Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекцій корпоративне управління.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
595.46 Кб
Скачать

34. Основні організаційно-правові форми господарського товариства

Господарське товариство може створюватись та існувати тільки в одній з передбачених ч. 2 ст. 1 Закону України "Про гос­подарські товариства" форм, а саме у формі акціонерного товари­ства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з до­датковою відповідальністю, повного товариства та комапдитного товариства. Чинне законодавство України, закріплюючи існуван­ня п'яти видів господарських товариств, надає можливість за­сновникам товариства обрати найбільш придатну для їх маііоут-пьої діяльності організаційпо-правову форму.

Акціонерним визнається товариство, яке має статутний фонд, поділений па визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, і несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства (ч. 1 ст. 24 закону "Про господарські товариства").

Товариством з обмеженою відповідальністю визнається товариство, що мас статутний фонд, розділенні! па частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники товари­ства несун, відповідальність у межах їх вкладів (ст. 50 закону "Про господарські товариства").

Товариством з додатковою відповідальністю визнається товариство, статутний фонд якого поділений на частки визначе­них установчими документами розмірів. Учасники такого товари­ства відповідають за його боргами своїми внесками до статутного фонду, а при недостатності цих сум — додатково належним їм майном в однаковому для всіх учасників кратному розмірі до вне­ску кожного учасника. Граничний розмір відповідальності учас­ників передбачається в установчих документах (ст. 65 закону "Про господарські товариства").

Повним визнається таке товариство, всі учасники якого займаються спільною підприємницькою діяльністю і несуть солідарну відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном (ст. 66 закону "Про господарські товариства").

Командитним товариством визнається товариство, в яко­му разом з одним або більше учасниками, які здійснюють від імені товариства підприємницьку діяльність і несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства всім своїм майном, є один або більше учасників, відповідальність яких обмежується вкладом у майні товариства (вкладників) (ч. 1 ст. 75 закону "Про госпо­дарські товариства").

Перелік організанішю-правових форм господарських това­риств, що міститься у законі "Про господарські товариства" є ви­черпним, проте щодо акціонерного товариства варто мати па увазі положення ст. 25 цього закону, відповідно до яких товариство мо­же бути закритим або відкритим.

Акції відкритого акціонерного товариства можуть розповсюджуватись шляхом відкритої підписки та купівлі-продажу па біржах. Акції закритого акціонерного товарист­ва розподіляються між засновниками і не можуть розповсюд­жуватись шляхом підписки, продаватись та купуватись па біржі. Відкриті і закриті акціонерні товариства істотно відрізняються за процедурою створення і правовим статусом, а тому фактично являють собою дві різні організаційно-правові форми господарського товариства. Вид акціонерного то­вариства обов'язково повинен вказуватися у його установчих документах і найменуванні.