Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Текст 1частини.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
8.94 Mб
Скачать

2.6.2 Триністор (керований діод)

Тиристор - це чотиришаровий перемикаючий прилад, у якого від однієї з базових областей зроблено вивід - керуючий електрод.

Структура та умовне позначення триністора (надалі - тиристор) на­ведені на мал. 2.28.

Малюнок 2.28 - Структура та умовне позначення тиристора

Подаючи між керуючим електродом та катодом пряму напругу на р-п перехід, що працює у прямому напрямку, можна регулювати вели­чину Uзм .

Якщо подати в керуюче коло імпульс прямої напруги, тиристор вмикається і зали­шається увімкненим після зняття сигналу керування.

В имкнути тиристор можна лише зниженням струму у його анодному колі нижче струму утримання Іум. ВАХ тиристора приведена на малюнку 2.29.

Малюнок 2.29 - ВАХ тиристора

У колах постійного струму (мал.2.30) вимикання тиристора здійснюєть­ся тиристору попередньо зарядженого конден­сатора з напругою, полярність

якої зворотна щодо тиристора (примусова комутація,).

Малюнок 2.30Схема включення тиристора

У колах змінного струму вимикання тиристора здійснюється природно в в момент проходження струму через нуль невимушена комутація) – тому тиристори набули широкого застосування в колах змінного струму.

2.6.3 Спеціальні типи тиристорів (симістор, фототиристор,

двоопераційний тиристор, оптронний тиристор)

Симістор або си­метричний тиристор - прилад, який є ке­рованим як при по­зитивній, так і при негативній напрузі на ньому. ВАХ симістора та його умовне позначення наведе­но на мал. 2.31.

Прилад являє собою п'ятишарову структуру. Його параметри подібні до параметрів триністора.

Малюнок 2.31- Умовне позначення та ВАХ триністора

Оптроний тиристор - це поєднання світлодіода та фототиристора в одному корпусі. Якщо через світлодіод пропускати струм (під дією Uk), він генеруватиме світловий потік, який, падаючи на структуру тирис­тора в зоні керуючого р-п переходу, призведе до генерації в НП вільних носіїв заряду. Ці носії під дією прикладеної до тиристора напруги ство­рюють струм керування і тиристор вмикається. Головна перевага оптронних тиристорів - це відсутність гальванічного зв'язку між колом керування та силовим колом. Умовне позначення оптронного тиристо­ра наведене на мал. 2.32.

Малюнок 2.32–Умовні позначення фототиристора (а), двоопераційного (б)

та оптронного (в) тиристорів

Наявність у тиристорів внутрішнього додатнього зворотного зв'язку (зона від'ємного опору на ВАХ) надає їм ряд важливих властивостей.

Головне: для вмикання тиристора достатньо в його коло керування подати короткий імпульс струму невеликої потужності. Далі відкритий стан підтримується за рахунок внутрішнього додатного зв'язку. Тому тиристори мають дуже великий коефіцієнт підсилення за потужністю (десятки тисяч).

Порівняно з транзисторами, тиристори більш стійкі до переван­тажень, але мають досить вузький діапазон робочих частот (до сотень герц).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]