Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul_1-2_TsP_2011.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
573.95 Кб
Скачать

Задача 7

16 листопада 2010 року Маковецький купив в універмазі «Л» костюм та черевики, попередньо примірявши їх та уважно оглянувши. Прийшовши додому, Маковецький знову став приміряти костюм, але фасон та колір костюма йому не сподобалися. Порадившись з дружиною, Маковецький вирішив обміняти костюм. Костюм Маковецький більше не одягав. 20 листопада, повертаючись з роботи, він спіткнувся на сходах, а потім виявив, що у одного із нових черевиків відривається підошва. 21 листопада Маковецький прийшов до універмагу з вимогою обміняти костюм, а за черевики повернути гроші.

Продавець обміняти костюм відмовилася, посилаючись на те, що костюм є доброякісним, відповідного розміру та жодних поважних причин для обміну немає. Що стосується черевиків, то вона погодилася їх обміняти на іншу пару.

Які права має покупець у випадку виявлення у придбаному взутті дефектів виробничого характеру? Вирішіть спір.

Задача 8

У супермаркеті Німченко відібрав у візок літрову банку соку, банку маслин, фасовані м’ясні та макаронні вироби, печиво (всього на суму 95 грн. 30 коп.). Прямуючи до каси, Німченко візком зачепив стелаж. Візок перекинувся, скляний посуд (з-під соку та маслин) розбився. Усі інші підібрані продукти виявилися непридатними до споживання. Продавець магазину заявила вимогу про сплату вартості відібраного Німченком товару в сумі 95 грн. 30 коп.

З якого моменту виникає право власності на придбані товари в сфері роздрібної торгівлі? Чи правомірні вимоги представника магазину? Про яке зобов`язання – договірне або недоговірне, - йдеться? Вирішіть спір.

Задача 9

Осокін 20 травня 2009 року придбав автомобіль «Ланос» у ТОВ «А» з розстрочкою платежу на 2 роки. 20 вересня 2010 року автомобіль був викрадений з подвір’я будинку, в якому проживав Осокін. За фактом крадіжки було порушено кримінальну справу. На період розслідування злочину та розшуку автомобіля Осокін припинив сплату періодичних платежів, а згодом, оскільки автомобіль так і не було знайдено, відмовився їх сплачувати взагалі та зажадав повернення вже сплаченої суми. ТОВ «А», вважаючи дії Осокіна неправомірними, звернулось до суду з позовною заявою про стягнення з нього суми несплачених платежів у розмірі 18 000 грн. та пені у розмірі 1 325 грн.

Хто несе ризик випадкової загибелі майна за договорами купівлі-продажу у розстрочку? Коли виникає право власності на майно, придбане за договорами купівлі-продажу у розстрочку? Вирішіть справу.

Задача 10

Бокай В, звертаючись до суду з позовом, вказав, що 3 січня 2010 року у відділі галантерея, який знаходиться в магазині «Універмаг», придбав у приватного підприємця Попова шкіряний портфель, моделі DOLUMAS, вартістю 389 грн.

Однак, при користуванні портфелем 25 липня 2010 року виявив самовільне відкриття цифрового замка. У зв’язку з чим через два дня звернувся до продавця з вимогою про обмін вказаного товару на інший, належної якості, або розірвання договору купівлі-продажу, на що отримав відмову. Бокай В.Ф. зазначав, що при купівлі портфеля, йому не було надано жодної інформації про продукцію та її виробника, тому просив розірвати договір купівлі-продажу портфеля, стягнути з продавця на його користь вартість портфеля та судові витрати.

Яке рішення має прийняти суд?(При вирішенні задачі необхідно визначити гарантійний строк виробника на ділові портфелі, який закріплений міждержавним стандартом ДТСУ 28631-2006, введений в дію з 1 жовтня 2007 року, в Україні затверджений наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики № 373 від 26 грудня 2006 року.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]