Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц я 4_1.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.11.2018
Размер:
994.82 Кб
Скачать

4.3.2. Відеопроектори типу "Тітус"

Іншою світлоклапаною системою проекції на великий екран, що активно розроблялася після піка популярності системи "Эйдофор", була система з електронно-променевою трубкою "Тітус". Світловим клапаном тут є электрично керований поляризатор разом з кальцитовим світлоподільником (рис.4.12).

Рис. 4.12. Схема світлоклапаного відеопроектора на трубці «Тітус»

Проектор містить джерело світла із ксеноновою лампою 1 і сферичним дзеркалом, що направляє світловий потік на кальцитовий поляризаційний світлоподільник 2. Цей світлоподільник, що складається з пари склеєних кальцитових призм (призма Глазенбрука), пропускає убік трубки ті промені, електричний вектор поляризації яких паралельний площині склейки. Пропускання поляризаційного світлоподільника 50%.

Проекційний об'єктив 3 направляє світловий потік на мішень електронно-променевої трубки. Трубка має електронний прожектор 4, електромагнітну фокусуючо-відхиляючу систему 5 і вузол мішені 6...12. Електронний пучок прискорюється напругою 500... 1000 В, при якому коефіцієнт вторинної емісії мішені більше 1,0. При цьому стирання й запис інформації на мішень відбуваються одночасно. Для модуляції електронного пучка відеосигналом перед мішенню розташована керуюча дрібноструктурна сітка 6. Відеосигнал на неї подається відносно прозорого для світла провідного шару мішені 7. Колектором електронів служить інша (більш рідка) сітка 11, віддадена на кілька міліметрів від керуючої та має потенціал на ≈ 150 В вище потенціалу сітки 6.

Мішень складається з монокристалічної пластини 8 дигідрофосфата калію KD24 (товщиною 0,25 мм), що з боку електронного прожектора покрита діелектричним дзеркалом 9, а із протилежної сторони - прозорим провідним шаром 7. Мішень приклеєна до флюоритової шайби 12, що має коефіцієнт термічного розширення, близький до дигідрофосфату калію. Для поліпшення оптичних властивостей мішень охолоджується напівпровідниковим холодильником 10 до температури близької до точки Кюрі, що для KD24 становить - 50°С. Конструкція трубки передбачає й водяний відвід тепла.

Для модуляції світлового потоку використовується ефект Поккельса в пластині KD2PO4. При опроміненні мішені модульованим електронним пучком на діелектрику утвориться потенціальний рельєф, що змінює оптичні властивості кристалічної пластини по полю зображення. Світловий потік, який падає на мішень, відбивається діелектричним дзеркалом 9 і відповідно до потенційного рельефу змінює поляризацію потоку в просторі. Відбитий світловий потік попадає назад у поляризаційний світлоподільник 2, який пропускає світло від елементів мішені з ортогональною поляризацією відносно первісного. Така поляризація утвориться на ділянках мішені, що відповідають світлим деталям зображення. Від ділянок темних деталей світловий потік до екрана 13 не проходить. Модульований світловий потік, що пройшов через світлоподільник, створює на екрані 13 оптичне зображення. Зображення гарної якості утвориться при подачі на трубку відеосигналу величиною 125... 150 В.

Проекційні пристрої на трубці "Тітус" створювали зображення площею до 25 м2. При потужності ксенонової лампи 2,5 кВт світловий потік становив 2500 лм, а освітленість екрана 100 лк. Контраст зображення на великих деталях становив 40:1 і обмежувався паразитними відбиттями модульованого світла в оптичній системі.

Розв'язна здатність досягала 750 елементів у рядку.

Модуляційна характеристика відповідає функції Sirfx.

Проекція кольорових ТВ зображень здійснювалася на трьох трубках "Тітус", що працюють зі кольороподільними сигналами R, G, В, і із застосуванням в оптичній кольороподільній частині дихроїчних дзеркал і фільтрів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]