банків і здійснюють операції з готівкою, банк встановлює ліміт каси, тоб­то граничний розмір готівки, який може залишатися в касі під­приємства на кінець робочого дня.

Готівкову виручку, що надійшла до каси підприємства, воно має здати до установи банку для зарахування його на поточний рахунок.

З метою обліку повної суми фактичного надходження готівки підприємство повинно оприбуткувати її прибутковим касовим ордером і відобразити цю суму в касовій книзі.

Готівкова виручка підприємств (підприємців) може бути ви­користана ними на господарські потреби, а також для проведення розрахунків з бюджетом та державними цільовими фондами за податками і зборами (обов'язковими платежами). Підприємства, що мають податковий борг, здійснюють виплати, пов'язані з оплатою праці тільки за рахунок коштів, одержаних зі своїх ра­хунків у банківських установах. Готівку з рахунків підприємства одержують у межах наявних коштів і витрачають її за цільовим призначенням.

Одержана в установі банку готівка, яка пов'язана з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), може зберігатися в касі підприємства протягом трьох робочих днів.

Чинним законодавством України до підприємств (підприєм­ців) застосовуються штрафні санкції за:

— перевищення встановлених лімітів каси;

— неоприбуткування (неповне оприбуткування) в касах готівки;

— перевищення встановлених строків використання виданої під звіт готівки, а також за видачу готівкових коштів під звіт без вичерпного пояснення щодо використання раніше виданих коштів;

— витрачання готівки з виручки на виплати, пов'язані з опла­тою праці, за наявності податкового боргу;

— використання одержаних в установі банку готівкових кош­тів не за цільовим призначенням;

— проведення готівкових розрахунків без подання одержува­чем коштів платіжного документа, який підтверджував би сплату покупцем готівкових коштів.

Організація готівкового обороту передбачає:

— повне і своєчасне забезпечення потреб економіки в готів­кових коштах;

— забезпечення своєчасної видачі готівки підприємствам і підприємцям на оплату праці, пенсій, допомоги та на інші цілі;

— створення умов для залучення готівки до кас банків;

— сприяння скороченню використання готівки в розрахунках за товари і послуги через запровадження прогресивних форм без­готівкових розрахунків;

— здійснення та вдосконалення контролю за дотриманням підприємствами і підприємцями порядку ведення операцій із го­тівкою та рухом готівкових коштів.