Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
бух учёт реферат.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.11.2018
Размер:
45.25 Кб
Скачать

2. Утримання з заробітної плати

Тільки в КЗоТУ та законодавств України (ст. 127 КЗоТУ) встановлені випадки утримань із заробітної плати. Тому роботодавець не може довільно віднімати суми із заробітної плати працівника, а зобов'язаний керуватися трудовим законодавством. Ці випадки такі:

  • обов'язкові відрахування із заробітної плати;

  • утримання із заробітної плати з ініціативи роботодавця;

  • утримання із заробітної плати з ініціативи працівника.

Цей поділ дозволяє класифікувати утримання за відповідними видами, залежно від ініціатора «вирахування» з заробітної плати.

Але, незалежно від виду утримань вони здійснюються тільки роботодавцем. Пов'язано це з тим, що саме роботодавець нараховує і виплачує заробітну плату.

Найважливішими в ций трьох є обов'язкові утримання.

Згідно з діючин законодавством України до обов'язкових утримань із заробітної плати з 1 січня 2011р. відносять: єдиний соціальний внесок та податок на доходи фізичних осіб. Роботодавець зобов'язаний їх здійснити незалежно від своєї волі у певних випадках за вимогами третіх осіб

Податок на доходи фізичних осіб

Згідно зі ст.162 Податкового кодексу фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи; фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні; податковий агент.

Перелік видів доходів, на які слід нараховувати ПДФО, наведені в ст. 163 ПКУ. При визначенні податкової бази по утриманню з працівника ПДФО слід враховувати всі його доходи, отримані ним як у грошовій, так і в натуральній формі, або право на розпорядження якими в нього виникло, а також доходи у вигляді матеріальної вигоди. Якщо з доходу платника податку за його розпорядженням, за рішенням суду чи інших органів проводяться утримання, то вони не зменшують податкову базу. Причому податкова база визначається окремо по кожному виду доходів, щодо яких встановлені різні податкові ставки.

З метою правильного та своєчасного обчислення належних до утримання сум ПДФО та перерахування його до бюджету необхідно:

- визначити суму доходів кожного працівника по кожній з передбачених ставок оподаткування окремо, в результаті встановлюється об'єкт оподаткування;

- зменшити обчислену базу на виплати, не підлягають обкладенню податком на доходи, в результаті визначається сукупна оподатковувана база з ПДФО;

- зменшити базу оподаткування в рамках доходів, які оподатковуються за ставкою 15%, на суму стандартних, професійних та майнових податкових відрахувань, в результаті встановлюється оподатковуваний база з податку на доходи;

- відобразити обчислені суми податку в індивідуальних податкових картках, регістрах бухгалтерського та податкового обліку, в розділі "Утримання" розрахункових (розрахунково-платіжних) відомостей;

- перерахувати до бюджету обчислені до утримання суми ПДФО не пізніше дня фактичного отримання коштів на оплату праці за другу половину місяця або в інші строки, встановлені ПКУ.

Таким чином, ставка податку дорівнює 15% бази оподаткування. Якщо сумма доходів перевищує 10-ти кратний розмір мінімальної з/п на 1 січня звітнього року, ставка становить 17% із суми перевищення. 10% - якщо шкідлива робота, наприклад як у шахтерів. База оподаткування отримується по формулі: (Прибуток – Единий внесок –Соціальна льгота) *ставку 15%.

Єдиний соціальний внесок

З 01.01.2011 року в Україні введено офіційний збір - Єдиний соціальний внесок. Він замінив збори до Пенсійного фонду і фондів соцстраху. Відтепер утримання із зарплати працівників обкладаються виключно таким єдиним збором. Ставка такого збору коливається, проте за загальним правилом становить близько 37% від фонду оплати праці.

Перелік виплат працівникам, які не включаються до фонду оплати праці встановлюється Кабміном України.

Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі по тексту Закон про єдиний соцвнесок) ввів нові ставки відрахувань із зарплати та інших виплат фонду оплати праці, змінив правила звітності та нарахування соцвнеску.

Утримання заротіної плати відображаються на таких проводках

Утримання із заробітної плати прибутковий податок:

Д 661 «Розрахунки за заробітю плату» К641 «Розрахунки по податках»

Утримання із заробітної плати в єдиний соціальний внесок:

Д 661 «Розрахунки за заробітню плату» К65 «Єдиний соціальний внесок»

Також можна виділити утримання за виконавчими листами

Д661 «Розрахунки за заробітню плату»

К685 «Розрахунки з іншими кредиторами»