Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Недоступ.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
102.8 Кб
Скачать

Міністерство освіти та науки України

Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Кафедра вишукувань та проектування автомобільних доріг та аеродромів

Курсова робота

з дисципліни: «Функціонування аеропортів та аеродромів»

Виконав:ст. гр. Д-53 Недоступ В.В.

Перевірив: д.т.н. проф. Угненко Є.Б.

Харків 2010

завдання

ЗМІСТ

Вступ……………………………………………………………………………..4

  1. Аналіз природно-кліматичних умов району експлуатації аеропорту «Одеса»…………………………………………………………………………7

  2. Розрахунок річного обсягу перевезень……………………………………….8

2.1 Розрахунок обсягу пасажирських відправлень по аеродрому на перспективу……………………………………………………………………..9

2.2 Розрахунок обсягу вантажних відправлень по аеродрому на

Перспективу…………………………………………………………………….13

3. Розрахунок інтенсивності руху літаків………………………………………..17

4. Розрахунок приписного парку літаків…………………………………………23

5. Розрахунок території привокзальної площі аеропорту………………………26

Висновки……………………………………….……………………………….30

Література………………………………………………………………………31

ВСТУП

В період безупинного росту повітряних перевезень і відкриття нових місцевих і міжнародних повітряних трас збільшується кількість аеродромів зі штучними покриттями, будуються і реконструюються аеровокзальні комплекси, технічні будинки і спорудження. Аеропорти здійснюють регулярні та інтенсивні польоти, прийом і відправлення пасажирів, багажу і вантажів, організують та виконують технічне обслуговування повітряних судів. Все це вимагає виконання твердих вимог по експлуатаційному змісту і ремонту аеродромних споруджень.

Успішна робота повітрянного транспорту у зачній мірі залежить від чітких і технологічно взаємопов'язаних дій служб аеропорту. Особлива відповідальність за експлуатаційний стан і підготовленість аеродрому до польотів повітряних судів лежить на аеродромній службі.

У недалекому майбутньому аеродроми і повітряні судна будуть обладнані засобами автоматичної посадки і зліту. В таких умовах регулярність польотів у значній мірі буде залежити від підготовки літного поля до польотів, а метеорологічна обстановка вже не зможе з'явитися причиною скасування чи затримки рейсу.

Обсяг і перелік робіт з експлуатаційного утримання і ремонту в різні періоди року неоднакові і найбільше вони складні в зимку, коли потрібно в короткий термін ущільнити чи забрати сніг, попередити утворення ожеледі, робити на великих площах снігозатримання і снігозахисту на підходах до місць розташування аеродромних споруджень. У літній період приходиться виконувати поточний ремонт аеродромних покрить, забезпечувати чистоту від пилу і бруду, а також задовільну видимість маркирувальних знаків на всіх елементах аеродрому.

Основними вихідними даними для експлуатаційно-технічних розрахунків будинків і споруджень аеропорту є: річний обсяг перевезень, інтенсивність ру­ху літаків, приписний парк літаків.

Обсяг перевезень повітряного транспорту складається з пасажирських, поштових і вантажних перевезень.

Обсяг пасажирських перевезень аеропорту визначається як сумарна кіль­кість всіх, що прилітають і вилітають пасажирів, включаючи транзитних.

Обсяг поштово-вантажних перевезень аеропорту визначається як сумарна кількість усього обсягу прибуття та відправлень пошти і вантажів, включаючи транзитні.

Відправлення по видах (пасажири, пошта, вантажі) підрозділяються на пе­рвісні та транзитні.

Пасажири транзитних рейсів, що роблять короткочасну зупинку в проміж­ному аеропорту і які продовжують політ без пересадження з одного літака в іншій, становлять для цього аеропорту пролітний транзит.

Пасажири (вантажі, пошта), для яких даний аеропорт є кінцевим пунктом прямування, вони становлять обсяг прибуття.

Потужність будинків і споруджень аеропорту визначається з врахуванням усьо­го обсягу перевезень, тобто сумарна кількість відправлень і прибуття (пасажи­рів, вантажів, пошти), включаючи транзит.

Пролітний транзит необхідно враховувати тільки при визначенні площі за­ли очікування транзитних пасажирів, розрахунку площі зони контролю кількості контрольно-пропускних пристроїв.

Транспортні вильоти літаків підрозділяються на первісні та транзитні. Пе­рвісний — це виліт літака з аеропорту, у якому відбувається повна зміна заван­таження літака (пасажирів, пошти, вантажів). Всі прибулі пасажири (пошта, ва­нтажі) виходять (вивантажуються) і літак завантажується новими пасажирами (поштою, вантажами).

Транзитний — це виліт літака з аеропорту після короткочасної стоянки, при якій відбувається часткова зміна завантаження літака, частина прибулих пасажирів (пошти, вантажу) виходить (вивантажується), а до частини, що залишилася в літаку (пролітному транзиту) довантажуються пасажири (пошта, вантажі).

Інтенсивність руху літаків в аеропорту визначається кількістю зльотів і посадок літаків на злітно-посадочній смузі в одиницю часу.

Аеродромні спорудження (покриття на різних елементах літного поля, водосточні-дренажні системи, кінцеві і бічні смуги безпеки, ґрунтові злітно-посадочні смуги) під впливом експлуатаційних навантажень від повітряних судів і природно-кліматичних факторів постійно зношуються і, отже, вимагають не тільки поточного ремонту в період експлуатації, але і капітального ремонту, а в деяких випадках реконструкції, особливо коли на конкретний аеродром передбачаються рейсові польоти повітряних суден з більшою масою в порівнянні з розрахунковим типом.

Велике значення при експлуатації аеродромів повинно приділятися природному середовищу. Основні інженерні заходи, що забезпечують збереження навколишнього середовища, розробляються при проектуванні знов будуючого чи реконструкції існуючого аеродрому і здійснюються в процесі будівництва. При експлуатації аеродромів необхідно, щоб усі запобіжні заходи були задіяні, і при зміні екологічних умов розроблені і здійснені нові.

1 Аналіз природно-кліматичних умов району експлуатації аеропорту «одеса»

Одеська область утворена 27 лютого 1932. Розташована на південному заході України, Площа 33,3 тис. км2|. Одеська область ділиться на 26 районів, має 14 міст і 26 селищ міського типу. Центр – м. Одеса.

Велика частина території Одеської області відноситься до Причорноморської низовини, що поступово знижується до Чорного моря; на побережжі– велику кількість лиманів (найбільші Куяльніцкий і Хаджібейський), повністю або частково відгороджених від моря піщано-черепашковими пересипами. У північній частині області розташовані відроги Подільської піднесеності (висота до 268 м), порізані глибокими балками і ярами. У межиріччі Дністра і Лозини, уздовж межі з Молдовою висоти досягають 232 м.

Клімат помірно континентальний, з жарким сухим літом і м'якою малосніжною нестійкою зимою. Середня температура січня від –2 на Ю. до –5 °С на С.; липня від 21 на З.-З. до 23 °С на Ю. Общая сума опадів 350–470 мм в рік, головним чином випадають влітку (часто у вигляді злив). Південна половина області схильна до засух. Тривалість вегетаційного періоду 168–200 днів| із загальною сумою температур від 2800 до 3400 °С.

Таблица 1.1- Основні кліматичні характеристики

Умовні позначення

Місяці

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

8,52

10,21

11,48

13,34

15,04

15,51

15,32

14,20

12,28

10,58

9,23

8,32

-2,5

-2,0

2,0

8,2

15,0

19,4

22,2

21,4

16,9

11,4

5,3

-0,2

5,0

5,3

5,4

4,9

4,6

4,3

4,3

3,9

3,9

4,3

4,7

5,0

Пн

Пн

Пн

Пд

Пд

Пн

Пн

Пн

Пн

ПнЗ

ПнЗ

ПнЗ

47

42

31

32

38

52

38

34

31

41

43

48

1,6

1,5

1,1

1,6

2,0

2,8

2,4

2,0

1,7

1,9

2,3

1,9

2

2

0,8

0,2

1

6

7

3

2

2 Розрахунок річного обсягу перевезень

Річний обсяг перевезень встановлюється на підставі завдання складеного відповідно до ТЕО.

Для визначення рівня річного обсягу пасажирських та вантажних відправлень з аеропорту використовується в залежності, що характеризують обсяг та зміни обсягів відправлень за минулий період.

У загальному виді залежність може бути представлена:

[у=аn + а1t + а2t² + а3t³ +…]

де, у – обсяг перевезень;

t – індекс року розрахункового періоду, починаючи з першого року функціонування аеропорту;

аn – коефіцієнти, враховують загальний обсяг транспортування вантажів та пасажирів.

Розрахунок параметрів:

а1-5 –проводиться на підставі статиcтичних даних по кожному виду відпралень (вантажних та пасажирських) за методом Чебешева.

Цей метод дозволяє розраховувати рівняння поетапно, збільшуючи ступінь періоду функціонування аеропорту та враховуючи зміни у обсязі перевезень.

Для розрахунку рівнянь користуємось умовними позначеннями:

Кm (m=1,2,3)

Кm – коефіцієнт рівняння 1-5го порядків;

∑m – сума квадратів фактичних і кореляційних даних відповідного до рівнянь з 1-5го порядків;

Σm – розрахункова помилка, для вище вказаних рівнянь;

Ψm – числа Чебешева;

Сm – коефіцієнт чисел Чебешева;

N – інтенсивність, періодичність польотів;

t – кількість років статитичного періоду (5 років).

Рівняння розраховуються за наступним алгоритмом;

, (2.1)

, (2.2)

, (2.3)

, (2.4)

Наведений алгоритм розрахунку використовується для визначення обсягів вантажних та пасажирських перевезень, а також для кореляції фактичних та розрахунково-перспективних даних.

Розрахунок обсягів вантажних та пасажирських перевезень на перспективу представлено або наведено в табл.2.1 та 2.3