Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 2 Феуэрман ВВ.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.11.2018
Размер:
80.38 Кб
Скачать

Дисциплина «Педагогіка»

ст. викладач В.В. Феуєрман

Тема №2: «Основні категорії педагогіки. Методи дослідження і задачі педагогіки»

Лекція №2

Питання лекції:

1. Категорії педагогіки.

2. Структура педагогіки і система педагогічних дисциплін

3. Методи дослідження в педагогіці.

  1. Задачі педагогіки на сучасному етапі розвитку суспільства.

Літературні і електронні джерела:

  1. Педагогіка вищої школи: Навч. посіб. / З. Н. Курлянд, Р. І. Хмелюк, А. В. Семенова та ін.; За ред. З. Н. Курлянд. — 2-ге вид., перероб. і доп.. — К.: Знання, 2005 — 399 c.

2. Волкова н.П. Педагогіка: Посібник для студентів вищих навчальних закладів. — к.: Видавничий центр «Академія», 2001. — 576 с.

3. Фіцула М.М. Педагогіка: Навчальний посібник для студентів вищих педагогічних закладів освіти. – К., 2006.

4. Ващенко Г. Виховний ідеал: Підручник для педагогів, вихователів, молоді та батьків. - 3-тє. - Полтава, 1994. - Т.1.

5. Навчальний посібник / Волкова Н. П. - Київ: Видавничий центр «Академія», 2003.- 616 c.

6. Рудницька О.П., Болгарський А.Г. Основи педагогічних досліджень. – К., 1998.

Педагогіка — наука, що вивчає процеси виховання, навчання і розвитку особистості. Термін педагогіка походить від грецьких слів «paidos» — дитина і «ago» — веду, тобто «дітоводіння». У Давній Греції так називали рабів, які супроводжували дітей рабовласників до школи, пізніше — вільнонайманих людей, котрі займалися вихованням дітей. До XVII ст. педагогіка розвивалась у лоні філософії, що була тоді майже всеохоплюючою системою наукових знань. Педагогіка досліджує виховання як свідомий і планомірний процес підготовки людини до життя і праці. Як і кожна наука, педагогіка покликана теоретично узагальнювати факти, проникати у внутрішню природу явищ, виявляти їх причини, передбачати їх розвиток. Педагогічна наука виникла і розвивалась як теорія виховання підростаючих поколінь. Зумовлено це тим, що людина, її духовні та фізичні якості формуються в дитинстві, підлітковому віці та юності. Педагогіка вивчає процеси виховання, освіти і навчання лише у властивих їй межах, розглядає у цих процесах тільки педагогічний аспект. Педагогіка має свій понятійний апарат — систему педагогічних понять, які виражають наукові узагальнення. Ці поняття називають категоріями педагогіки. Категорії — найзагальніші поняття, що відображають основні, найістотніші сторони, властивості та зв'язки явищ об'єктивного світу. Структура сучасної педагогіки відображає зв'язки і відносини, що виникли під час історичного розвитку педагогічних знань. Нині вона об'єднує до двадцяти педагогічних галузей: загальна педагогіка; вікова педагогіка (дошкільна педагогіка, педагогіка загальноосвітньої школи); професійна педагогіка (педагогіка професійно-технічної освіти, педагогіка вищої школи); спеціальна педагогіка; історія педагогіки; порівняльна педагогіка; соціальна педагогіка; галузева педагогіка.

1. Категорії педагогіки

Основними категоріями педагогіки є: формування особистості, виховання, освіта, навчання.

Під формуванням особистості, яке раніше позначалося терміном «виховання в широкому сенсі», розуміється процес становлення людського індивідуума під впливом як цілеспрямованих впливів (виховання у власному сенсі слова), так і різноманітних, нерідко суперечливих впливів навколишнього середовища. У сучасній зарубіжній педагогіці перша група дій на людину часто позначається терміном «інтенциональноє виховання», друга — «функціональне виховання». Педагогічна технологія — сукупність, спеціальний набір форм, методів, способів, прийомів вчення і виховних засобів, системно використовуваних в освітньому процесі, на основі декларованих педагогічних для психолого-педагогічних установок.

Виховання в марксистській педагогіці

Власне виховання в марксистській педагогіці є центральним поняттям, що позначає цілеспрямовану діяльність суспільства і сім'ї по формуванню всесторонньо розвиненої людини (переважно в спеціально створених суспільством установах і організаціях). У понятті «виховання» зазвичай виділяють компоненти — формування світогляду, розумове, етичне, трудове, естетичне і фізичне виховання (таке розчленовування має в значній мірі умовний характер, оскільки на практиці виховання є єдиним, цілісним процесом).

Освіта

Під освітою розуміється процес і результат засвоєння системи знань, вироблення умінь і навиків, що забезпечує кінець кінцем певний рівень розвитку пізнавальних потреб і здібностей людини і його підготовку до того або іншого виду практичної діяльності. Розрізняють загальну і спеціальну освіту. Загальна освіта забезпечує кожній людині такі знання, уміння і навики, які необхідні йому для всестороннього розвитку і є базовими для отримання надалі спеціальної освіти, що має на своїй меті підготовку до професійної діяльності. По рівню і об'єму змісту як загальна, так і спеціальна освіта може бути початковою, середньою або вищою. Невід'ємною частиною загальної освіти є політехнічна освіта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]