Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод[1][1][1].сам. практ обл к.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
298.5 Кб
Скачать

1 Зміст дисципліни

ОСНОВИ БАНКІВСЬКОГО ОБЛІКУ ТА АНАЛІЗУ”

Склад, обсяг і термін виконання змістових модулів дисципліни

Тема 1 Основні принципи та методи бухгалтерського обліку.

1.1 Основні принципи бухгалтерського обліку. Бухгалтерський облік та фінансова звітність у Банку . Повнота бухгалтерського обліку (повне висвітлення); перевага сутності над формою; автономність; оцінка; історична (фактична) собівартість; нарахування та відповідність доходів і витрат; обачливість ; послідовність; безперервність діяльності.

1.2 Основні методи бухгалтерського обліку.Метод нарахування, метод відповідності, касовий метод , метод нарахування резервів .

Лекцій – 2 години

Література:[6], с. 12-34; :[7], с. 22-25.

Тема 2 Організація бухгалтерського обліку і контролю.

2.1 Загальні положення організації бухгалтерської роботи для забезпечення діяльності Банку .

2.2 Організація документообігу, загальні правила обліку і контролю

2.3 Загальні вимоги та характеристики організації аналітичного і синтетичного обліку

Лекцій – 2 години

Література:[8], с. 5-14; :[9], с. 46-52.

Тема 3 Облік кредитних операцій

3.1 Класифікація та загальні принципи обліку кредитів . Відображення кредитних операцій у фінансовому, управлінському та податковому обліку в Банку.

3.2 Процедура реєстрації кредитної угоди .

3.3 Первинна оцінка кредиту. Оцінка фінансового стану. Визначення рейтингу та класу позичальника (“А”, “Б”, “В”, “Г” або “Д”).

3.4 Нарахування доходів та витрат за кредитами

Лекцій – 2 години

Література:[5], с. 57-78; :[14], [17].

Тема 4 Облік коштів

4.1 Класифікація та загальні принципи обліку коштів . Відображення коштів у фінансовому, управлінському та податковому обліку в Банку . Термін надання/отримання коштів ; метод нарахування процентів; за способ сплати процентів; тип контрагента.

4.2 Особливості обліку коштів банківських установ. Облік операцій міжбанківських угод, умови залучення коштів - сума, валюта, строки, процентна ставка, графік і реквізити контрагента.

4.3 Загальні правила обліку коштів . Облік коштів юридичних осіб (у тому числі фізичних осіб - підприємців), відображення в бухгалтерському обліку цих коштів.

4.4 Нарахування витрат за коштами клієнтів. Нарахування процентів передбачені депозитною угодою або угодою про розрахунково-касове обслуговування. Прострочений вклад (депозит). Випадки дострокового повернення депозиту або його частки.

Лекцій – 2 години

Література:[5], с. 82-90; [6], с. 87-110 ; [12].

Тема 5 Облік операцій в іноземній валюті та банківських металлах

5.1. Загальні правила в іноземній валюті та банківських металах . Відображення операцій в іноземній валюті та банківських металах у фінансовому обліку в Банку: особа ініціатора проведення операції ; форма грошового потоку; вид валюти/банківського металу.

5.2. Операції купівлі–продажу безготівкової іноземної валюти, у тому числі банківських металів, на міжбанківському валютному ринку.Купівля іноземної безготівкової валюти на МВР для власних потреб та за дорученням клієнтів, у порядку, встановленому чинним законодавством України. Валютні операції з валютами 1 групи Класифікатора та операції з купівлі – продажу безготівкових іноземних валют за гривні . Умови здійсннення купівлі іноземної безготівкової валюти . Курси купівлі-продажу іноземної валюти .

5.3. Загальні правила здійснення операцій в іноземній валюті та банківських металлах . Відображення активів і зобов’язаннь в іноземній валюті та банківських металах. Офіційний курс на дату складання звітності або на дату їх визнання.

5.4. Формування валютної позиції .Валютна позиція . Облік валютної позиції Банку в іноземній валюті/банківських металах та у національній валюті . Відкрита валютна позиція . Закрита валютна позиція .

5.5. Статус валютних курсів та правила їх використання . Офіційний курс, встановлений НБУ (далі – офіційний курс) . Курси угод, що склався на міжбанківському валютному ринку України або міжнародному валютному ринку. Курси валют, встановлені самим Банком .

Лекцій – 2 години

Література:[5], с. 227-278; [6], с. 174-198 ; [7], с.60-71,[10], [11], [34-36].