Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Визначення.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
34.18 Кб
Скачать

Тема 6 соціально-політичні процеси в світі в 20—30-ті рр.

Державно-монополістичний капіталізм — система економічних і політичних відносин, що виникають внаслідок безпосередньої участі держави в процесі виробництва або державного регулювання капіталістичної економіки.

Фашизм — політична течія, що виникла під час загальної кризи капіталізму та висловлювала інтереси найреакційніших імперіалістичних кіл західного суспільства.

Ідеологія фашизму — войовничий антикомунізм, расизм, шовінізм, насильство, культ вождя, тотальна влада держави, загальний контроль над особою, мілітаризація усіх сфер життя суспільства, агресія. Практика фашизму — відкрито терористична, спрямована на придушення демократичних свобод, прогресивних суспільних рухів.

Детермінізм — заздалегідь обумовлений хід подій.

Авторитаризм — необмежена влада однієї особи (монарха, диктатора), що нехтує законами та вимагає беззаперечного підкорення собі усіх верств суспільства.

Тоталітаризм — одна з форм авторитарної держави, характерними рисами якої є повний (тотальний) контроль над усіма сферами життя суспільства, заборона демократичних організацій, ліквідація конституційних прав та свобод, репресії, мілітаризація суспільного життя.

Диктатура — система політичного правління, що характеризується необмеженою владою або однієї особи, або групи осіб; здійснення керівництва за допомогою репресивних заходів при зведенні нанівець демократичних засад функціонування суспільства.

Політична система — система інститутів (державних установ, політичних партій, суспільних організацій), у межах якої здійснюється політичне життя суспільства та реалізується державна влада.

Реваншизм — політика реакційних кіл переможеної у війні держави, що спрямовується на повернення за будь-яку ціну втрачених позицій, включаючи розв’язання нової війни.

Деформація політичної системи — порушення балансу демократичних та централізаторських засад суспільства за рахунок необґрунтованого зростання останніх.

Геополітика — політика, що зумовлюється здобуттям та реалізацією впливів однієї держави або групи держав на інші.

Тема 7 друга світова війна. Велика вітчизняна війна — складова частина другої світової війни (1939—1945 рр.)

Андшлюс — назва політики насильницького включення Австрії до складу Німеччини.

Ленд-ліз — система передачі США у позику або в оренду озброєння, боєприпасів, продовольства чи інших матеріальних ресурсів державам антигітлерівської коаліції в період другої світової війни.

Сателіт — формально незалежна країна, фактично повністю підлегла великій державі.

Сепаратний мир — мирний договір, який підписаний однією із воюючих держав із протилежною стороною окремо від своїх союзників, що продовжують війну.

Фашизм — крайня форма насильства, політичного терору проти населення, прагнення до загарбання чужих територій навіть ціною знищення інших народів.

Тема 8 післявоєнний устрій світу. Протиборство двох світових систем. Вступ людства в епоху науково-технічної революції (1945—1960-ті рр.)

Атомна дипломатія — назва зовнішньої політики та її методів при намаганні використати володіння ядерною зброєю для тиску на інші країни. Термін почав вживатися після застосування ядерної зброї в серпні 1945 р. проти Японії.

Багдадський пакт — військовий союз Туреччини, Ірану, Англії та Пакістану, створений у І945 році в інтересах тиску на арабські країни з метою збереження впливів на країни Близького і Середнього Сходу.

Бергісти — члени організації «Товариство Джона Берга» (за ім’ям офіцера американської розвідки). Утворено 1958 року. Головна мета — боротьба з комунізмом у США.

Маккартизм — політична течія в США в 50-х роках. Назва пов’язана з ім’ям сенатора Маккарті, який очолив комісію з розслідування антиамериканської діяльності. Одіозною суттю маккартизму стало «полювання на відьом» — переслідування нонконформістськи налаштованих громадян США.

Маркузіанство — теорія німецького філософа Маркузе про «вживання» робітничого класу в капіталістичний лад. Розповсюдилася в 60-ті роки в Західній Європі.

Номенклатура — (в пер. з лат. перелік, список) — особливий со­ціально-політичний прошарок радянської бюрократії, сформований на основі переліку посад, кадри на які затверджували компартійні органи.

Організація Американських держав (ОАД) — реґіональна міжнародна організація країн Латинської Америки та США. Утворена в квітні 1948 року.

Сателіт — (від лат. супутник, спільник) — держава, яка є фор­мально незалежною, але фактично підпорядкована іншій, могутнішій державі.

Міжнародний суд ООН — головний судовий орган ООН, утворений 1945 року. СРСР вважав рішення суду для себе не обов’яз­ковими.

ТафтаХартлі Закон — антиробітничий закон, прийнятий Конгресом США 23 червня 1947 року. Названий згідно з іменами його ініціаторів — сенатора Тафта і члена Палати Представників — Хартлі.